25n
25N
25N

Sandra Gómez:" El PSPV som més de treballar i de bolcar-nos en la gent."

Parlem amb la primera candidata oficial a l’Ajuntament de València per a les Eleccions 2019 per part del PSPV

Advocada de professió, Sandra Gómez viu València des d’un dels barris amb més essència com és el Cabanyal. Reconeix orgullosa venir d’una família treballadora i ser la primera universitària de la seua casa. Però sens dubte un dels trets més genuïns és la seua naturalitat i la seua proximitat amb la gent. Hui en Converses parlem amb un dels màxims exponents del PSPV, un valor de present i sobretot de molt futur perquè podem assegurar que Sandra Gómez és sens dubte la imatge d’un PSPV, fort, jove, renovat i amb les idees clares.

Sandra Gómez

Per què es presenta Sandra Gómez a l’alcaldia de l’Ajuntament?

‘És la primera volta en 30 anys que el Partit Socialista encapçala una candidatura recolzada per tots ‘

La veritat és que tenim un projecte molt clar, molt definit que sobretot prioritza les qüestions socials, les qüestions de caminar fins a una igualtat real entre dones i homes i  reivindicar també les necessitats de la ciutat de València. Nosaltres hem treballat durant aquests tres anys en un projecte de ciutat que té com a resultat que siguem el primer partit que té les coses clares i haja ja consolidat la seua candidatura. També, per primera volta, sense fer massa soroll. És la primera volta en 30 anys que el Partit Socialista encapçala una candidatura recolzada per tots els militants de la ciutat de València i això ens dóna molta força. Sobretot perquè estem enviant un missatge als ciutadans i és que el Partit Socialista té les coses molt clares.

Perquè creus que les enquestes apunten cap a una victòria socialista, tant en l’Ajuntament com en la Generalitat?

Jo voldria ser prudent, perquè és veritat que les enquestes donen una sensació, un ambient, però l’important és el dia de la votació. Però també he de dir que és important el treball que es fa durant quatre anys. Hi ha molts partits que confien només en la campanya electoral per a guanyar-se la confiança de la gent, de fet hi ha molts que encara no tenen res treballat: ni candidat, ni projecte electoral o model de ciutat. En canvi, nosaltres ho tenim ja tot preparat, i crec que això respon per si mateix a la pregunta de per què existeix una percepció o una tendència positiva en les enquestes davant del PSPV. Crec que és perquè hem treballat molt durant aquests quatre anys: no esperem a la campanya per parlar amb la gent, per a resoldre els seus problemes. Crec que ahí està la clau d’eixa percepció positiva que esperem que puguem consolidar d’ací a sis mesos.

‘ Quan al Partit Socialista ens donen responsabilitats de govern és quan tenim l’oportunitat de mostrar el millor de nosaltres mateixos. ‘

Creus que l’efecte Pedro Sánchez a la Moncloa afavoreix al PSPV?

Abans que estiguérem al govern d’Espanya ja existia eixa tendència positiva del PSPV tant a la ciutat de València com a la Generalitat Valenciana. Però és veritat que quan al Partit Socialista ens donen responsabilitats de govern és quan tenim l’oportunitat de mostrar el millor de nosaltres mateixos. Nosaltres treballem millor quan tenim responsabilitats, quan tenim l’oportunitat de resoldre directament els problemes de la gent que quan estem a l’oposició, on es tracta més d’una política d’espectacle. Nosaltres som més de treballar i de bolcar-nos en la gent. Per això també ha sentat bé el govern socialista a Espanya, que està demostrant que fica com a prioritat a la gent, cosa que d’alguna forma a política mai s’havia parlat directament. A la gent aturada major; als pensionistes, amb l’actualització de les seues pensions; a les dones, on el govern espanyol ha entés perfectament que 2018 havia de ser un any de canvi des de la percepció pública del seu paper, i tot això és el que s’està valorant molt positivament per part de la ciutadania. Podries arribar al govern i no tindre un projecte clar i definit i de fet, que amb la decepció poguera agreujar-se. No ha sigut el cas, i la veritat és que estem contents amb la tasca que està desenvolupant el govern de Pedro Sánchez.

Tens por de la tornada del PP al govern valencià?

No, crec que els valencians i valencianes tenen clar que no volen tornar al passat. Fou la pitjor etapa de la història que va viure aquesta ciutat, amb un ajuntament que estava intervengut en els seus comptes públics i un sobreendeutament molt llastrat per tots els casos de corrupció, i que finalment va acabar quedant-se sense projecte ni model de ciutat. La gent vol mirar cap al futur, i és ahí on els socialistes volem posar l’accent. Nosaltres sí que tenim un projecte de València que parla dels nous reptes i objectius que ens hem de ficar com a ciutat, i crec que la gent sap qui representa el futur i qui representa el passat.

Per què penses que els ciutadans haurien de confiar en tu per a liderar un nou govern en 2019?

Perquè tenim un projecte molt clar. Un projecte sobre el dret a la vivenda, que serà una de les majors reivindicacions. Sobre els nous serveis públics, on hem de procurar des de les administracions públiques garantir un sistema de cures públiques; per exemple, en guarderia de 0 a 3 anys, en una xarxa de centres de dia per a majors, etc. Tenim també un projecte de desenvolupament econòmic sostenible i integrat en la ciutat, on parlem d’innovació i dels nous reptes del futur. És ahí on els socialistes tenim molt definit el projecte de ciutat.

‘El que volem des del PSPV és que es consoliden les forces progressistes a la ciutat de València.’

Sandra GómezSi de les eleccions resulta un govern d’esquerres, des del PSPV podeu garantir que hi haurà un govern de progrés?

I tant que sí, nosaltres tenim clar que tenim un projecte compartit amb les forces progressistes. Òbviament aspirem a liderar eixe projecte, però tenim clar que el que volem des del PSPV és que es consoliden les forces progressistes a la ciutat de València.

El govern de la Nau ha aconseguit traure endavant els pressupostos any rere any i a més enguany heu aconseguit traure a l’Ajuntament del Pla d’Ajust. Com ho heu fet i com valores aquest fet?

Gestionant millor. Pense que el govern de La Nau és el gran paradigma que l’esquerra gestiona millor l’economia que la dreta. De fet, hem reduït a la meitat el deute públic, i tot simplement procurant que tot aquell que havia de pagar pagara. Abans no existia, per exemple, un servei d’inspecció tributària local, i els impostos locals només els pagaven qui tenia la voluntat de fer-ho perquè no hi havia cap servei que procurara que tot el món estiguera al dia de les seues responsabilitats tributàries. A més a més, gestionem millor el pagament als nostres proveïdors i als nostres contractes, que és el que coneix com “les factures al calaix”. A voltes tardàvem més d’un any en ficar-nos al dia i això provocava uns interessos de demorar-ho que avui en dia ja no existeixen.

Com afrontes la recta final cap a les eleccions?

Doncs sobretot garantint l’estabilitat i la confiança fins al final d’aquesta etapa, perquè pensem que és molt important que els projectes es consoliden. Nosaltres no volem començar ara amb la campanya electoral a sobreactuar o tensionar la corda amb els nostres socis de govern, volem buscar una diferenciació positiva i de projectes, mai per baralles o en negatiu. Crec que és ahí on els socialistes anem a marcar la diferència. Estem en campanya i anem a parlar del que hem fet i del que volem fer, sense carregar tintes en ningú.

De fet ara sou company i en uns mesos rivals. Quin balanç fas de la teua relació amb l’actual alcalde Joan Ribó?

Crec que la clau del govern de La Nau és que els tres grups hem sigut capaços d’arribar a acords, de dialogar i de cedir quan és necessari. És la clau de qualsevol coalició: la capacitat d’empatitzar i de perdre per a guanyar. Tractar que les decisions i les accions de govern siguen el més plural i que qualsevol estiga còmode.

Què ha aportat el PSPV a aquest Govern de la Nau?

Crec que la capacitat de gestió, de veure què era el més important per als valencians i valencianes. En aquest cas era atendre el deute, del que s’ha ocupat el meu company i regidor d’Hisenda Ramón Vilar; atendre el problema de l’atur, on jo mateixa tinc la responsabilitat, o desembossar alguns projectes de desenvolupament urbà, de planejament (com és el PAI de Patraix o el de Benimaclet). Sobretot que estan tractant de garantir espais oberts de convivència als barris de la nostra ciutat, a més d’atorgar una oferta de vivenda digna en aquells llocs on més dificultat hi ha per accedir a una. Pense que eixes tres qüestions eren urgents i han sigut ben ateses pels socialistes de la ciutat de València. Ara el que volem és, de cara al futur, ocupar-nos d’altres qüestions on els socialistes tenim molt a dir.

Quina xifra ens pots donar del treball en la regidoria d’Ocupació des de la legislatura anterior a l’actual?

‘Hem donat una oportunitat a més de 4.000 persones d’aquesta ciutat gràcies a un nou projecte que és ‘València Activa’.’

Hi ha una xifra que em pareix fonamental i és que hem donat una oportunitat a més de 4.000 persones d’aquesta ciutat gràcies a un nou projecte que és ‘València Activa’. És a dir, de tots els usuaris i usuàries dels serveis d’assessorament i d’inserció laboral que vam encetar a l’Ajuntament de València amb aquesta iniciativa, més de 4.000 persones aconseguiren la seua oportunitat gràcies al treball de l’Ajuntament de València. En pla d’ocupació directa trobem els plans d’ocupació -que, per cert, hui mateix s’incorporen a treballar dins l’Ajuntament més de 80 persones majors de 55 anys- o els acords amb empreses valencianes perquè contracten a candidats amb majors dificultats. Sobretot, la labor que ha de dur a terme una administració és treballar en les persones que tenen més difícil fer-se visibles i que ho tenen més complicat a l’hora de rebre oportunitats per part d’empreses. Parlem, en primer lloc, de la gent jove, on hem desenvolupat un pla pel qual s’han contractat més de 1.000 persones menors de 30 anys en dos anys  i, en segon lloc, d’una generació oblidada: els majors de 55 anys que cap empresa volia incorporar als seus projectes. Crec que amb la campanya que hem dut a terme de visibilització d’aquest col·lectiu la ciutat de València torna també a valorar l’experiència que tenen i hem un sigut exemple.

Quin balanç fas d’accions com ‘Oportunitats +55’?

La veritat és que molt bé. Va ser una campanya per, precisament, cridar l’atenció sobre una problemàtica de la qual ningú parlava [els majors de 55 anys]. Es parlava molt de la generació perduda, dels joves, però mai s’havien dedicat esforços a resoldre aquest problema que també tenia la ciutat. Fem una valoració molt positiva de com ha anat, i prova d’això és que hui en dia moltes empreses valencianes que estan contractant a persones majors gràcies a la campanya que vàrem fer.

‘ Som capaços no tan sols d’iniciar un nou projecte com és el de ‘Barris per l’ocupació’ sinó de fer-ho amb les millors garanties de qualitat i de professionalitat ‘

També parlem de la Iniciativa ‘Barris per l’ocupació’.

En dos anys hem obert aproximadament 12 centres de barri, contant els dels pobles de València, i hui dia això és una referència nacional. De fet, ahir ens van atorgar un certificat de qualitat de la norma ISO [es dóna quan un servei públic demostra ser de qualitat], el que demostra que som capaços no tan sols d’iniciar un nou projecte com és el de ‘Barris per l’ocupació’ sinó de fer-ho amb les millors garanties de qualitat i de professionalitat per a la gent que rep eixa orientació. Ja són més d’11.000 les persones que han passat per aquest servei, de forma que el meu balanç és molt positiu i estic orgullosa que els valencians que necessiten una oportunitat disposen d’una persona que els puga guiar en aquest camí.

9octubre2018Aquest 9 d’Octubre vas ser l’encarregada de dur la Senyera. Un moment molt especial per a qualsevol valenciana o valencià. Com vas viure eixe moment?

Amb molt d’orgull, també perquè considere que la Senyera ha de ser el símbol que represente a tots els valencians i valencianes, amb independència d’ideologies, partits o inclús principis o valors que cadascu puga defensar. La Senyera és un símbol d’identitat valenciana, d’una forma de ser, d’un poble. Per això ho vaig viure amb molta emoció, en un dia tan especial per a molts valencians i valencianes. Crec que és un record que portaré tota la vida, a més perquè va ser un dia especialment tranquil. Estàvem acostumats al fet que el 9 d’Octubre fora una baralla pública, però a poc a poc estem aconseguint que siga un dia festiu perquè qualsevol família puga gaudir un dia que és molt nostre.

‘Sóc el resultat de la socialdemocràcia. Vinc d’una família i un barri de gent treballadora, la meua família paterna va emigrar a València per a tindre una oportunitat i jo sóc la primera universitària de la família, el que per a mi és un orgull’

Com et vas afiliar al PSPV?

Sóc el resultat de la socialdemocràcia. Vinc d’una família i un barri de gent treballadora, la meua família paterna va emigrar a València per a tindre una oportunitat i jo sóc la primera universitària de la família, el que per a mi és un orgull. Un orgull que vull reivindicar per tots els assoliments que va aconseguir l’Estat Social i l’Estat del Benestar que va defensar el Partit Socialista al llarg de la Història. Per això crec que tinc molt clar d’on vinc i a qui represente, que és a la gent normal i corrent que hem hagut de treballar-nos les nostres pròpies oportunitats, i que hem arribat ací gràcies al fet que tenim un sistema públic educatiu que dóna oportunitats a qui no té l’avantatge de tindre una família acomodada o amb diners per a comprar-les.

‘Des d’una perspectiva més política, va ser un orgull participar en un cas com el NÓOS, que fou el primer de l’Ajuntament de València, on es va poder dir que les coses ací no funcionaven de la millor manera possible. ‘

Com a jurista, com vas viure l’experiència del juí del cas NÓOS?

Com a jurista i professional fou molt enriquidora. Des d’una perspectiva més política, va ser un orgull participar en un cas com el NÓOS, que fou el primer de l’Ajuntament de València, on es va poder dir que les coses ací no funcionaven de la millor manera possible. Després ja vàrem conéixer el cas Taula, que naix gràcies al cas NÓOS, o tots els altres casos de corrupció que avui dia impregnen -malauradament- el nostre Ajuntament. Va ser el primer cas que va destapar que es feien coses de mala manera i per això crec que el balanç que faig és molt positiu.

sandra_gomez_culturaCom veus al President Ximo Puig de cara a les eleccions de 2019 a la Generalitat?

Crec que, sense dubte, tornarà a tindre la confiança majoritària dels valencians i valencianes, perquè ha sigut capaç de donar estabilitat a un Consell que ha resolt els problemes urgents que tenia la nostra Comunitat: problemes d’hipoteca reputacional; de model econòmic, que estava totalment focalitzat en la construcció i per això vivíem una crisi econòmica brutal, i d’emergència social, per damunt de la mitjana nacional, degut a una xarxa de serveis social retallada per un model de dretes que no creia en la sanitat pública ni en els serveis socials. Ell ha sabut resoldre l’urgent i ara té capacitat, com deia abans, de focalitzar-se en l’important, el que crec que serà molt ben valorat per la ciutadania i li atorgara la confiança majoritària de la societat valenciana.

Tens algun model de referència en quin pogueres fixar-te com a futura alcaldessa?

És important que València tinga el seu model d’identitat propi, però per a nosaltres [els socialistes] sempre és interessant veure el que fan els nostres companys del nord d’Europa. Tenen uns serveis públics molt consolidats, i això és el que volem. És veritat que ja ho estan en certa manera-encara que alguns partits vulguen tornar arrere-, tenim els camps d’educació i de sanitat pública molt consolidats. Ara el que volem és caminar cap a on altres països europeus, que és garantir un sistema que puga garantir que les responsabilitats dels més grans i dels més xicotets siguen també públics, que no hàgem de pagar a una residència o a un centre o escola privada. Crec que això és un pas que es troba ja consolidat al nord d’Europa i que països com el nostre han d’intentar assolir.

Amb què et quedaries d’aquesta legislatura?

Em quedaria amb dues coses, si em permets. La primera és haver treballat per a donar oportunitats de treball a la ciutat València. Crec que hem prioritzat en el que ens vam comprometre, que era tractar de frenar l’atur, i amb el projecte de ‘València Activa’ hem donat assistència i orientació a totes les persones que han demanat ajuda en aquest sentit. El segon seria haver llevat el copagament dels centres de dia perquè ja no hi haja cap família que haja de pagar perquè el seu pare o mare estiga ben atesos per un sistema públic.

I a nivell personal?

A nivell personal diria que el 9 d’Octubre va ser importantíssim, però destacaria tot el que he aprés. És veritat que sóc valenciana nascuda ací però sempre hi ha barris en els que estàs més que a altres, i he tingut l’oportunitat de conéixer noves perspectives i nous barris de la ciutat. Conéixer en més profunditat els pobles de València, els barris del sud (Patraix, Jesús…), són coses que m’han fet obrir la ment i conéixer millor la nostra ciutat i la seua gent. Això mai m’ho llevarà ningú.

Cap a on va València?

Ha de posicionar-se com a referència de capitalitat mediterrània, tant en el model econòmic -on ha d’apostar més per la innovació i l’emprenedoria- com en la garantització d’un sistema públic de drets: una educació i una sanitat de qualitat, llibertat, igualtat, diversitat. Que això és el que és València, i jo crec que és el camí que hem de recórrer.

Per què creus que connectes tan bé amb la gent?

Realment no ho sé, sóc una persona prou corrent. És veritat que hi ha persones que quan entren en política adquireixen un estatus que en realitat no existeix. Som persones normals. Jo, com he dit abans, sé qui sóc i d’on vinc, i sé quin és el lloc on sempre vull estar: amb la meua gent, la meua família i el meu barri de tota la vida. Crec que la normalitat és la millor forma de connectar amb la gent.

Entrevista sencera

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 6 =