Les Corts modifiquen la Llei de Senadors per a assegurar continuïtat en cas d'eleccions

Guardar

senado_espana
senado_espana

El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres per unanimitat --i pel procediment de lectura única-- la modificació de la Llei de designació de senadors en representació de la Comunitat Valenciana que, entre altres qüestions, assegura la continuïtat en cas que, com ha ocorregut enguany, coincidisca la dissolució de totes dues cambres, eliminant les "distorsions" que es poden generar.

El text que estava vigent fins ara establia que "el mandat de les persones designades ho serà fins a la finalització de la legislatura de les Corts en la qual es va produir la designació. No obstant això, els senadors o les senadores en exercici continuaran en les seues funcions fins a la presa de possessió dels quals hagen de substituir-los, excepte el cas que coincidisca la dissolució del Senat i Les Corts".

La reforma vol eliminar aqueixa última excepció, de manera que no es genere un buit com el produït enguany, quan la convocatòria de generals i autonòmiques per al 28 d'abril va fer que la Cambra Alta es constituïra, per qüestions de termini, sense els nous senadors territorials valencians nomenats per les Corts.

Precisa, així mateix, que el ple convocat per a la designació de senadors pel ple del parlament autonòmic s'haurà de produir en el termini de 30 dies següents al dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats i les Diputades. A més, la proposta explicita la supressió dels articles que el Tribunal Constitucional va anul·lar en 2017, relatius a la revocació de senadors, i també de les compareixences prèvies i l'avaluació de les persones proposades pels grups.

La iniciativa havia sigut presentada per tots els grups menys Vox, el diputat dels quals José María Llanos ha explicat que han votat a favor pel contingut, encara que no se'ls va oferir "l'oportunitat de subscriure-la". Així, ha criticat que hi ha en Les Corts "un cordó, una cinta, una intencionalitat de bullying amb Vox" i encara que ells no han vingut "per a fer amics" si algú "sobrepassa les regles parlamentàries" no dubtaran a acudir als tribunals.

"Ni cordó sanitari, ni bullying, ni deixar fora de la política, però jo no els portaré a signar cap resolució que tinga a veure amb la democràcia i amb el sistema representatiu perquè li ho volen carregar", li ha replicat el portaveu socialista, Manolo Mata, que ha retret a Vox que "deixen fora del debat als quals vénen d'un altre país o a les dones parlamentàries" pel que tindran el respecte del PSPV a la seua persona i als seus electors "però mai a les seues posicions polítiques".

El 'popular' Alfredo Castelló ha valorat que se soluciona l'"error" comés la passada legislatura en reformar la llei de senadors per a introduir la seua revocació, una "llei ad hominem, un linxament polític contra una persona: Rita Barberá". Va ser, al seu entendre, "una persecució política, una burla a la democràcia representativa, un atemptat contra la llei i la democràcia i un assassinat a la Constitució" que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional.

Així, ha incidit en què amb aqueixa possibilitat de revocar a senadors es perseguia "estigmatitzar una trajectòria política irreprotxable i brillant, eliminar una icona del PP, derrotar a qui sempre els havia agranat en les eleccions i acabar amb ella políticament".

"ABERRACIÓ JURÍDICA"

Manolo Mata ha recordat que també abans s'havia fet una "llei ad hominem o més aviat ad mujerem per a evitar que Leire Pajín poguera ser senadora" amb l'examen de valenciania i més tard es va aprovar la revocació, que ell va veure sempre "una aberració jurídica". "Llarga vida a aquesta llei de senadors, l'arquitectura institucional requereix poca creativitat", ha apuntat.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha destacat la necessitat d'aquesta reforma perquè els senadors territorials valencians no es queden en inferioritat de condicions com ha passat enguany en coincidir les eleccions, al mateix temps que ha defensat una reformulació del Senat perquè "siga d'una vegada per sempre la cambra de representació territorial" amb una deliberació horitzontal de les comunitats sobre les decisions estatals.

La síndica de Unides Podem, Naiara Davó, ha assenyalat que es corregeix amb aquesta reforma "el que obliga a modificar el TC en relació amb la revocació" però ha incidit en què el principal problema és que el Senat es concep com "el fre d'emergència a qualsevol canvi". Ha lamentat que "només haja tingut paper de rellevància en l'aplicació del 155" i que "una cambra de representació territorial la seua única funció amb importància ha sigut anul·lar una autonomia", per la qual cosa ha demanat la seua modernització: "Podria tractar els problemes de plurinacionalitat i no ser una cambra de jubilació daurada".

Des de Ciutadans, Mamen Peris ha mostrat la seua satisfacció en complir amb el que dicta el TC perquè "és vergonyós veure com altres parlaments es burlen i el desafien". Així mateix, ha apuntat que el Senat "ha de modificar-se i convertir-se en una vertadera cambra de representació territorial que, juntament amb la modificació de la llei electoral espanyola, no haurà d'estar comesa a xantatges ni dels nacionalistes ni dels independentistes".

Destacats