Paco Gómez: "En el nostre ADN socialista sempre està el suport a la dona"

L’alcalde de Massamagrell ens avança els dos grans projectes de legislatura: una nova llar dels jubilats i una nova biblioteca

Guardar

Paco Gómez: "En el nostre ADN socialista sempre està el suport a la dona"
Paco Gómez ha revalidat l'alcaldia de Massamagrell. El PSPV s'ha convertit en les últimes eleccions municipals de maig de 2019 en la força més votada i també ha crescut en regidors. El diàleg, la proximitat i la gestió són les claus de l'alcalde de Massamagrell.

El PSPV ha sigut ací la força més votada en les últimes eleccions, heu obtingut més regidors, un total de 5. Com valores aquests resultats i per què creus que el PSPV ha sigut la força més votada?

Jo els resultats els valore positivament, crec que ha sigut el treball de quatre anys el que la gent ha valorat. La gestió que hem realitzat els quatre anys que hem estat en el govern, i per això al final hem sigut la força més votada.

En l'anterior legislatura vau tindre un pacte de coalició amb Compromís i posteriorment amb Podemos. Quin balanç fas d'aqueixa legislatura?

Vaig ser els dos primers anys alcalde i els dos següents va ser Pep Galarza. Nosaltres estàvem integrats en el govern i portàvem diferents àrees. En l'anterior govern va funcionar bé la cosa fins a última hora, que ja de cara a les eleccions cadascun va anar pensant en clau electoral.

El mes de juliol passat vam viure una situació una mica anòmala. Teníem un alcalde votat, que estava treballant per a l'ajuntament i estava en l'atur perquè no havíeu aprovat en ple els sous. Com s'explica aquesta situació?

Jo vaig portar una primera proposta que va ser rebutjada. Ho vaig tornar a portar en un ple ordinari, el del mes de juliol, i al final es va aprovar la proposta. La proposada l'única cosa que portava era continuar tal com s'ha estat cobrant per assistència, dedicació parcial o exclusiva, els últims quatre anys.

Com és possible que els vostres antics socis de govern votaren en contra d'això?

És una de les coses que jo encara estic intentant entendre. Si havia funcionat bé abans, no entenc per què ara no pot tornar a funcionar. És una de les decepcions que m'he portat.

De cara a aquests quatre anys pròxims, de moment governeu en minoria. Veus alguna possibilitat d'acord amb altres forces?

Sí. És més, hi ha forces que ja s'han interessat en aquest mes d'agost. Hem estat parlant amb algunes i ho estem estudiant perquè hi ha hagut gent que s'ha oferit a entrar en l'equip de govern. El que passa és que quan fas una reestructuració de l'equip de govern, pensarem en una majoria, per a tindre la major estabilitat posible.

Quines consideres les principals prioritats de Massamagrell de cara a aquests pròxims quatre anys?

Volem executar el programa electoral amb el qual ens presentem (PSOE). Portem 16 mesures destacades sobre la resta, tant socials com d'infraestructures i a més, són el que volem començar a aplicar. Continuar amb la rebaixa de l'IBI, que és alguna cosa que la gent ha agraït; continuarem augmentant les ajudes de xecs bebés, ajudes socials que hem estat fent, temes de violència de gènere, ajudes escolars i tot tipus de beques. Continuarem adaptant i normalitzant infraestructures que ho requerien. També volem fer una nova Llar del Jubilat.

En l'últim ple de juliol vau aprovar un paquet de mesures lligades a l'educació. En què consisteixen?

Es tracta del xec bebé, 200 euros pels naixements. 30 euros d'ajudes universals, a part de les de la Generalitat per a les guarderies. A més per a la gent amb rendes més baixes, la guarderia se li paga quasi completament. En un dels tres col·legis públics hi ha una aula de 2 a 3 anys, però amb això no arribem a l'educació gratuïta. Llavors, tractem que ningú es quede fora i així quan els xiquets facen el pas al col·legi vagen formats. També aprovem les beques d'excel·lència, 300 euros d'ajuda als millors expedients acadèmics, tant d'ESO com de batxiller.

L'ajuntament de Massamagrell ha rebut un reconeixement per part de la Generalitat en matèria de transparència. Per què consideres que és tan important la transparència en un ajuntament?

És una de les coses que portem apostant amb el programa Massamagrell Obert que vam posar en marxa quan vaig ser alcalde en l'anterior legislatura. Creiem necessari que la gent sàpia en què s'està invertint els seus diners, en què es gasta. En la pàgina web de l'ajuntament està tota la informació, els currículums de l'equip del govern i només dos membres de l'oposició, la resta no els van posar. I sempre hem estat entre els 3 o 4 ajuntaments millor valorats de la Comunitat Valenciana quan s'han presentat els projectes.

Quines línies en matèria de transparència seguireu?

Les mateixes que hem mantingut en aquests quatre anys. Informar la ciutadania, posar en marxa pressupostos participatius perquè la gent, dins del que pot decidir, entorn de 120.000 euros, i volem continuar augmentant, perquè la gent ho decidisca directament.

A punt de començar les festes de Massamagrell, em pots avançar alguna novetat?

El dia 20, divendres, és el txupinasso. Aqueix dia farem les mateixes activitats pràcticament dels últims quatre anys. El taller del fanalet amb la colla de tabal i dolçaina; un sopar de benvinguda, després el txupinasso i la festa discomòbil. A partir d'ací comencen tres setmanes centrades en els caps de setmana, quan estan concentrats el major nombre d'activitats. Bous tots els caps de setmana, el ball de disfresses amb l'orquestra Montecarlo, el dia de les paelles amb la Holy Festival, que a la gent li ha agradat molt... després, la setmana de misses i actes religiosos, la torrá i altra.

Com et sents en ser novament alcalde de Massamagrell amb més suports quan en l'anterior legislatura vas estar els dos primers anys de mandat?

Per a un veí de Massamagrell que t'elegisquen com a alcalde, és un orgull i t'omple de satisfacció. Ací qui em coneix sap que sóc l'últim a anar-me'n a casa moltes vegades, la meua dona ja em va dir que m'anava a encarregar un llit per a dormir ací. A vegades estic ací a les 6 del matí i són les 8 o les 9 de la nit m'han de cridar per a anar a casa. Li has de dedicar moltes coses, però ho fas perquè vols. Quan vaig entrar en política la idea era millorar les coses, i el dia que veja que ja no puc aportar més, jo mateix seré qui diga que passada el següent.

reconocimiento turismo Massamagrell

De l'anterior legislatura, hi ha alguna iniciativa teua de la qual et sentes especialment orgullós?

Una de les coses que vam posar en marxa era la rebaixa de l'IBI. Menys ingressos per a l'ajuntament que afecten a tots els veïns, és una de les primeres coses que vam posar en marxa. Duplicant quasi els serveis socials, sabent que hi ha gent molt necessitada... de totes aqueixes coses et sents orgullós, a més de les millores en totes les instal·lacions.

De cara a aquesta recta final de l'any, afrontàreu els nous pressupostos. Cap a on es dirigiran els pressupostos de 2020?

Tenim diverses idees en ment. Portem temps intentant començar a fer el tema de subvencions nominatives, saber que per a cada entitat li toca uns diners per a les seues organitzacions i que li ho distribuïsquen com puguen i que el justifiquen. També, l'augment de les ajudes socials i altres, és el que hem anat fent aquests anys així com augmentar xec bebé, ajudes escolars, etc, és a dir, tot el que portàvem en el programa i volem incloure.

Quines són les principals línies de Massamagrell d'inversió en infraestructures en els pròxims 4 anys?

Volem fer una nova Llar del Jubilat, una nova biblioteca. Serien els dos grans projectes, però millores d'infraestructures també queden pendents.El local d'associacions del barri de la Magdalena requereix millores i adaptació que també hem d'executar. L'antiga església del barri de la Magdalena també, al costat dels veïns hem de decidir què fer amb ella una vegada construïda la nova.

En aquests dos mesos d'estiu heu millorat les instal·lacions esportives, en quines han consistit?

S'han estat fent millores en vestuaris i ara començaren amb els vestuaris i il·luminació del camp de futbol. El trinquet també ens queda pendent per un tema de goteres. Amb això, les instal·lacions esportives quedaran bastant bé i adaptades, amb el que podrem invertir en un altre tipus d'instal·lacions. Quan entrem, el pressupost d'esports estava en 115.000 euros la partida, va passar a 410.000 euros l'any anterior. Feia falta diners en les instal·lacions esportives.

En cultura, heu anat amb la banda de Massamagrell a concursar a Cullera. En quines línies continuareu treballant?

Volem fer un conveni amb la banda de música, perquè ara no tenim. Així guanyarem tots, la banda és referent a Massamagrell. L'aposta a seguir amb ells és clara. S'ha fet una gran aposta pujant l'oferta cultural del municipi. També està el grup de teatre i associacions amb grans obres.

Quines línies prepareu per a continuar promocionant el turisme en Fitur?

Vam posar en marxa la regidoria de turisme perquè no existia en l'anterior legislatura. Encara que no hi ha tècnics, em tocava gestionar a mi que he sigut el regidor de turisme gestionar i sol·licitar les subvencions, tràmits. Ens presentem a una subvenció que ens ha concedit la Generalitat de prop de 28.000 euros en la Ruta del Grial que pròximament instal·larem una escultura al principi del camí.

Quines línies destinareu a la violència de gènere?

Hem rebut ja la notificació que tindrem uns 20.000 euros per a violència de gènere, a part del Pla d'Igualtat de la legislatura anterior. També hem posat en marxa el pla de diversitat sexual i vam ser uns dels primers municipis de tota Espanya a posar-lo en marxa i està eixint molt bé. En els pressupostos participatius es va demanar un pla d'assetjament escolar que també posarem en marxa.La nostra idea és continuar apostant per això, va en l'ADN socialista el suport a la dona.

Quines línies consideres vitals per al comerç de Massamagrell?

L'àrea l'estic gestionant jo, i estic tenint contínuament reunions amb l'associació de comerciants. Per exemple, la ruta de la tapa enguany la van organitzar ells i la fira del comerç també... en comptes de buscar empreses, que siguen directament ells amb suport de l'ajuntament els que gestionen aqueix suport econòmic que fem amb ells. En aqueix sentit, l'ajuda ha de ser fluida.

Quines són les principals demandes dels comerciants?

Sobretot la promoció. Ara comença el col·legi i nosaltres posem en marxa el xec escolar per als veïns, són 60 euros per a gastar en material, que ho gasten en comerços del poble.

Què consideres més vital que t'abelliria dur a terme en aquests quatre anys?

Una de les coses que hem de fer, perquè és vital, és la neteja. Tenim clar que la neteja del poble és un dels grans problemes que tenim, que ens va vindre heretada l'anterior legislatura. Quan vaig ser alcalde es va finalitzar el contracte amb l'empresa de neteja. La idea era municipalitzar-la, però són molts problemes. La nostra idea és multiplicar per dues o tres els operaris, perquè ara mateix hi ha entre 5 i 7 persones, depenent del dia, netejant un poble de 16.000 habitants, totalment insuficient.

Aquesta mesura seria una decisió immediata?

Ho estem treballant ja. La setmana que ve, amb les comissions, es portarà ja un esborrany del tema d'ordenances de solars i altres perquè es note aqueix tipus de neteja. A l'octubre volem tindre ja pràcticament la licitació perquè es presenten les empreses.

Què li aporta a Paco Gómez ser alcalde de Massamagrell, del seu poble?

Poder canviar les coses, col·laborar amb la gent. Per exemple, que et pare un veí i et diga "gràcies, això m'ho heu arreglat", per una vorera, una ajuda... jo amb això ja em sent pagat.

I què és el més dur?

Doncs la crítica. Faces bé o faces malament, et criticaran igual. A tothom no li agradarà que aqueixa cadira siga verda... al final això no ho podràs evitar, també va en l'ADN de la gent.

Sens dubte, dialogar amb totes les forces també està en el teu ADN

Al final, jo vaig al ple de juny i tinc 5 regidors de 17. però qui votarà en contra de donar xecs a nounats? O beques per a l'excel·lència? Qui votarà en contra de millorar el dia a dia? Qui vote en contra que després assumisca les seues conseqüències. Són els veïns els que decideixen cada quatre anys, i han valorat la gestió de l'última legislatura i per això estem ací.

Arxivat a:

Destacats