25n
25N
25N

Les Corts investigaran la composició del deute públic i la influència de la corrupció i l'infrafinançament

Les Corts investigaran la composició del deute públic i la influència de la corrupció i l'infrafinançament
06/02/2020 -

El ple de Les Corts ha aprovat aquest dijous per unanimitat la creació d’una comissió d’investigació sobre la composició del deute públic de la Comunitat Valenciana, els efectes que ha tingut en ella l’infrafinançament, la corrupció i les negligències administratives, així com la seua interrelació amb les polítiques d’austeritat.

Malgrat que tots els grups han donat llum verda a la proposta, llançada per Unides Podem, el PP ha advertit que no dona un xec en blanc i ha exigit que no es vete a cap compareixent que puguen proposar.

Precisament un dels moments més bastos del debat s’ha produït quan el diputat ‘popular’ Rubén Ibáñez ha explicat que l’anàlisi no hauria de circumscriure’s al passat, als governs del PP, sinó també al Botànic, i ha assenyalat que segons la informació que ha recaptat aquest hauria carregat al deute “nits d’hotel de becàries de Presidència a Morella, quan el president no era allí”, així com “viatges alegres de determinats membres del govern valencià que per mitja hora se n’anaven a un congrés a Mèxic i es tiraven cinc dies”.

Segons ha prosseguit, també li sembla “curiós que es pagaren gustos gastronòmics de quasi tots els consellers d’aquest govern” i “el més cridaner és que amb càrrec a eixe deute s’hagen pagat sobresous” als membres del Consell. Per això, ha admés que la comissió és “una oportunitat” per a parlar de tot això.

El socialista José Muñoz ha qualificat de “molt agosarat, per oblidar el passat”, que el PP parle de sobresous i ha preguntat si calia recordar les “traductores” d’Emarsa. “Tres becàries pagades, què està dient? Diga-ho”, ha indicat el diputat, que ha apuntat que probablement eixes persones estan “per a preparar seminaris o reunions prèvies”.

“No permetrem que siga una comissió d’investigació absurda que es perda en qüestions purament partidistes, si volen parlar de gustos gastronòmics, factures de restaurants, traductores, sobresous no estarem en això”, ha apuntat, però els socialistes no estaran en “embarrar el debat polític pels quals no tenen credibilitat”.

El ‘popular’ ha incidit a preguntar al Botànic si establiran algun veto o si aquesta comissió tindrà lletra xicoteta, ja que estan “acostumats” a això. “Analitzem-ho tot, no tinguen gens de por, hauran de desfilar aquelles persones que estiguen implicades en eixe deute”, ha incidit.

El PSPV ha replicat que és “sorprenent” que el PP parle de vetos en comissions, recordant la primera sobre l’accident del metro, després de la qual se n’anaven a celebrar el resultat “amb una mariscada”, i ha incidit en què en aquesta comissió caldrà parlar dels milions d’euros de deute que va deixar Emarsa, l’aeroport de Castelló o Fira València.

EL PP ASSEGURA QUE PARLA “SERIOSAMENT”

Rubén Ibáñez ha insistit que parla “seriosament” i té informació sobre eixe viatge a Morella de tres dies i també sobre els sobresous, i ha incidit en la necessitat de veure per què el deute ha augmentat en 7.800 milions amb el Botànic, quan amb el PP ho va fer en una mica més d’11.000. “Si seguiren a eixe ritme, arribarien als 23.000”, els ha etzibat, i “hauran de desfilar un a un per aquesta comissió”.

Més enllà d’aquest debat, Ferran Martínez (Unides Podem) ha apuntat que ells no són de vetos, però “tampoc d’instrumentalitzar les comissions d’investigació” ni de convidar “a persones que estan fora de lloc”. L’objectiu és que siga “àgil”, complisca objectius i siga útil, i no que es “tergiverse i manipule”, ha advertit.

Ha recordat que el deute ascendeix a 48.000 milions d’euros i que el factor determinant en ella és l’infrafinançament i ara cal “rendir comptes amb el passat i poder garantir el nostre futur”.

Des de Compromís, Aitana Mas ha recordat el “creixement vertiginós” que va experimentar en època del PP, augmentant fins i tot en temps de retallades, i ha assenyalat que ara es podrà “traure a la llum la composició del deute, tindre clara la seua estructura i saber quina és la part il·legítima i quina la generada els anys de corrupció”.

José Muñoz ha aprofundit en aquest punt assegurant que “la mala gestió del PP” ha contribuït al seu augment, en moments “de Fórmula 1 i visita del Papa”.

El diputat de Ciutadans Tony Woodward ha mostrat el seu suport però ha demanat també un control seriós dels pressupostos i reivindicar un finançament just “amb estudis objectius, allunyats de sectarismes”.

Ana María Cerdán (Vox) ha qüestionat les prioritats de despesa de l’actual Consell i ha afirmat que espera que es puga saber amb aquesta comissió “si al problema de l’infrafinançament acompanya un de gestió nefasta” i poder eliminar despeses supèrflues, entre ells “els parlaments autonòmics”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + 12 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
diputacion covid19
mancomunidad horta sud