25n
25N
25N

Les Corts donen llum verda a la creació de la societat d'emergències en la qual s'integraran bombers forestals

EP

Les Corts donen llum verda a la creació de la societat d'emergències en la qual s'integraran bombers forestals
29/11/2018 -

El ple de les Corts Valencianes ha donat llum verda a la creació de la Societat Valenciana de Gestió Integral de Serveis d’Emergències (SGISE) com a societat mercantil del sector públic instrumental i cent per cent pública en la qual s’integraran els bombers forestals que estaven en Tragsa.

Els vots del PSPV, Compromís i Ciutadans (Cs) –el PP s’ha oposat i Podemos s’ha abstingut– han convalidat el decret llei del Consell pel qual s’autoritza la creació d’aquesta societat l’objecte de la qual és la gestió del personal i les necessitats logístiques dels serveis d’extinció d’incendis forestals i emergències, tutelada funcionalment a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), a la qual correspon la planificació, control, supervisió i coordinació de la prestació del servei.

Els bombers forestals de Tragsa s’incorporaran a la SGISE amb la mateixa relació laboral que tinguera, exercint les seues tasques fins al seu cessament per les causes legals d’extinció de contractes. El termini màxim per a completar eixa incorporació és l’1 d’abril de 2019.

Una vegada incorporats, s’aplicarà l’acord aconseguit al febrer per a la revisió del conveni col·lectiu i la societat assumirà tots els compromisos que contenia, establint el procediment per a fer efectiva la compensació retributiva per la diferència entre el salari percebut des de l’1 de gener de 2018 i el que haguera correspost en aplicació d’eixe acord. El personal no adquirirà la condició de personal públic.

La consellera d’Administració Pública, Gabriela Bravo, ha sigut l’encarregada de presentar davant el ple el decret, que compleix “de la millor manera possible el mandat d’aquesta Càmera de recuperar la gestió directa del servei de bombers forestals”, amb la complexitat que suposava la proposta en incloure la subrogació dels treballadors de Tragsa directament en l’AVSRE abans del 30 de novembre d’enguany, ha admés.

Segons ha defensat, la solució adoptada finalment és “la més idònia”, una societat “100% pública que blinda legalment la gestió de la Generalitat d’aquest servei” mitjançant “un instrument flexible, àgil” que garantirà “la plena operativitat d’aquest servei públic”.

La diputada del PP Verónica Marco ha assegurat que aquesta és “un nou lliurament del serial que va començar en 2015, els enganys del Titànic o els ximoanuncios” perquè, després de les promeses al col·lectiu, “el de hui no dóna resposta a les reivindicacions dels bombers forestals, és un mal arranjament, una fugida cap a davant” que, a més, s’ha fet, “amb nocturnitat” creant “una nova empresa” que s’ha preguntat qui dirigirà.

També ha indicat que no eixirà més barat que l’encomana de gestió amb Tragsa i ha preguntat a Ciutadans i Podemos si seran “còmplices” en la creació d’aquest “quiosquet”. En aquest sentit, ha preguntat si no es podia haver aprofitat una mercantil ja existent com Vaersa per a subrogar als bombers.

El socialista Alfred Boix ha asseverat que es dóna resposta a les reivindicacions dels treballadors i es millora la qualitat del servei “després d’anys d’abandó per part de l’anterior govern d’aquest tema”. “Hui podem oferir una bona solució, possible i legal”, ha remarcat en diverses ocasions, assenyalant que “el sentit comú ha predominat enfront de plantejaments que hagueren dificultat el futur” d’aquests bombers.

També ha negat que siga un “quiosquet” i que vaja a costar més diners, remarcant que aquesta solució “legal” és satisfactòria per a més del 75% de la representació sindical dels treballadors.

“ENORME CAOS DEL PP”

Juan Ponce (Compromís) ha assenyalat que l’AVSRE es va crear per a coordinar després de l'”enorme caos” heretat del PP i la solució per als bombers forestals acordada finalment “podrà agradar més o menys” però “el fonamental era accelerar la dignificació d’aquest cos, aconseguir aeixes millores salarials que no s’han pogut implementar a través de Tragsa”. “És un pas cap a davant”, ha subratllat.

La diputada de Podemos Beatriu Gascó ha recordat que el seu grup sempre s’ha oposat al fet que els bombers depengueren d’una mercantil i ha preguntat “per a què servirà l’AVSRE a partir d’ara i on queda la proposta de crear un cos únic de bombers”. També vol saber quan es produirà la subrogació, si s’assegura que serà per a tots i quan cobraran la primera nòmina amb l’adequació salarial. “Estarem vigilants”, ha advertit.

Per la seua banda, Antonio Subiela (Cs) ha assegurat que aquest és “un altre marró” del Consell i encara que ha recordat que els bombers forestals “no es van inventar fa tres anys”, sinó que és un tema que ve de més arrere, el problema “va explotar” perquè “es va enganyar” a aquests professionals, “els van prometre tot el que volien escoltar i la paciència té un límit, van dir prou”.

Aquesta solució “no és la meta, no satisfà les exigències”, ha indicat, però Cs estarà ací per a fiscalitzar perquè no volen que aquesta societat siga “una nova Imelsa”. A més, ha reconegut el treball dels bombers forestals i la seua capacitat d’aguantar “tantes palmadetes en l’esquena i tantes puntades en el cul”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 4 =

Informacion coronavirus
escalante
el puig