Puig aposta per una reforma sanitària amb la creació del nou Servei Valencià de Salut

El president de la Generalitat ha anunciat quatre mesures per a reformar la sanitat pública valenciana

Guardar

Sanitaris a l'hospital La Fe
Sanitaris a l'hospital La Fe

Encara que la situació de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana no és tan dràstica com en altres comunitats autònomes, el virus continua entre la població. Des del govern valencià s'ha treballat i es treballa intensament per a fer front a aquesta pandèmia i salvaguardar així la salut pública. Per aquest motiu, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar, al debat sobre l'estat de la Comunitat Valenciana, una reforma profunda de l'arquitectura institucional de la sanitat que implicaria la creació d'un nou Servei Valencià de Salut.

Aquest organisme públic amb autonomia tindrà unes funcions molt definides: dirigir la prestació de l'assistència sanitària, la distribució dels recursos econòmics, garantint el seu ús eficient i uns resultats eficaços, la coordinació i gestió dels recursos humans i el desenvolupament de la docència i la investigació. Així mateix, tal com va especificar Puig, "de manera immediata, aquesta setmana serà nomenada una nova Comissionada per a la Transformació de l'Atenció Primària, que tindrà una missió clara: promoure els canvis que requereix la xarxa de salut".

No obstant això, no seran les úniques mesures que es posaran en marxa. Així, es prorrogarà durant sis mesos tots els contractes realitzats durant la pandèmia per a reforçar les plantilles necessàries; es compensarà, a tots els treballadors i treballadores sanitàries i sociosanitàries que estan lluitant contra la pandèmia, amb una paga addicional que rebran abans que acabe l'any; i, finalment, s'obriran els centres de salut a les vesprades per a l'atenció presencial.

Per això, la Conselleria de Sanitat remunerarà amb un complement a tots els professionals dels centres de salut que, de manera voluntària, vulguen doblegar torn i fer hores extra de vesprada per a intensificar eixa atenció presencial i, d'aquesta manera, oferir a la ciutadania una millor assistència mèdica que fins ara estava fallant "pel nivell de pressió assistencial".

En aquests moments, gràcies a la inversió en infraestructures sanitàries, material de protecció i reforç de personal, la Comunitat Valenciana és una de les comunitats autònomes més preparades per a combatre el virus. Però, a més, tal com ha detallat Ximo Puig, "no només la incidència del coronavirus és la més baixa de tota Espanya, sinó que la nostra taxa de contagis és inferior a la de països com Bèlgica, França, Itàlia, Regne Unit o Suècia".

Accions des de l'inici de la pandèmia

El president de la Generalitat ha aprofitat per a informar de les accions que el Govern del Botànic ha dut a terme des de l'inici de la pandèmia. Així, a més de posar el focus en el fet que la Comunitat Valenciana va ser la primera comunitat autònoma a comptar amb material sanitari procedent de la Xina, i a repartir mascaretes gratuïtes a les farmàcies a les persones majors o grups de risc, ha detallat els reforços en Sanitat que es van impulsar.

En aquest sentit, des de l'inici de la pandèmia, "s'han adquirit més de 1.000 tones de productes sanitaris, comptant amb reserves per als pròxims sis mesos; s'ha incrementat el personal sanitari en un 16%, la qual cosa suposa més de 10.000 treballadors i treballadores extra; s'han duplicat la capacitat hospitalària fins als 19.000 llits; i s'han augmentat les places de l'UCI fins a les 1.200, ampliant el nombre de respiradors fins als 462".

Així mateix, ha recordat Puig, "es van habilitar tres hospitals auxiliars amb capacitat per a 1.580 persones; acordàrem 4.000 llits d'hotel medicalitzats o per al descans del personal; i, a més, adquirírem no només equips per a tindre la capacitat de realitzar 14.000 PCR al dia, sinó que hem conformat un equip de detecció amb més de 1.000 rastrejadors".

Inversió en la millora d'infraestructures

Finalment, Puig ha anunciat una important inversió econòmica per a la millora d'infraestructures sanitàries i sociosanitàries. En aquest aspecte, s'injectarà 874 milions d'euros per a un pla de construcció, ampliació i reforma de centres sanitaris per a "garantir les noves necessitats assistencials", així com 510 milions d'euros per a la construcció de residències i centres més segurs.

Aquest pla d'infraestructures de serveis socials, que dirigirà la vicepresidenta Mónica Oltra, se centrarà a construir i reformar nous centres, residències, cases d'acolliment i habitatges tutelats en tot el territori valencià.

Destacats