25n
25N
25N

Les Corts convaliden el decret llei de sancions contra la Covid amb els únics vots en contra de Vox

Les Corts convaliden el decret llei de sancions contra la Covid amb els únics vots en contra de Vox
06/08/2020 -

Les Corts han convalidat aquest dijous, amb l’única oposició de Vox, el decret llei que estableix el règim sancionador específic contra l’incompliment de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció enfront de la COVID-19, que preveuen multes des de 60 a 60.000 euros i el tancament de locals o negocis. Així mateix, s’ha votat en contra de tramitar aquest decret llei com a projecte de llei.

La validació del decret ha comptat amb el suport dels grups del Botànic, mentre que el PP i Cs també han votat a favor però, segons van explicar el dimarts durant el debat, per “sentit de responsabilitat” malgrat “les deficiències legals” que inclou i “la mala gestió”. Vox és l’únic grup que ha votat en contra en considerar-ho “antidemocràtic, anticonstitucional i confiscatori”.

Aquest nou decret contempla sancions lleus, greus i molt greus i el servei estarà centralitzat en la Generalitat sense perjudici de les competències que tinguen els ajuntaments o el Govern central. Per al compliment de la nova normativa sanitària es comptarà amb agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i de la Policia Local.

El decret, que segons Bravo no té un afany recaptatori sinó dissuasiu, consta de tres capítols, 15 articles, dues disposicions addicionals, una transitòria i una altra final. Estipula que els responsables de les infraccions seran les persones físiques o jurídiques, mentre que quant als menors d’edat, la responsabilitat serà dels seus pares o tutors.

Tres tipus d’infraccions contempla el decret. Les primeres, les lleus, que comporten multa que va des dels 60 fins als 600 euros. Ací s’inclou l’incompliment de no portar màscara o usar-la de manera inadequada –amb un màxim de 100 euros–; o l’incompliment dels establiments públics d’informar els clients sobre l’aforament del local, distància o ús de màscara.

També contempla multes lleus per falta d’higiene en locals públics o privats; i l’incompliment de la quarantena en persones que no han donat positiu en Covid però sí que han estat en contacte directe amb un malalt confinat.

INFRACCIONS GREUS

Respecte a les infraccions greus, aquelles sancionades amb multes que van des dels 601 euros fins als 30.000, es refereixen a vulnerar el límit d’aforament en establiments públics o a l’organització de reunions i festes que impliquen una aglomeració i siga difícil adoptar mesures de prevenció o distància; també a l’incompliment de la distància de seguretat entre taules en locals i terrasses o a les mitjanes d’higiene i desinfecció d’accés a recintes; així com l’incompliment d’aïllament domiciliari que han de seguir les persones que ha donat positiu a la Covid.

Finalment, estan les infraccions molt greus, que van des dels 30.000 fins als 60.000 euros, i s’imposaran per no respectar els límits d’aforament o mesures de prevenció i higiene en establiments oberts al públic quan supose un risc per a la salut que afecte a més de 150 persones; o per sobrepassar l’aforament d’establiment si hi ha menors o majors de 65 anys.

Així mateix, aquestes infraccions molt greus es refereixen a l’organització de reunions o festes que impliquen aglomeració que impedisca mesures sanitàries amb menors o majors de 65 anys; o l’impediment d’inspecció cap als agents i l’incompliment de l’obligació d’inhabilitar la pista de ball.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + set =