Generalitat i Diputació acorden crear dues comissions per a coordinar competències, accions i pressupostos

Puig destaca la necessitat d'aconseguir la major col·laboració possible i Gaspar subratlla l'objectiu final de servir a les persones

Guardar

reunion_gaspar_puig
reunion_gaspar_puig

La Generalitat i la Diputació de València han acordat crear dues comissions de treball, "una bilateral de caràcter estructural" per a "debatre i avançar" en "l'objectiu de generar la major complementarietat" possible entre les dues administracions i superar "ineficiències i duplicitats" i una altra, "amb caràcter immediat i mixta" per a conjugar "l'acció pressupostària 2019".

Així ho han anunciat aquest dimarts els presidents de l'Executiu autonòmic, Ximo Puig, i de la institució provincial, Toni Gaspar, després de la reunió que han mantingut en el Palau de la Generalitat per a abordar aquestes mesures.

El cap del Consell ha precisat que la primera d'aquestes comissions serà "de transferències de la Diputació a la Generalitat", dins de l'"àmbit del qual són les competències pròpies que l'Estatut d'Autonomia determina per a l'administració autonòmica" i ha explicat que en la segona es treballarà per a determinar el pressupost que cadascuna de les parts destina a diferents accions.

Respecte a aquesta última qüestió Puig, que ha assenyalat que "els diferents departaments de la Generalitat ja han estat col·laborant amb la Diputació", ha detallat que "ara es tracta d'establir un marc general i veure com", amb vista als pressupostos del pròxim anys, es poden "coordinar al màxim totes les actuacions i els programes".

El responsable autonòmic ha exposat que amb açò se cerca també evitar "duplicitats" i aconseguir que "les sinergies" s'orienten "de la millor manera possible" cap a "una acció de govern propositiva juntament amb els ajuntaments, la referència fonamental de la Diputació" i en el marc de l'"aliança" creada entre el Consell i les corporacions locals.

Puig, que ha situat la trobada amb Gaspar en el marc de la relació entre ambdues institucions en un moment en el qual hi ha "cert debat" entorn del contacte entre les diputacions provincials i la Generalitat, ha destacat que, per a "el que queda de legislatura" es té la "vocació clara" no solament de "coordinar al màxim els esforços, com s'ha vingut fent durant aquest mandat" sinó també d'"intensificar" i d'apretar l'accelerador" per a aconseguir que la major "coordinació possible".

El president del Govern valencià ha assenyalat que s'espera que siga d'aquesta manera "per a aconseguir el millor resultat possible", "ser més eficients" i "ser més capaços d'oferir els millors serveis públics als ciutadans de la Comunitat i, en aquest cas, de la província de València". Així, ha estimat "fonamental" l'aposta per "generar espai de bona harmonia i bon funcionament de les institucions".

En aquesta línia, ha afirmat que les institucions estan "legitimades en la mesura que treballen juntes per a millorar la vida de les persones" i "ser més eficients i capaces d'aconseguir els reptes" que hi ha per davant. Ha agraït a Toni Gaspar la seua "actitud col·laboradora i positiva" i ha opinat que s'està "en el camí correcte".

"DEURE COORDINAR-SE"

El president de la Diputació de València, pel seu costat, ha ressaltat que el treball conjunt amb la Generalitat no s'inicia ara atés que s'ha estat durant tota la legislatura actual actuant "colze a colze" amb els ajuntaments i l'administració autonòmica. "Entenem que tots els projectes que es puguen fer coordinats amb la Generalitat són bons al final per a la gent", ha dit.

Gaspar ha subratllat que "les institucions, totes, estan al servei de les persones", per la qual cosa "tenen el deure coordinar-se". "Ho hem fet d'una manera fins ara i ara fem un pas més i per açò constituïm les dues comissions" anunciades, ha asseverat.

Quant a la comissió bilateral ha agregat que encara que en aquest mandat s'ha treballat per a fer possible la transferència des de la corporació provincial de competències "que puga fer en un moment determinat la Generalitat" es deu ja "avançar més" i donar pas als "tècnics", perquè siguen ells "els que vagen posant la lletra xicoteta" a aquest procés.

"EN UNA MATEIXA TAULA"

Així mateix, respecte a la comissió mixta ha explicat que la col·laboració "coordinada però més dispersa" que es mantenia fins ara s'ha de "concretar" i "impulsar" en "una mateixa taula" per a "veure tots els aspectes" en conjunt i no solament per departaments aïllats.

"Els diners de la gent no té color polític ni institucional. Han de servir per a fer les coses de la millor manera possible i açò es fa coordinant-se. Hui hem fet un pas avant" en aqueix camí, ha afirmat Gaspar. En la mateixa línia, el responsable provincial ha considerat que les competències ha de "fer-les el que millor pot fer-les", a més de subratllar que "no cal tenir por a parlar de les institucions i de la seua transformació".

Preguntat per si d'aquesta manera s'inicia l'itinerari per a buidar competències de la Diputació i que les assumisca la Generalitat, Puig ha detallat que "s'està produint un fet que la mateixa legislació configura fa molts anys".

Així, ha apuntat que en la Llei General de Sanitat ja s'arreplegava "un procés d'arquitectura que passava perquè anaren els serveis autonòmics de salut els que arreplegaren les antigues competències de les diputacions en aquesta matèria" i ha advertit que el que ha ocorregut és que "durant molts anys no s'ha estat complint l'esperit d'aqueixa llei". Ha apuntat que es pot treballar igual en aspectes vinculats a l'educació.

MARC IGUAL PER A LES TRES DIPUTACIONS

"Per tant, es tracta de concretar tot açò en termes tècnics i veure de quina manera les normes generals passen a ser un fet real", ha insistit. Puig ha estimat "important" parlar en les esmentades comissions de "l'estructural i del conjuntural" per a veure, "amb els recursos que es tenen, com es millora la gestió de govern". "Anem a coincidir en prioritats i serà més fàcil coincidir en actuacions", ha afirmat.

D'altra banda, preguntat per si aquesta fórmula de col·laboració s'estendrà a les diputacions d'Alacant i de Castelló, el cap del Consell ha respost que "es plantejarà, sens dubte" encara que ha ressaltat que "la sintonia demostrada fins al moment no és la mateixa" que l'oferida per la de València, de la qual ha valorat l'actitud "propositiva" i "activa". Ha assegurat que "el marc que s'ofereix és absolutament igual per a les tres diputacions" i no s'ha tancat a treballar en el mateix sentit.

Arxivat a:

Destacats