25n
25N
25N

Les Corts i el Congrés aproven a proposta de Compromís la baixada de l'IVA als serveis veterinaris

Les Corts i el Congrés aproven a proposta de Compromís la baixada de l'IVA als serveis veterinaris
17/10/2020 -

La Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts i la Comissió d’Hisenda del Congrés han aprovat esta setmana, a proposta de Compromís, una proposició no de llei per instar el Govern central a fer les modificacions normatives oportunes per tal de reduir l’Impost del Valor Afegit (IVA) dels serveis veterinaris del tipus general (21%) al tipus reduït (10%).

Segons el diputat de Compromís a les Corts, Jesús Pla, “l’any 2012 el govern del PP, presidit per Mariano Rajoy, va decidir augmentar l’IVA als serveis veterinaris d’animals domèstics i medicaments per a animals. Així, tots els serveis prestats pel personal veterinari, com ara revisions, operacions o vacunes passaren de tindre un IVA reduït a un de tipus general, del 21%. Des d’eixe moment, aquesta pujada ha repercutit directament en les famílies que acullen mascotes, així com en els professionals que en molts casos han assumit ells mateixos la pujada de l’IVA en mantindre els preus que tenien vigents i que de vegades ha posat en risc la viabilitat de les clíniques”.

“Per això, en aquesta proposta que hem presentat i s’ha aprovat al parlament valencià i al Congrés, hem arreplegat les reivindicacions que els col·legis de veterinaris, milers de professionals, junt amb protectores d’animals i altres organitzacions exigeixen des de fa anys: la baixada de l’impost”.

Per la seua banda, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha manifestat que “estem molt satisfets del compromís adquirit pel Congrés de rebaixar l’IVA del 21% al 10% per als serveis veterinaris i esperem que el Govern actue prompte en conseqüència. Però la iniciativa era molt més ambiciosa perquè preteníem que els serveis veterinaris prestats per les protectores d’animals estigueren exempts de pagar IVA, donada la gran tasca que realitzen de salvar, tindre cura i auxiliar els animals del maltractament animal i malalties”.

En este sentit, Pla i Baldoví han insistit que “les protectores d’animals, tot i que són entitats sense ànim de lucre i realitzen la seua activitat de forma voluntària, han d’assumir també el pagament de l’IVA. Per això, a la proposta es plantejava que el Govern central establira una exempció de l’IVA als serveis veterinaris prestats a aquestes entitats, ja que el que està en joc és la salut dels animals i de les persones”.

“La nostra societat té cada vegada una major sensibilitat i vincle amb els animals de companyia. De fet, es calcula que pràcticament la meitat de les llars valencianes conviuen amb un ca o un felí. I cal tindre en compte que els veterinaris clínics presten un servei professional de salut pública i tenen un paper fonamental en la prevenció i control de malalties. I anant més enllà, també són contínues les advertències sobre l’increment del nombre d’abandonaments de gats i gossos en els últims anys que, en part, podrien ser conseqüència d’aquest augment de l’IVA”, han conclòs els diputats de Compromís.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × cinc =

bombers
bombers
Valencia activa