caixa popular

Les Corts demanen llevar els noms franquistes dels hospitals

La iniciativa de Compromís va ser recolzada pel PSPV i Podem, i va comptar amb el rebuig del PP. Ciutadans va abstenir

Les Corts demanen llevar els noms franquistes dels hospitals
15/05/2018 -

Les Corts Valencianes van votar ahir a favor de substituir els noms dels centres de salut que reconeguen la figura de personatges que hagen format part de qualsevol govern dictatorial. La proposta presentada per Compromís va comptar amb el suport dels seus socis PSPV i Podem, i insta a la Conselleria de Sanitat a realitzar aquesta labor de substitució de forma progressiva.

Un exemple concret. El centre de salut José María Permán, d’Elx, podria substituir-se, segons planteja la moció, pel del doctor Alberto García, metge històric d’aquest centre que es va jubilar en 2013, va morir en 2015 a conseqüència d’un càncer i va ser molt volgut pels seus pacients.

La diputada de Compromís Marian el Campello va destacar que José María Pemán (1897-1981) va ser un dels principals periodistes del règim franquista, durant el colp d’estat perpetrat pel general Franco i durant la primera etapa del dictador. D’altra banda, també va recordar que l’Ajuntament d’Elx ja va canviar el nom del carrer d’aquest personatge.

Marian Campello (Compromís)

La iniciativa es va trobar amb el rebuig frontal de la bancada ‘popular’, que va votar en contra perquè va posar de manifest que es tracta de “perdre el temps” amb propostes que “solament serveixen per a mirar arrere i mai al futur”. José Salas, diputat del PP, va ressaltar que aquestes mesures no parlen de llistes d’espera, dels problemes de la reversió de l’hospital de la Ribera, etcètera. Respecte a la moció, va afirmar que la Guerra Civil va dividir “no solament a un país sinó també a les seues gents i als seus novel·listes i escriptors, que van prendre partit per un o un altre bàndol”.

Campello va lamentar la “lliçó d’història” donada per Sales en Els Corts, i li va respondre que el canvi de nom del centre és competència de la Conselleria i respon a la voluntat dels veïns d’Elx, que han arreplegat més de 2.000 signatures per a reconèixer a una persona que “els ha acompanyat i ajudat amb la seua salut”.

Ciutadans, per la seua banda, es va abstenir perquè, segons va apuntar Juan Córdoba, “no va a solucionar cap qüestió sanitària” i a més, existeix una llei que s’encarrega dels assumptes relacionats amb l’apologia al règim dictatorial.

El socialista Ignacio Subías va qualificar de “raonable” la proposta ja que no es parla de canviar el nom “a una persona qualsevol, sinó a una persona activa durant la Guerra Civil i la dictadura”. Des de Podem, Jordi Alamán va assegurar que “el simbòlic també té efecte en la salut social”, i va defensar el canvi de denominació del centre perquè la ciutadania “no ha de sentir-se identificada amb aqueixa persona”.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × dos =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris