Licitació a licitació; el Corredor Mediterrani suma 116 quilòmetres en la Comunitat Valenciana

Adif ha anunciat una nova obra en el Nus de l’Alzina-Xàtiva-València, que portaran la infraestructura a la capital valenciana després de dècades de reivindicacions

Guardar

Euromed_Vilanova_i_la_Geltrú_(El_Garraf,_Catalunya)
Euromed_Vilanova_i_la_Geltrú_(El_Garraf,_Catalunya)

La connexió de la Comunitat Valenciana amb Catalunya, Múrcia i, especialment, Europa, avança ‘a base’ de licitacions. Malgrat retards acumulats, el comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Boira, es presenta optimista per les obres que estan per arribar. A una decisió “transcendental” per al Corredor i “també per al sistema ferroviari espanyol” del juliol passat, ara cal sumar dues noves licitacions en l'Estació de Castelló i del “Nus de l'Alzina-Xátiva-València”.

Adif va assenyalar, dilluns passat, la licitació de la redacció de projectes i execució d'obres per al conegut “Nu” al sud de València. Amb un import superior als 6,8 milions d'euros, inicia un procés que hauria d'estar acabat, si es compleixen els terminis, a inicis de 2023. “Són processos molt llargs”, va assenyalar Boira en una anterior roda de premsa. Se sumen 116 km més a l'entramat amb “data” per a ser realitat del Corredor Mediterrani.

20, 157 i 13 quilòmetres

Aquestes obres abastaran diversos punts essencials no solament per al Corredor, també per a les connexions ferroviàries i territorials de la Comunitat. Significarà la transformació d'un tram entre València i Alacant que respondrà, en un futur, a la connexió de la Línia d'Alta Velocitat entre totes dues capitals. També s'actuarà sobre el conegut Nu de l'Alzina i Xàtiva, i un tram de 20 Km entre Almussafes i Font de Sant Lluís. Amb això, part del corredor ja ‘tocarà’ València pel sud, i se sumarà al projecte presentat al juliol que ho deixarà “a les portes” pel nord.

El passat 31 de juliol Boira, en les oficines del Comissionat, va assenyalar la que és una de les principals obres per a l'avanç del Corredor. Es tracta del “canvi d'ample” de la via de tren “del tram Castelló-Vinaròs i Vinaròs-Vandellòs”. Uns 157 quilòmetres que marcaran un punt d'inflexió, va assegurar, en el sistema ferroviari; és la primera vegada en 170 anys que es decideix substituir un ample de via ibèric per l'internacional.

Amb el desig que aquestes obres s'inicien “a principis de 2020”, Boira va detallar que aquestes obres significaran un “salt qualitatiu” entre la connexió de València i Barcelona. Ara, també hi haurà una millora en aquest sentit amb Alacant. Aquesta connexió al nord i les obres “entre Xàtiva i L'Alzina”, ara licitades, donaran al Corredor, assegura, “certa perspectiva”.

El principal repte que motiva aquestes obres i que ha dificultat la construcció del Corredor Mediterrani, a més d'ideològiques -per part d'anteriors governs populars-, és l'ample ibèric. Una mesura tradicional a Espanya i Portugal de 1’669 metres, 233 mil·límetres superior a l'ample Europeu i estàndard. Un canvi que dificulta la connexió de la península amb la resta del continent.

Més al sud

També dilluns passat Adif va fer anunci d'una altra licitació. Aquesta vegada, al sud de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un xicotet tram de 13,35 km en la Comunitat de Múrcia, entre Totana i Lorca. Com a Alacant, aquest també formarà part de la Línia Velocitat, i és un pas més per a acostar la connexió real del Corredor des d'Algesires fins a Europa, al seu pas per la Comunitat.
Destacats