25n
25N
25N

Juan Ramón Adsuara: "He redescobert per què vaig fer el pas d'estar en política"

Parlem amb l’alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara, sobre com s’ha afrontat la crisi sanitària de la Covid-19

29/06/2020 -

L’Ajuntament de l’Alfafar ha treballat, sense descans, durant la crisi sanitària de la Covid-19 amb l’objectiu d’ajudar els col·lectius més castigats: les famílies amb menys recursos, les persones majors i els xicotets comerços. Ara, en plena reconstrucció social i econòmica, Alfafar continua apostant per les polítiques socials que tant els han caracteritzat des que van arribar al govern.

Al Converses de hui, parlem amb Juan Ramón Adsuara, alcalde d’Alfafar, sobre com ha afrontat aquesta crisi i quines són les línies de futur per a eixir d’ella sense que ningú es quede arrere.

Quin balanç fas de la gestió d’aquesta crisi sanitària?

D’una banda, el balanç és negatiu si tenim en compte a totes les persones que han perdut la vida, víctimes d’aquest virus, les persones que encara s’estan recuperant i la tensió que hi ha hagut. Però també faig un balanç positiu perquè hem aprés que, com a societat, hem d’anar a una i, gràcies a això, hem aconseguit frenar la propagació del virus. La majoria de la població ha actuat correctament, i ens ha permés portar la desescalada més ràpid del que es preveia, i això ha sigut possible gràcies al fet que tots hem fet els deures i hem sigut responsables.

D’altra banda, des de l’administració hem fet un pas que calia donar, però que per la rutina no s’acabava de donar. I, ara, la signatura electrònica ja ha vingut per a quedar-se, la cita prèvia també, el teletreball… i això ha fet que, electrònicament, l’administració ja haja avançat. I això és el que hem aprés d’aquesta pandèmia, que ha d’haver-hi comunicació, que hem de treballar en equip o que la coordinació entre les administracions i les forces i cossos de seguretat és essencial.

En els moments més durs de la pandèmia, quins han sigut els eixos en els quals heu treballat?

Sobretot eren els EPI per a la gent que estava en primera línia, com les brigades, l’assistència domiciliària, la Policia, residències… Mantenir la seguretat de totes aquestes persones era la nostra prioritat. Després, han aflorat famílies que han tingut un problema de proveïment d’aliments fins al punt que transformàrem l’ajuntament en un magatzem logístic de menjar i de material sanitari.

València Extra ha treballat la informació de proximitat, i les persones majors d’Alfafar ens han traslladat l’agraïment a l’ajuntament per la seua preocupació constant, Quines han sigut les claus?

La clau ha sigut que l’equip de govern i, en alguns moments puntuals, tota la corporació i tots els voluntaris, hem actuat com una brigada més, i ens hem distribuït de manera que hem fet treballs de voluntariat des de les 8.00 fins a les 21.00 hores en atenció domiciliària, a realitzar les compres, a portar medicaments perquè no isqueren de les seues cases, hem telefonat a totes les persones que estan vivint soles… Hem estat al servei dels veïns i veïnes i, sobretot, hem dut a terme eixa labor humana.

Un altre dels col·lectius més ‘castigats’ han sigut els menors, i des d’Alfafar, per exemple, heu dut a terme un repartiment de tauletes per a complementar l’enviament de Conselleria…

Hem tingut un bon feeling amb la Vicepresidència perquè hem dotat al parc d’habitatges que tenim amb un ruter per a les famílies a les quals els feia falta la connexió i no tenien mitjans per a pagar-li’l. A més, hem arribat a més de 20 habitatges privats que també tenien escassos recursos.

D’altra banda, tant la Conselleria d’Educació, com la Regidoria d’Educació també han fet el seu treball per al repartiment de tauletes, i la brigada i jo mateix hem anat repartint casa per casa el material escolar que enviaven des dels centres escolars. D’aquesta manera, s’ha aconseguit que tota la població poguera seguir els estudis i que no tinguera eixa desconnexió ni per bretxa digital, ni per falta de material o recursos.

Des que vau entrar a l’ajuntament d’Alfafar heu apostat per les polítiques socials, Us ha ajudat eixe treball previ a afrontar l’actual crisi?

Va en la filosofia que tenim en el grup, és el prioritari i, en aquest cas, tenim clar que cal reajustar els pressupostos municipals a la situació actual. Hem de ser conseqüents i valents per a prendre la decisió d’estudiar què pot passar fins que no hi haja una vacuna, i com actuarà l’economia. Per això, qualsevol pressupost o modificació pressupostària haurà de fer-se pensant en les persones i en les famílies.

De cara a la recuperació econòmica i social d’Alfafar, heu sol·licitat al Govern que us deixe utilitzar tot el romanent de 2019…

Fins ara, hem pogut utilitzar el 20%, però hem demanat que ens deixen utilitzar tot el romanent. Crec que hi ha un acord entre PSOE i PP en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè puguem executar tot el romanent en despesa corrent o en inversió social. I ací sí que anem tots de la mà perquè tots creiem en el municipalisme, i aquesta pandèmia no entén de color. Per això, tots els alcaldes i alcaldesses hem tingut i estem tenint els mateixos problemes i les mateixes necessitats i, quan parlem de persones, crec que estem tots en la mateixa línia.

Perquè la gent l’entenga, en què vos ajuda poder disposar d’eixe romanent?

Ens ajuda perquè són estalvis que hem tingut i el Govern et diu que només te’ls pots gastar en inversions financerament sostenibles, és a dir, asfaltar un carrer, a fer una obra, un parc… Quan el Govern canvie la llei, tots aquests diners es podrà destinar a targetes solidàries, a ajudes per a la compra de medicaments, a la compra d’aliments, a ajudes per a material escolar… Tot això és despesa corrent, i és el que ara mateix els fa falta a les persones. Ara hi ha altres prioritats, com la sanitat o les famílies.

També heu llançat la campanya ‘Cogiendo el pulso. Está en tus manos’ per a promocionar el comerç local, Per què és important?

És important l’activació i, sobretot, és necessari que la ciutadania no se suggestione com va ocórrer en la crisi del 2008, que la gent no consumia per por del que podia passar. Ara, aquesta crisi, si n’hi ha, no durarà tant. Per tant, no hem d’estar expectants sobre què passarà, sinó que hem de reactivar l’economia, i agafar el pols una altra vegada eixint al carrer, comprant i, sobretot, dinamitzant el poble. El comerç ha sigut un dels sectors que més ha patit durant aquests tres mesos. Des de l’ajuntament hem llançat una línia d’ajudes, però depén de tot el poble que tornen a reactivar-se, no sols de l’administració.

Quines han sigut les principals necessitats que us han traslladat?

Que no es pare el consum. Que no tinguem eixa por de què passarà, i això provoque que la gent no isca de casa o que no es consumisca com és habitual. Per això, també demanem que els veïns i veïnes d’Alfafar consumisquen als xicotets comerços perquè, a més d’eixe tracte pròxim, estan ajudant a famílies.

Tampoc us heu oblidat de les persones autònomes, i heu llançat una línia d’ajudes per a aquest col·lectiu, En què consisteixen?

Són ajudes per a pimes i autònoms. Nosaltres vam fer un decret Covid on es recollia una sèrie d’ajudes, i ara hem fet un pla de reconstrucció, en el qual s’ha incorporat l’oposició per a treballar, i hem anat realitzant modificacions de partides pressupostàries, que anàvem a executar enguany, per a poder donar ajudes i complementar les del Consell o les del Govern central per a minimitzar l’impacte de la crisi de la Covid-19 en aquest sector.

Costarà molt la reactivació econòmica?

A la zona comercial, per exemple, sembla que segueix bastant dinàmic. No hi ha hagut una baixada en les vendes, sinó que, en alguns comerços, fins i tot s’han incrementat. No sabem què passarà al setembre o octubre, però tant de bo es mantinga l’activitat econòmica com fins ara, perquè estem anant a les botigues, estem eixint a les terrasses, estem comprant… i tant de bo es mantinga així.

En una entrevista al president de la Diputació, Toni Gaspar, es va destacar el paper de l’oposició en aquesta crisi, Com valoraries la gestió?

Pense que, des de la Diputació, no podíem entrar en una guerra, exigir o el ‘i tu més’ que, tristament, tant s’ha vist en aquests mesos. Hem anat tots de la mà. Jo compartisc amb el president de la Diputació la idea que encara no hem acabat, i que no sabem com evolucionarem. Per tant, atacar perquè es prenguen ja totes les mesures sense tindre eixa prudència o eixa previsió, crec que no fem cap bé ni a la Diputació, ni al municipalisme, ni a la societat, i menys donant un espectacle que no ens porta a cap lloc. Crec que ja hi haurà temps per a analitzar si s’han fet les coses bé, si es podrien haver fet millor o si s’han de fer millor, i això es parlarà en un ple i se li exigirà el que se li haja d’exigir. Però ara és moment de donar la mà i avançar tots junts sense crear eixe clima de confrontació.

També ens agradaria que valorares al candidat a la presidència del PP a la província de València, Vicente Mompó.

Hi ha diversos candidats, però jo porte treballant dos anys amb Vicente en la gestora, i un any com a diputat. Per tant, tinc una afinitat personal amb ell, encara que he de garantir la neutralitat en el partit. Però, clar, treballant i parlant amb ell, dia i nit, amb tots els problemes que hem hagut de fer front, doncs pense que és una persona que representa el municipalisme, treballar per a un poble, escoltar als veïns, i el que és estar fins a l’una del matí per a contestar, d’un en un, tots els missatges que ha rebut dels veïns. Crec que eixa proximitat fa molta falta, i sobretot fa falta que la puguem impregnar al partit provincial, i que arribe a la societat.

Personalment, Com has viscut aquesta crisi sanitària?

Els primers dies era com un malson. Et veies, després d’una jornada de 12 hores, a la porta de l’ajuntament, amb els teus companys i companyes, amb la mascareta, un jupetí, guants i aplaudint. I un dia, i un altre, i un altre… Quan 15 dies abans estaves planificant tota una legislatura amb inversions per a construir l’Alfafar que volem. I, de sobte, et veies ací, amb el saló de Plens ple de palets amb aliments i material per a les famílies, i pensaves: ‘Què està passant?’ Però sí que hi havia una cosa dins de tu que deia ‘hem de seguir que hem d’eixir d’aquesta’, i hem tret forces d’on no hi havia. I, la veritat, estic orgullós perquè ens ha ajudat a traure el millor de nosaltres mateixos i, sobretot, a veure l’essència de la política i el municipalisme. Estar en un tractor desinfectant els carrers, estar al costat de la policia, repartir el material… Ens han votat per a això i, en eixos moments, és on hem d’estar a l’altura. He redescobert per què vaig fer el pas d’estar en política.

Finalment, Què destacaries dels regidors i regidores d’Alfafar?

De tots, la predisposició i com, en els moments de crisis, les persones poden traure el millor d’elles mateixes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × un =

CCCC
activem alfafar