25n
25N
25N

Les Corts reprenen el calendari amb activitat limitada i l'inici de la comissió de reconstrucció

El Botànic demana un gran consens i l’oposició que la Generalitat rendisca comptes

Les Corts reprenen el calendari amb activitat limitada i l'inici de la comissió de reconstrucció
05/05/2020 -

Les Corts reprenen el seu calendari dilluns que ve, 11 de maig, i comencen a treballar en la creació de la comissió de reconstrucció de la Comunitat Valenciana després de la crisi del coronavirus. Això sí, l’activitat presencial dels diputats es redueix a tres dies setmanals i només en horari matinal.

Segons ha acordat la junta de síndics, els sis grups tenen de temps fins al dimarts 12 per a triar als seus representants en la comissió que treballarà en el pacte valencià de reconstrucció. La constitució del grup de treball està prevista per al divendres 15.

Mentrestant seguirà la tramitació d’iniciatives i els terminis establits en el reglament. També es mantindran totes les proposicions no de llei (PNL) presentades fins ara per al seu debat en les pròximes comissions, a proposta del ‘president’ Enric Morera.

Després de la diputació permanent d’aquesta setmana, el dilluns es reobrirà el període de sessions amb la comissió de justícia per a debatre tres PNL. El dimecres 13 es reuneix la comissió d’agricultura amb la compareixença de la consellera del ram, Mireia Mollà.

Per part dels grups del Botànic II, el socialista Manolo Mata ha anomenat a un “gran pacte” aprenent de la pandèmia i ha destacat la predisposició del ‘president’ de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, per a escoltar a les forces polítiques, econòmiques i socials.

Fran Ferri (Compromís) ha demanat que en ordre del dia de la comissió estiga la distribució de fons del Govern a més de mesures sanitàries, econòmiques, socials i de governança. Ha criticat el repartiment “nefast” realitzat fins ara i que “la dreta només proposa retallar en drets”.

De Podem, Naiara Davó, ha apuntat com a objectius protegir l’ocupació, generar inversions i ampliar drets per a “una Comunitat a l’altura de la seua ciutadania”. En lloc del “pla raquític d’alguns”, ha advocat per expandir el públic i renovar els consensos: “La major pandèmia de la nostra història requereix que ens arromanguem de debò. No són temps de pensar en xicotet”.

Entre l’oposició, Isabel Bonig (PP) ha reclamat que el pacte servisca per a “empatitzar amb la gent que està patint: les empreses, pimes i autònoms” després de les dades “desoladores” de l’atur d’abril. Després, quan la comissió tire a caminar, ha avisat que caldrà fer les modificacions legislatives i de pressupostos pertinents.

Toni Cantó (Cs) ha insistit que la comissió siga mixta amb el Consell i la societat civil, com un òrgan “dinàmic” que es reunisca més d’una vegada per setmana amb professionals de prestigi. “Ja era hora que el tripartit permetera la reobertura de les Corts”, ha celebrat, exigint que la Generalitat rendisca comptes sobre la seua gestió del coronavirus i retallada en pressupost i sector públic.

I de Vox, Ana Vega ha rebutjat que la comissió siga de reconstrucció perquè “l’objectiu és protegir vides i l’economia” i ha avisat que no s’asseuran si pretén donar més competències a les comunitats autònomes. Ha exigit la dimissió de les conselleres de Sanitat i Polítiques Inclusives, Ana Barceló (PSPV) i Mónica Oltra (Compromís), per “negligència i mala gestió”.

SESSIONS TELEMÀTIQUES I VOT A DISTÀNCIA

El parlament valencià torna així a la normalitat però seguint les garanties de “màxima eficiència sanitària”. Entre les mesures, l’acord d’aquest dimarts estableix la limitació de l’activitat presencial a tres dies a la setmana, preferentment alterns i només de 10 a 14 hores.

Els plens i comissions se celebraran en l’hemicicle, encara que hi ha la possibilitat que siguen telemàticament si el decideix la Mesa de les Corts d’acord amb els portaveus. Es permetrà el vot a distància, ja que totes les sessions comptaran amb un nombre reduït de diputats, i s’autoritzarà l’accés d’un assistent per persona.

Altres precaucions són que les reunions de la Mesa i la junta de síndics continuaran sent virtuals, llevat que vegen necessari presencialment, i que l’entrada a les Corts es farà exclusivament per la porta de l’olivera.

L’acord recomana que l’assistència de diputats siga “la mínima imprescindible” i mantindrà la prohibició que accedisquen mitjans de comunicació, excepte autorització expressa de la Mesa de les Corts, i el tancament de la cafeteria i el menjador. Tampoc es permetran visites individuals o grupals ni l’accés de públic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − huit =