El coronavirus deixa en suspens la investigació d'una desena de casos de corrupció en els jutjats

Guardar

Ciutat de la Justícia
Ciutat de la Justícia

El coronavirus ha arribat també a la justícia valenciana i ha deixat en suspens la investigació d'una desena de casos de corrupció que duen a terme diferents òrgans valencians, el més antic es va començar a instruir l'any 2014. Es tracta de les suposades irregularitats en l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 a València que Fiscalia Anticorrupció va activar en 2014 i que està pràcticament arxivat.

En total, una desena de casos de corrupció que van des d'aqueixa data fins a l'actualitat. Començant per la Fórmula 1 i continuant per les causes d'IVAM i Avialsa (2015); Taula (2016); cas de l'Hospital General (2017); Erm, case Papa i Alqueria (2018); la investigació que afecta Francis Puig, germà del president de la Generalitat, per les ajudes al valencià i case Assut (2019).

Fiscals d'Anticorrupció de València han indicat a Europa Press que aquests procediments estan, de moment, paralitzats a l'espera de com vaja evolucionant el coronavirus. Mentrestant, continuen estudiant les causes i elaborant escrits per a avançar material amb l'objecte de quan es retire l'estat d'alarma, es puga recobrar també la normalitat en els jutjats.

El primer dels casos que queda paralitzat, el de l'F1, es va dividir en diverses peces. La principal, la relativa a l'organització de l'esdeveniment esportiu i que afecta l'expresident de la Generalitat Francisco Camps (PP) està pràcticament arxivada. Es va ordenar el seu tancament, però després d'un recurs es va reactivar únicament per a investigar l'aval atorgat a l'empresa Valmor. Existeix un altre procediment en instrucció relacionat amb diferents contractes per a l'esdeveniment.

D'altra banda, en 2015 es van destapar presumptes irregularitats comeses per l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar entre 2004 i 2014. La causa es va dividir en dues peces. La principal, que està a l'espera que es dicte acte de procediment abreujat i que es va obrir per presumptes delictes de prevaricació, falsedat documental i malversació, en relació, entre altres aspectes, amb la suposada promoció que va fer Ciscar del seu fill Rafael Blasco 'Rablaci' a la Xina a càrrec del centre cultural.

I la segona de l'IVAM, que està pendent de l'assenyalament de la data de judici, i fa referència a un frau milionari amb l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda.

Així mateix, un altre jutjat valencià, de Sagunt, investiga des de 2015 el conegut com a cas Avialsa pel qual va ser detingut l'exdelegat del Govern valencià Serafín Castellano, qui també va ocupar diferents carteres en el Consell en l'etapa del PP. Es tracta de la coneguda com a 'trama del foc' relativa a un presumpte frau en contractes d'extinció d'incendis, entre altres particularitats.

Dins d'aquest procediment, la peça principal que afecta Serafín Castellano s'està instruint en l'Audiència Nacional, mentre que en el jutjat de Sagunt, després de diversos arxius, queden investigant-se altres dues peces.

TAULA I EL 'BARRUFEIG'

En 2016 es va destapar a València el cas Taula, que es va emportar per davant a quasi tots els regidors del PP a l'Ajuntament de València per un presumpte blanqueig de capitals de 50.000 euros, l'anomenat 'barrufeig'. També s'investiga el pagament de mossegades en la Generalitat i en la Diputació provincial. En total, hi ha fins a huit peces que romanen obertes en un jutjat de la ciutat.

D'altra banda, un altre òrgan investiga des de 2017 a l'exgerent de l'Hospital General de València Sergio Blasco --nebot de Rafael Blasco, exconseller de Solidaritat empresonat pel cas Cooperació-- dins d'una presumpta trama de tripijoc de contractes sanitaris a canvi de comissions il·legals en la Conselleria de Sanitat, subscrits entre 2005 i 2014, durant el govern del PP.

Un cas de corrupció que també queda en 'stand by' mentre s'allarga l'estat d'alarma a conseqüència del coronavirus és el relatiu al cas Erm, això és, la investigació a l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana per presumptes suborns a canvi d'adjudicacions de les ITV i el Pla Eòlic Valencià.

I el cas de la visita del Papa a València. Un altre jutjat valencià investiga des de 2018 suposades irregularitats en les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies per a la visita del Papa a la ciutat. En aquest procediment està imputat, entre altres, Camps i l'expresident de les Corts i exconseller Juan Cotino, aquest últim ingressat en l'UCI d'un hospital valencià amb coronavirus.

Un altre òrgan investiga, així mateix, el cas Alqueria --ara també paralitzat-- per presumptes irregularitats en les contractacions en Divalterra. Aquesta causa va suposar la detenció durant un dia del llavors president de la corporació provincial i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez.

En 2019 es va destapar el cas Assut, pel qual el jutjat investiga a l'advocat José María Corbín, encunyat de l'exalcaldesa de València morta Rita Barberá, per presumptes 'mossegades' amb factures suposadament fictícies que diverses empreses adjudicatàries d'obra pública de l'Ajuntament de la capital valenciana haurien realitzat al bufet d'aquest lletrat.

I, finalment, un altre assumpte que queda en suspens és el que afecta Francis Puig, responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions, i al director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, per ajudes al valencià.

Aquesta causa va ser oberta per un possible delicte de malversació el maig de 2019 i part d'una querella interposada pel PP per les ajudes al foment del valencià concedides a mercantils que haurien rebut subvencions des de 2015 sense cap mena de control.

Arxivat a:

Destacats