25n
25N
25N

Les Corts analitzaran les causes de les inundacions de la Vega Baixa

També s’estudiaran les conseqüències del model “turbourbanístic”, que ha posat habitatges en torrents

Les Corts analitzaran les causes de les inundacions de la Vega Baixa
23/10/2019 -

Les Corts Valencianes analitzaran les causes de les inundacions a la Vega Baixa d’Alacant per a evitar que es repetisquen els danys del mes passat durant el temporal de gota freda, amb l’estudi de mesures de prevenció i l’anàlisi de la gestió hídrica, territorial i del model “turbourbanístic” de les últimes dècades.

La proposta de Compromís ha tirat avant en el ple d’aquest dimecres amb el suport de tots els grups a excepció de Vox, per a la creació d’una comissió especial en el si del parlament. Es tracta d’una iniciativa “en positiu, enfocada “en present, passat i futur” per a no cometre els mateixos riscos” de l’última DANA (depressió aïllada en nivells alts).

Un mes després, a l’espera de demanar una comissió d’investigació en el Congrés després de les eleccions del 10N, Les Corts abordaran tant les causes com l’abast de les inundacions de mitjan setembre, amb la intenció de conéixer l’abast econòmic dels danys i establir les accions a dur a terme per administracions públiques com la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS).

La meta és reduir la vulnerabilitat social, econòmica i mediambiental de la Vega Baixa, “una de les comarques que més ha patit les conseqüències del model turbourbanístic del PP”, així com una zona que segueix “molt allunyada de la mitjana de renda per capita”, com ha recordat la portaveu adjunta de la coalició, Aitana Mas.

Després de la resposta “contundent i efectiva” a l’efecte de la DANA, Compromís creu que “queda molt per fer”, ja que la comarca s’enfronta a la seua reconstrucció i volta a la normalitat, davant l’augment progressiu del nivell de la mar i les pluges cada vegada més torrencials pel canvi climàtic.

La comissió aprofundirà així en aspectes com les mesures que es van prendre després del desbordament del riu Segura en 2016, “les que es van aplicar i les que no”, i a valorar l’abast de l’últim temporal més enllà dels danys econòmics. “Bona part dels danys no es mesuren amb diners: vides perdudes, records perduts i traumes vitals”, ha lamentat la diputada.

Amb aquesta iniciativa, Compromís també tracta de donar resposta a la “indignació” d’agricultors i regants afectats per la falta d’agilitat en les ajudes. Precisament, integrants d’algunes d’aquestes comunitats agràries han assistit al ple de les Corts, un debat on s’han vist samarretes de suport amb el lema ‘Força Vega Baixa.

PSPV i Unides Podem –socis de govern de la coalició en el Botànic II– han recolzat la proposta, criticant la “hipocresia del PP” per les seues actuacions urbanístiques en la zona durant les últimes dècades i el “manteniment desastrós” del Segura, amb la construcció de càmpings que “alteren el curs natural de l’aigua, respectivament.

“València va tindre la seua riuada en 1957; la Vega Baixa també es mereix un pla de reconstrucció”, ha reivindicat el diputat socialista Manuel Pineda –també alcalde de la localitat alacantina de Rafal, a la Vega Baixa–, per a criticar la “hipocresia del PP” en les actuacions urbanístiques de les últimes dècades.

REBUIG DE PP I VOX

Per part de l’oposició, PP i Vox han rebutjat la comissió perquè “els regants ja saben els danys” i “només serviria per a encarir el pressupost durant un any”, respectivament, exigint respostes i “voluntat política” al Consell, “més enllà de fer un ple a Orihuela”. “A la Vega Baixa hi ha un clam ciutadà davant la desatenció de la Confederació Hidrogràfica del Segura, que frega el menyspreu, amb els ajuntaments, regants i agrícoles”, ha denunciat el diputat ‘popular’ José Císcar.

Precisament, el PP ha intentat presentar una esmena juntament amb Ciutadans (Cs) en defensa de la “reparació del mal moral” als afectats per la DANA i sobre la responsabilitat de la CHS. En tractar-se d’una comissió, el reglament de les Corts estableix que no es poden presentar esmenes, per la qual cosa finalment Compromís s’ha compromés a incloure aquest plantejament en el pla de treball.

Cs, per part seua, ha anomenat al fet que la nova comissió “parle del present i futur” de la Vega Baixa, i ha exigit que el ‘president’ de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, done resposta a la situació dels agricultors que “no tenen segur”. La diputada alacantina María Quiles ha relatat que “era allí quan arribava l’aigua als genolls i la confederació hidrogràfica ni sabia que s’havia desbordat el llit”.

“NOVA CULTURA DEL TEMPS”

D’altra banda, també a proposta de Compromís, Les Corts han donat llum verda a una comissió especial d’estudi per a buscar polítiques encaminades a la racionalització dels usos horaris, amb vista a “canviar els mals hàbits” i combinar la vida laboral amb la personal, perquè la productivitat d’Espanya s’equipare a la de la resta d’Europa.

Aquesta iniciativa ha recaptat el suport dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Podem), al costat de Ciutadans, amb l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox. Cerca donar resposta a la situació actual que “la meitat dels escolars presenten problemes de somni, els espanyols dormen 1,2 hores menys que la resta d’europeus i les dones d’Espanya són les més estressades d’Europa”.

“No es tracta de ser alemanys, xinesos o suecs, només reconéixer que alguna cosa no estem fent bé”, ha defensat la diputada Mònica Álvaro, reconeixent que encara que “esmorzar és sagrat” no té sentit que a Espanya es pareixen diverses hores a menjar, s’isca de treballar més tard i es retarde tant el sopar com l’hora de dormir. Ha posat com a exemple que un programa com ‘La Veu Kids’ comence a les 22.40 hores.

Davant aquesta situació, la meta és anar cap a “una nova cultura del temps” i “passar de la queixa a l’acció”, amb un estudi general per part de tots els grups polítics. El PSPV aposta per corresponsabilitat i nous models de gestió de recursos humans perquè les empreses prioritzen el talent per damunt del temps, contra l'”apropiació indeguda del temps de les dones”.

“SUPERHEROÏNES O SUPERZOMBIES”

Podem, en la mateixa línia, dóna suport a la iniciativa contra les “jornades laborals impròpies del XXI”, la “perversió del sistema que obliga a consumir oci en hores intempestives” i les diferències per sexes. “No sabem si parlem de superheroïnes o ‘superzombies'”, ha il·lustrat la diputada Cristina Cabedo.

De l’oposició, el PP creu que la comissió no ha d’entrar en matèria de gènere, perquè és un problema que “afecta a totes les persones per igual”, i qüestiona la seua utilitat en poder suposar “un grup de treball més”. Cs exigeix “no es quede en una declaració d’intencions” i posa el focus sobre el mateix parlament, on “els periodistes s’enfronten a temps morts per les dues hores de menjar”.

Vox, en canvi, ho veu com “un problema eternitzat” que es podria resoldre en el mateix Consell, defensant que “la base és la conciliació familiar del pare i la mare per igual” i rebutjant “les polítiques de gènere que danyen la societat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 4 =