25n
Orgull
Orgull

Les Corts busquen una solució d'urgència per a designar a temps els senadors davant la coincidència electoral

Les Corts busquen una solució d'urgència per a designar a temps els senadors davant la coincidència electoral
26/03/2019 -

Els grups parlamentaris han sol·licitat als servicis jurídics de Les Corts un informe sobre les possibles solucions a arbitrar per a poder nomenar a temps, abans de la constitució del Senat, els cinc senadors territorials que corresponen a la Comunitat Valenciana, ja que la coincidència de les eleccions generals i autonòmiques el 28 d’abril complica eixe nomenament.

A la Comunitat Valenciana el nomenament dels senadors territorials va lligat a la legislatura autonòmica i, una vegada dissoltes Les Corts queda dissolt el seu mandat. En aquesta ocasió el parlament valencià es constituirà el 16 de maig i tindria fins al 21 de maig, quan es constitueix el Senat, per a efectuar eixe nomenament. Es tracta d’un breu període de temps si es té en compte que la llei exigeix que compareguen en comissió i se sotmeten a la votació en ple.

Així ho han explicat els portaveus dels grups després de la junta de síndics celebrada aquest dimarts en la qual s’ha posat de manifest aquesta situació, ja que els terminis habituals per a aquesta designació provocaria que el Senat es constituïra sense els cinc senadors territorials valencians (un menys que l’última legislatura per la pèrdua de població) triats.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que hi ha “moltes solucions, alguna un poc forçada” però es podrien configurar els grups en un parell de dies i veure “si és necessari mantindre la compareixença o no” i en el cas que sí es puga establir un “protocol exprés” per a la convocatòria de la comissió de coordinació o crear una “temporal” fins i tot.

“Alguna solució crec que hi haurà”, ha dit, perquè en tot cas el Senat es constituïsca sense l’absència d’aquests cinc senadors i puguen estar allí “en igualtat de condicions” amb la resta quan es constituïsquen la Mesa i les comissions.

En la seua opinió, atés que el repartiment de senadors es realitza aplicant la llei d’Hont directament, la compareixença dels candidats que tria cada partit “és innecessària” perquè tampoc influeix en la designació final ni pot haver-hi una “persecució d’idees”.

Mata ha assenyalat que eixe “examen” als senadors es va introduir en la llei de 2010 –i s’ha mantingut en la reforma que va impulsar Podem– i “es va inventar ad personam” per a demonitzar Leire Pajín” en el seu moment i “insistir-la amb el tema de l’aigua i que diguera si estava a favor o en contra dels transvasaments”. Així, ningú havia previst la possibilitat en aquesta reforma que coincidira la dissolució de les dos cambres i caldrà veure “tècnicament i jurídicament” com es pot fer un nomenament “àgil i ràpid”.

“HOUSTON, TENIM UN PROBLEMA”

La portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz, ha assenyalat que aquest nomenament “queda en un limb” amb la normativa actual i ha recordat que el seu grup va plantejar sense èxit que les proposicions de llei necessitaren un informe del Consell Jurídic Consultiu per a poder “anticipar una situació com aquesta”. “Per no donar-li la raó al PP s’han ficat en un problema important i no està clara la forma d’eixir d’ell”, ha indicat, ja que a més serà la nova distribució parlamentària la que haja de prendre una decisió una vegada es constituïsquen Les Corts.

“És difícil complir els tràmits dins del termini i en la forma escaient”, ha advertit, i en el cas de no arribar a temps els nomenats estarien “en desigualtat” en la Cambra alta en haver accedit més tard. “Houston, tenim un problema”, ha dit, perquè o no es nomenen a temps i no van o es fa alguna cosa “que no se sustente en la legislació”. “Esglai o mort”, ha ironitzat.

REFORMAR LA LLEI EN EL FUTUR

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha admès que hi ha “un problema” perquè no es contemplava el supòsit actual i caldrà canviar la llei en un futur per a avançar-se a aquesta casuística. “Quan fas una llei creus que l’has contemplat tot i no, per a això estan les modificacions puntuals”, ha agregat.

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha remarcat la “dificultat” pels terminis que es plantegen i ha instat a esperar a veure què solució donen els servicis jurídics de les Corts perquè aquests cinc senadors siguen triats “amb totes les garanties igual que la resta, no amb una cambra ja constituïda”.

Per a la portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, es tracta d’una situació kafkiana” i cal veure com actuar per a no generar “indefensió” a aquests senadors, que si són designats a posteriori no podrien optar a llocs de rellevància, ha dit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − quatre =