Llum i aigua del Govern de la Nau contra la vulnerabilitat

L’Ajuntament de València va destinar 668.000 euros per a donar suport a llars en situació de pobresa energètica

Guardar

Ribo Pleno
Ribo Pleno

L'Ajuntament de València va destinar en 2018 més de 668.000 euros per a donar suport a llars que no poden fer front a les factures de l'aigua, gas o electricitat. "A València ja no es talla ni la llum ni l'aigua a cap persona per raons econòmiques", assenyalà l'Alcalde Joan Ribó durant el balanç econòmic del mandat.

Segons dades de l'Ajuntament, des del consistori van ajudar un total de 1.678 persones durant l'any passat a pagar la factura de l'aigua. Això al costat d'una altra xifra que consideren positiva: les persones necessitades de suport municipal i, per tant, en risc de pobresa i/o exclusió, s'han reduït un 12,71% respecte a 2017. En xifres, això suposa aproximadament 230.000 euros. La partida destinada a ajudar en els pagaments de les factures de la llum és la més elevada, amb 370.000 euros.

D'acord amb aquestes mesures està també el desenvolupament de convenis amb les empreses subministradores per a evitar corts en aigua, llum o gas, i fins i tot per a reactivar el subministrament si ja s'havia tallat amb anterioritat.

La Regidoria de Serveis Socials, encapçalada per Consol Castillo, és l'encarregada de gestionar aquestes ajudes. Amb la finalitat de millorar l'eficàcia i universalització d'aquestes entre els qui els faça falta, tots els grups polítics de l'ajuntament van aprovar, al novembre, el primer Pla de Serveis Socials. El pla contempla el treball conjunt de fins a 28 serveis municipals que afecten a totes les regidories, i pretén oferir consells, recursos i solucions a la població en risc d'exclusió social.

3.431 ajudes

Segons un estudi de la Universitat de València (UV) que la Regidoria va encarregar de cara a l'aplicació del programa, un 26,7% dels veïns censats en el Cap i Casal estan en risc d'exclusió social o extrema vulnerabilitat. Una quarta part de la població de la capital. Són 87.023 llars, en els quals hi ha 211.133 persones.

El pla, que entra en funcionament enguany i té previst funcionar fins a 2023, compta amb una dotació inicial d'1,6 milions d'euros. "Ens hem aplicat des del primer minut en la lluita decidida i ferma contra la pobresa energètica", va assegurar Castillo.

Dins d'aquest programa, a més de qüestions de subministraments, també es contempla l'assistència a persones sense llar. Fins ara, especialment a l'hivern, les campanyes se centraven a augmentar les places en albergs. La nova intenció és doblegar els pisos tutelats, per a així buscar a més una major autonomia de les persones assistides.

Aquests 668.000 euros es van distribuir entre 3.431 ajudes per a combatre la pobresa energètica. No obstant això, les ajudes es realitzen amb un seguiment i els pagaments es fan en moltes ocasions a les companyies de subministraments amb la finalitat d'evitar fraus.

El Govern de la Nau té, amb la finalitat d'evitar arribar a casos extrems, l'Oficina Verda. Es tracta d'un servei present en els 11 centres municipals de la ciutat en els quals s'ofereixen de forma gratuïta, recomanacions per a l'estalvi energètic concrets a cada cas. També ací s'ofereix informació sobre aquestes ajudes als qui ho necessiten.

Segons va assegurar Ribó el dimecres durant la reunió del Consell d'Administració de l'Empresa Mixta Valenciana d'Aigües, el seu Govern pretén acabar amb la vulnerabilitat: "Mantenim el nostre compromís perquè cap persona a València es quede sense aigua o sense llum per no ser capaç de pagar-la".

Arxivat a:

Destacats