Cooperació constitueix el Comité d'Ajuda Humanitària d'Emergència per a actuar contra la COVID-19

Guardar

Sistema valencià de dependència
Sistema valencià de dependència

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit aquest matí la constitució i reunió extraordinària del Comité d'Ajuda Humanitària d'Emergència (CAHE), el qual ha convocat als principals agents de la cooperació valenciana de manera online per a coordinar-se i actuar de manera conjunta en aquells països que més el necessiten després de patir els efectes de la pandèmia de la COVID-19.

La convocatòria ha tingut ple d'assistents de tots els membres que conformen el comité, el qual s'encarrega de coordinar tota l'ajuda humanitària de les administracions públiques valencianes i també d'entitats privades per a canalitzar l'ajuda en situacions d'emergència i postemergència, en aquest cas per la crisi sanitària del coronavirus.

La consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, ha destacat en la seua intervenció la urgència d'aquesta convocatòria i ha precisat que "és necessari que actuem de manera immediata i àgil per a pal·liar els tremends danys que ja estan patint els països que compten amb menys recursos i això mereix aquestes actuacions d'urgència".

La secretària autonòmica de Cooperació, Belén Cardona, ha coincidit en la necessitat d'aquesta resposta "davant una situació extraordinària com aquesta. Cal una actuació ràpida per a ajudar a les zones més vulnerables".

La directora general de Cooperació, Xelo Angulo, per part seua, ha subratllat "l'acció coordinada, d'un esforç sense precedents, per a visualitzar la importància de la cooperació en aquests moments i per a donar una resposta la més immediata possible".

Ajudes directes

Durant la sessió s'han aprovat per unanimitat les bases per a convocar ajudes de concessió directa per un import de 500.000 euros, finançades per la Generalitat, i destinades a projectes d'acció humanitària d'emergència per a fer front a la COVID-19 als països o zones geogràfiques més vulnerables, com l'Àfrica Subsahariana, Orient Pròxim i/o zones d'acolliment de població refugiada o desplaçada. Els projectes tindran una duració de 12 mesos i comptaran amb una subvenció màxima de 100.000 euros cadascun.

Durant la reunió, s'ha presentat també un informe de la Direcció General de Cooperació Internacional al Desenvolupament sobre la pandèmia provocada per la COVID-19 a nivell internacional als països més vulnerables.

Requisits i terminis de presentació de projectes

Podran optar a aquestes ajudes aquelles entitats inscrites en el Registre d'Agents de la Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Comunitat Valenciana i que compten amb la capacitat i mitjans suficients per a realitzar l'activitat. Per a això, es tindran en compte els recursos que té disponibles per a executar el projecte d'acció humanitària, la presència en la zona o l'experiència acreditada en projectes d'acció humanitària.

Els projectes hauran d'executar-se en aquells països o zones geogràfiques amb major vulnerabilitat a la COVID-19, on es puga agreujar l'evolució de la propagació del virus i la capacitat de resposta de cada sistema sanitari, en els quals la població s'enfronta a conflictes armats que s'han cronificat al llarg del temps, generant desplaçaments interns de població, on existeixen assentaments de persones desplaçades i refugiades i zones caracteritzades per la superpoblació, alineant-se amb les prioritats estratègiques establides a nivell internacional.

Així mateix, les iniciatives presentades hauran de respondre, com a mínim, a una de les prioritats que recullen les bases per a la convocatòria d'ajudes.

El termini de presentació de projectes serà entre el 21 de maig i el 4 de juny de forma exclusivament electrònica en la Seu Electrònica de la Generalitat.

Destacats