25n
25N
25N

La celebració de la Cordà de Paterna 2020 es decidirà al juny

En el cas de celebrar-se, els actes programats per a agost s’ajustaran a les directrius governamentals d’aquest moment i no inclouran esdeveniments multitudinaris com els grans concerts o el pregó

La celebració de la Cordà de Paterna 2020 es decidirà al juny
23/04/2020 -

L’Ajuntament de Paterna esperarà al mes de juny per a decidir si celebra o no el seu tradicional Cordà, l’espectacle pirotècnic, Festa d’Interés Turístic Nacional, en el qual es disparen prop de 70.000 coets en menys de 20 minuts.

Així ho ha anunciat avui el consistori després de la reunió telemàtica mantinguda amb les principals federacions del municipi per a abordar conjuntament la celebració o no de les Festes Majors en honor al Santíssim Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer que la ciutat realitza durant les últimes setmanes d’agost i que culminen amb la gran Cordà i la multitudinària processó del Crist de la Fe.

Tant l’Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo i la regidora de Festes, Teresa Espinosa com els presidents de la Federació Intercomparsas, Federació Interpenyes, Junta Local Fallera i la Real Confraria del Santíssim Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer han coincidit a “apel·lar a la prudència” i “esperar a veure com evoluciona la crisi sanitària del coronavirus i les restriccions socials per a prendre una decisió respecte a la celebració dels actes festius”.

Davant la impredictible evolució de la pandèmia i la realitat tan canviant, tots han acordat estudiar la possibilitat d’unes festes reduïdes i austeres, d’entorn de tres dies de durada, que integrarien únicament els actes més representatius i emotius del “foc, la festa i la fe”.

En qualsevol cas, la decisió sobre la celebració de la Cordà i de les festes de Paterna es prendrà de manera conjunta i consensuada entre l’Ajuntament i les grans federacions que les organitzen. Una presa de decisions per a la qual l’Alcalde també compta amb el Coeter Major, la figura més representativa del foc a Paterna, i amb qui s’ha plantejat la possibilitat d’ajornar la Cordà al 9 d’octubre.

Per a adoptar la decisió més encertada, es mantindran reunions periòdiques per a valorar l’evolució de la crisi sanitària i esgotar al màxim l’organització d’aquella programació que pogués ser compatible amb la realitat d’aquest moment.

En el cas de celebrar-se, els actes programats s’ajustaran a les directrius i restriccions que s’establisquen des del Govern d’Espanya i el de la Generalitat Valenciana per a aquesta mena d’actes, suspenent esdeveniments multitudinaris com els grans concerts o el pregó i sempre amb les màximes garanties per a la seguretat i salut de les persones.

Donada l’especial relació de Paterna amb el foc i amb el seu “Morenet”, alguns dels actes de les festes 2020 que podrien “sobreviure” al coronavirus i readaptar-se serien els relacionats amb aquests dos senyals d’identitat i passions del poble paterner, per la càrrega emotiva i per tot el que representen i signifiquen per als veïns i veïnes, sobretot en aquests moments tan complicats que estem vivint.

A més del valor sentimental que podria tenir per a Paterna la celebració d’unes festes reduïdes, tots han coincidit a assenyalar que una programació adaptada a la normativa d’aquest moment també podria ajudar a la reactivació de l’economia local i d’alguns sectors tan castigats com el pirotècnic, donada l’especial relació de la ciutat amb la pólvora.

La Cordà és un espectacle pirotècnic que forma part de la cultura del foc de Paterna, l’origen del qual es remunta al segle XIX segons la documentació que consta en l’Arxiu Municipal de la Vila, i que des de llavors, segons els registres existents, només ha estat suspesa en 1873 per la guerra carlista, en 1890 a causa d’una epidèmia de còlera que va haver-hi a València i des de 1936 a 1939 amb motiu de la guerra civil espanyola.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 5 =