Les Corts no investigaran les suposades "manipulacions" en llibres de text

És una demanda exigida per la ultradreta de Vox amb el suport de PP i Ciutadans

Guardar

clase colegio guarderia
clase colegio guarderia

El ple de les Corts ha rebutjat la petició de Vox de crear una comissió d'investigació sobre les "manipulacions històriques i ideològiques" en llibres de text de centres educatius valencians, amb els vots en contra dels partits del govern del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem) i el suport de PP i Ciutadans (Cs). La proposta ha estat a punt de tirar avant: 45 síes i 47 noes.

Els tres grups de l'oposició han denunciat un "degoteig constant" d'exemples de "catalanización" en llibres escolars i han posat en dubte tant l'elecció per part de la direcció de centres com el paper de supervisió de la Conselleria d'Educació que dirigeix Vicent Marzà (Compromís).

Vox ha portat la proposta al ple d'aquest dijous, en contra d'"un sistema aparentment neutre que va deixar d'educar espanyols per a educar a catalans, valencians, andalusos, gallecs..." i de manuals escolars amb "evident biaix ideològic".

Com a exemples, apunta a "llibres que diuen que el rei Jaume I va imposar el cristianisme i el català o que parlen de l'existència d'uns 'països catalans' i de la Corona catalanoaragonesa, una cosa inexistent sens dubte". Al seu judici, "és com si un llibre diguera que la penicil·lina la va descobrir Einstein".

Un altre suposat cas és "un llibre de Coneixement del Mitjà en el qual s'intenta unir a personatges històrics com Felip VI o (José Luis Rodríguez) Zapatero --expresident del PSOE-- amb (Francisco) Camps --'expresident' del PP--". "No és sant de la meua devoció, però al costat no posava 'molt honorable', sinó que el llibre parlava dels vestits", ha il·lustrat la portaveu adjunta, Plans Massó.

En aquest context, Vox es pregunta "qui decideix els manuals sense autorització prèvia de l'administració educativa", recalcant que "alguna responsabilitat tindrà Educació". El seu objectiu era crear una comissió que "dilucidara per què s'editen amb aqueix biaix, per què els trien els centres i per què la Conselleria no vigila com és el seu deure, i si ho fa per què ho permet".

Sense pretendre "assenyalar a ningú" ni "reescriure la història", Vox defensa que "si es pot esclarir aquesta manipulació educativa, s'aconseguirà que uns no carreguen amb la culpa d'uns altres", amb vista a "determinar qui és l'últim responsable i llevar tota la sospita de tota la comunitat educativa". Critica així la "por per arribar a la veritat" dels partits del Botànic.

"LABORATORI NACIONALISTA"

En la mateixa línia, el PP ha advertit que "en els llibres de Valencià es diu contínuament que es parla català" en la Comunitat i es pregunta "què hi ha de dolent a voler que no es cometen els mateixos errors que a Catalunya", exigint al Consell que "pose fre o els danys seran irreversibles". "És una alarma social que les famílies denuncien contínuament", ha assegurat la 'popular' Beatriz Gascó.

Ciutadans coincideix que el Govern valencià "no té interés a esmenar els errors en els llibres de text", perquè veu la Conselleria d'Educació com "el pur laboratori d'experiment nacionalista de Marzà".

Com a exemple, Cs ha pujat a la tribuna un "mapa d'uns països catalans col·locat en les parets de molts centres", la qual cosa veu com "el relat fictici d'un país que no existeix, un intent de generar ruptura social i que els xiquets no tinguen dret a sentir-se tant valencians com espanyols". "Repetisquen amb mi: És-pa-ña", ha demanat la diputada 'taronja' Merche Ventura.

Per contra, els tres partits del Botànic II coincideixen que no hi ha manipulacions en els llibres educatius que utilitzen els centres de la Comunitat Valenciana i a defensar la independència de la comunitat educativa. "Voler limitar-la amb denúncies falses és un atemptat contra la democràcia", ha advertit la socialista Ana Besalduch.

De Compromís, Papi Robles ha carregat contra Vox perquè "pensa el lladre que tots la seua condició" i per rebutjar aquest dimecres la creació de dues comissions d'investigació "innecessàries" quan ara volen crear aquesta. La coalició ha llançat un "al·legat a favor dels mestres per l'ambició de coneixement dels xiquets" i aposta per "continuar amb l'educació més inclusiva i innovadora".

I de Podem, Pilar Lima ha assegurat que els deu diputats de Vox segueixen una "lògica conspiranoica" i són "incapaces d'assumir que les editorials gaudeixen de completa llibertat, sempre d'acord amb els currículums educatius i amb la LOMCE; una llei del seu pare fundador, el PP". "La seua pròxima proposta serà incloure la caça com a assignatura obligatòria", s'ha preguntat.

"PER FI EXHUMEM Al DICTADOR-MÒMIA"

"Això és una lluita de demòcrates contra franquistes", ha emfatitzat la diputada 'habitada', traient a col·lació l'exhumació de Franco d'aquest dijous com "un dia històric en el qual per fi traiem al dictador mòmia" de la Vall dels Caiguts, per a preguntar si els alumnes valencians "saben que la segona fossa amb major número d'afusellats del franquisme està a Paterna".

Vox rebutja aquesta postura i que Unides Podem-Esquerra Unida "servei a Franco a passejar", instant-li que "no li lleve al PSOE el seu principal actiu de la campanya electoral", mentre que Ciutadans exigeix que "el traguen dels seus caps" després de l'exhumació.

Destacats