Les Corts crearan una comissió d'estudi sobre el sector citrícola valencià

Guardar

citricos_unio
citricos_unio

El ple de les Corts aprovarà previsiblement aquest dijous la creació d'una comissió d'estudi sobre la situació actual del sector citrícola valencià, la seua viabilitat futura, la seua rendibilitat actual, la qualitat de l'ocupació que genera i les condicions laborals actuals que ha proposat Unides Podem.

Aquest grup ha plantejat la comissió "davant la greu crisi que el sector cítric arrossega des de fa anys i la falta d'efectivitat de les mesures aplicades per a protegir aquest sector estratègic enfront de la volatilitat del mercat".

Centrarà el seu pla de treball a "esbrinar quina és la situació al camp i les conseqüències que han tingut sobre el sector les mesures polítiques i legislatives aplicades", a més de tindre en compte a "tots els agents implicats en la problemàtica que està fent-se insostenible". En un termini màxim des del seu inici haurà d'elaborar el dictamen.

La diputada de Unides Podem Beatriu Gascó ha explicat que sent el sector citrícola valencià líder mundial en l'explotació de taronges i mandarines "alguna cosa s'haurà fet malament per a no ser capaces d'assegurar un preu mínim que garantisca la viabilitat del producte en totes les campanyes".

Per això, aquesta comissió hauria d'estudiar els preus, a més de la transformació varietal que "reclamen el mercat i els ecosistemes", el paper d'Intercitrus, l'impacte que han tingut en el sector els tractats internacionals signats a Brussel·les i el paper de la gran distribució, ha assenyalat.

Gascó també ha posat en relleu la necessitat d'abordar les condicions de treball, ja que "la major part es donen en condicions de legalitat" però "per desgràcia encara hi ha casos com el de Castelló en què es van trobar 25 persones en situació d'esclavitud". "No dic que siga una generalitat, però cal afrontar-ho", ha agregat.

El 'popular' Miguel Barrachina li ha demanat que aclarisca aqueixa afirmació i si el que volen amb aquesta comissió és "estudiar el sector després d'haver-lo condemnat". "Als agricultors no els molesten les inspeccions, sinó les insinuacions", ha advertit.

La diputada de Podem li ha assenyalat que es tracta d'un reportatge publicat en el qual s'explica com un matrimoni romanés va explotar durant quatre anys a "mil esclaus de la taronja" podent ser alliberats 25 en una casa a Castelló "on vivien en condicions infrahumanes". "No estem acusant el sector agrari valencià, és responsable. Però també hi ha casos d'esclavitud o explotació realment greu dels treballadors agraris", ha insistit, remarcant que aquesta és una de les qüestions que caldria estudiar en la comissió, però no la central "perquè no és el problema principal de la citricultura valenciana".

Barrachina li ha replicat que "són els agricultors els que han denunciat les tractes d'explotació d'éssers humans que hi ha hagut" i ha afirmat que el problema dels agricultors "es diu Podemos, Compromís i PSPV, que a més de no donar-los suport els posen una fama horrible".

El socialista David Calvo ha assenyalat que aquesta comissió és necessària però al mateix temps es continuarà treballant des de les institucions sense esperar a les conclusions perquè moltes ja les tenen, mentre Josep Nadal (Compromís) ha assenyalat que cal abordar la precarietat laboral en el camp, considerant "una vergonya que alguns partits i organitzacions agràries preferisquen no parlar d'aquesta xacra".

Emigdio Tormo (Cs) ha criticat especialment la gestió realitzada per la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, que "no fa bé el seu treball" i "toca el violí mentre el Titanic s'afona". Javier Aguirre (Vox) ha indicat que una comissió com aquesta "té sentit" si no es queda en bones paraules però ha demanat que no es dubte de la viabilitat del sector i ha negat que hi haja problemes en l'ocupació.

Destacats