25n
25N
25N

Els afiliats a la Seguretat Social en activitats vinculades al turisme creixen en la Comunitat un 3,6% al juliol

Andalusia, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Balears tiren de l’ocupació turística a Espanya

Els afiliats a la Seguretat Social en activitats vinculades al turisme creixen en la Comunitat un 3,6% al juliol
19/08/2019 -

El nombre de treballadors donats d’alta en la Seguretat Social en sectors vinculats al turisme, com l’hostaleria, els operadors o agències de viatge, va augmentar en la Comunitat Valenciana un 3,6 per cent al juliol en relació amb el mateix mes de l’any anterior, fins a arribar a 199.393 persones, segons les dades difoses aquest dilluns per Turespaña, organisme dependent del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Aqueix increment és lleugerament superior a la mitjana nacional i la Comunitat és la quarta regió amb un major creixement, després d’Andalusia, Catalunya i Madrid. Al juliol va sumar 7.007 afiliats respecte al mateix mes de 2018.

Del total d’afiliats en la Comunitat Valenciana en aqueixos sectors vinculats al turisme 158.458 són assalariats (+4,2%) i 40.935 autònoms (+1,7%).

En el conjunt d’Espanya el nombre de treballadors donats d’alta en la Seguretat Social en activitats vinculades al sector turístic va augmentar un 3,5% al juliol, fins a superar els 2,61 milions de persones. La xifra, que és la més alta de la sèrie històrica en un mes de juliol, implica que els afiliats en activitats turístiques van suposar el 13,6% del total d’afiliats en l’economia nacional.

Així, en l’economia nacional el total d’afiliats va créixer en l’últim any un 2,5%, en 477.428 ocupacions, d’ells 89.668 treballadors vinculats a activitats turístiques van ser donats d’alta laboral. Quant al sector serveis, l’increment d’afiliats va ser del 2,8%.

Al juliol, l’increment de l’afiliació es va registrar en totes les branques d’activitat turística. En hostaleria va créixer en 54.177 afiliats, la qual cosa suposa un augment del 3,1% en taxa interanual: 40.663 més en els serveis de menjars i begudes (+3%) i 13.514 més en els serveis d’allotjament (+3,4%).

En altres activitats turístiques es va registrar un augment de 32.979 afiliats, un 4,6% més, i en les agències de viatges va haver-hi un increment de 2.512 treballadors, un 3,8% més. Aquesta última branca destaca pel seu comportament positiu des de desembre de 2014, després de reduir el seu ús de forma continuada de 2008 a 2014.

En un comunicat, la secretària d’Estat de Turisme en funcions, Isabel Oliver, ha valorat de manera “molt positiva” aquestes xifres d’afiliació perquè mostren “la consolidació del turisme com a font d’ocupació”. Així mateix, ha recordat els esforços del Govern perquè l’ocupació en el sector és “cada vegada de major qualitat, millorant les condicions laborals dels treballadors del sector”.

CREIXEN ASSALARIATS I AUTÒNOMS

Al juliol, la xifra d’assalariats en el sector turístic, que representa el 81% del total de treballadors afiliats en aquest sector, va créixer un 4,1% respecte al mateix mes de l’any anterior, fins a superar els 2,12 milions de personades donades d’alta en la Seguretat Social.

Del seu costat, l’ocupació autònoma en turisme va augmentar un 1,3% al juliol, fins a les 497.705 persones, xifra que representa el 19% del total de treballadors afiliats, segons es desprén de les dades publicades.

En hostaleria i agències de viatges/operadors turístics els afiliats en alta laboral a la Seguretat Social van augmentar un 3,1% en taxa interanual, creixent tant els assalariats (+3,7%) com els autònoms (+0,7%).

Per branques d’activitat, l’ocupació assalariada va créixer en totes elles: en agències i operadors turístics (+2,9%) i en hostaleria (+3,7%), amb increments dins d’aquesta en restauració (+3,9%) i en allotjament (+3,4%).

Quant a l’ocupació autònoma, l’activitat d’hostaleria mostra un repunt (+0,4%) gràcies a l’increment en els serveis d’allotjament (+3,2%) i en menor mesura al lleuger ascens en els serveis de menjars i begudes (+0,2%).

Els afiliats en agències de viatges i operadors turístics van ascendir a 68.495 persones (51.356 assalariats i 17.139 autònoms). L’ocupació autònoma va créixer un 6,7%, mentre que l’assalariat va créixer un 2,9% en aquesta branca.

CREIXEMENT GENERALITZAT PER COMUNITATS

Per comunitats, l’ocupació en el conjunt de les branques d’hostaleria i agències de viatges/operadors turístics va créixer al juliol en totes les regions. Els majors creixements absoluts es van donar a Andalusia, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Balears. Aquestes sis comunitats suposen conjuntament el 78% de l’increment interanual absolut.

En xifres absolutes, Andalusia va ser la comunitat en la qual més va créixer l’ocupació turística en aquestes dues branques d’hostaleria i agències de viatges (323.291 afiliats), un 5% més, amb increments tant entre assalariats (+5,8%) com en autònoms (+1,7%). També destaquen els augments percentuals a Múrcia (+4,6%), la Comunitat Valenciana (+3,6%), Galícia (+3,8%) i Cantàbria (+3,2%).

Dins dels assalariats en el conjunt de les branques d’hostaleria i agències de viatges totes les regions van registrar increments destacant especialment Andalusia (+5,8%), Ceuta i Melilla (+5,5%), Múrcia (+5,4%) i La Rioja (+5,3%).

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + sis =

art en blanc
art en blanc