25n
25N
25N

El coronavirus augmenta l'exclusió social de persones amb problemes d'audició, segons una experta de Quirónsalud

El coronavirus augmenta l'exclusió social de persones amb problemes d'audició, segons una experta de Quirónsalud
25/09/2020 -

La crisi sanitària provocada pel coronavirus ha augmentat les consultes a l’otorrino de persones amb problemes d’audició motivats per l’aïllament social que pateixen els pacients amb presbiacúsia al no poder llegir els llavis per l’ús obligatori de la màscara, segons ha alertat la doctora Irene López, especialista del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Quirónsalud de València.

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes, l’especialista de Quirónsalud València recalca l’estat d'”exclusió social” en el qual s’hi hagen les persones amb presbiacúsia, trastorn que afecta una de cada tres persones d’edat avançada, en disminuir la seua capacitat de comunicació. “Molts d’aquests pacients es recolzen en el llavi lectura i la gesticulació facial per a entendre la comunicació verbal però l’ús generalitzat de la màscara li ho impedeix”, ha destacat.

Un altre dels sectors de la població que també està sol·licitant assistència són els pacients que han patit Covid-19 i que han presentat una pèrdua d’audició associada als efectes secundaris dels tractaments mèdics intravenosos i a la intubació prolongada en les UCI.

La presbiacúsia és el procés d’envelliment de l’oïda interna que, de manera natural, va perdent capacitat auditiva. Afecta sobretot a les cèl·lules ciliades de la còclea, l’òrgan principal de l’oïda interna, però també va acompanyat de la deterioració del nervi i l’escorça cerebral auditiva la funció de la qual és la de processar la informació rebuda.

Aquesta afectació sol manifestar-se a partir dels 60 anys i afecta un percentatge elevat de la població. De fet, una de cada tres persones en edat avançada presenta presbiacúsia. “En alguns casos pot manifestar-se de manera anticipada, sobretot en pacients que han patit exposició a sorolls forts en el seu treball o per aficions (anomenat traumatisme acústic) o en alguns casos familiars per herència genètica en la qual es produeix una pèrdua d’audició precoç”, ha detallat.
La doctora López recomana acudir a l’especialista davant els primers símptomes per a assegurar que no hi ha altres malalties concomitants. Després realitza una audiometria al pacient per a determinar la seua capacitat auditiva. En aquests casos, segons explica la doctora Irene López, “s’ha de realitzar tant l’audiometria tonal, que ens done el grau i tipus de pèrdua d’audició, com l’audiometria verbal, en la qual s’estudie la capacitat de discriminació del pacient. Molts pacients senten, però no entenen el que els diuen”.

TRACTAMENT DE LA PRESBIACÚSIA

En el tractament de la presbiacúsia la majoria dels pacients són candidats a l’adaptació de pròtesis auditives (audiòfons) que els permet millorar la capacitat auditiva i de discriminació. “En aquest aspecte és fonamental que l’audiòleg, que és el professional encarregat de l’adaptació de l’audiòfon, sàpia orientar al pacient en l’elecció del dispositiu i en el calibratge dels programes per a optimitzar el rendiment”, aconsella la doctora López.

Per als casos més severs es valora la possibilitat d’adaptar implants quirúrgics, ja siguen implants osteointegrados o l’implant coclear. “En requerir intervenció quirúrgica i posterior rehabilitació logopèdica, és molt important triar els pacients que són aptes per a aconseguir bons resultats amb aquests dispositius”, destaca l’especialista.

Per a l’especialista en otorrinolaringologia de Quirónsalud València, existeixen algunes consideracions bàsiques que podem aplicar per a facilitar la comunicació durant la pandèmia: dirigir-nos de front cap a la persona per a entaular la conversa; evitar llocs amb molt de soroll de fons; cridar l’atenció de la persona perquè sàpia que t’estàs dirigint a ella i preguntar si prefereix la comunicació escrita o per gestos per a donar suport a la conversa. El més important és parlar a poc a poc, en un to de veu suficient, a més de repetir en cas que es detecte la falta de comprensió del missatge.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − tres =