Dalmau: "No volem una reedició del Botànic. Volem anar més enllà"

El candidat d'Unides Podem-EUPV assegura en Converses que "és moment de consolidar la transformació d'aquesta legislatura o de tornar enrere"

Guardar

Dalmau: "No volem una reedició del Botànic. Volem anar més enllà"

A pocs dies per al 28 d’abril, Rubén Martínez Dalmau, candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana per Unides Podem-EUPV, participa en l’especial electoral de Converses com a nova cara de la confluència d’esquerres.

El vostre lema és ‘La història l'escrius tu’. Com comença la història de Podem i com continuarà a partir d'aquest 28A?

‘La història l'escrius tu’. L'altre dia justament estava en un acte de presentació i estava veient pel mercat els cartells. Eixia Pedro Sánchez, Abascal, Rivera, Casado... i el cartell de Podem que no era un home, sinó la gent. El cartell de Podem és la gent. ‘La història l'escrius tu’, vol dir que la gent escriurà la seua història, que no hi ha res escrit. Nosaltres en Podem venim de què ens diguen sempre que no es poden fer les coses, que no podem anar contra el bipartidisme, que no podem augmentar el sou mínim a 900€, que no podem... nosaltres entenem que sí que podem. Pensem que si la gent vol, sí que pot. L'ADN de Podem és ben democràtic. Per això, en el nostre cas, la història l'escriu la gent.

Com afronteu les enquestes? A nivell nacional estan ballant els números, al País Valencià també.

Les enquestes al final són molt complicades d'entendre, perquè hi ha un 40% d'indecisos, que no decidirà fins a l'últim moment quin serà el seu vot. És molt difícil fer cas a una enquesta i perfectament pots obtenir el doble de vots del que diu. Pense que el que és realment important és que hi haja una campanya electoral on plantejar el programa, les idees, i que la gent entenga què vols fer i el compare amb altres forces. A nosaltres sempre ens ha anat molt bé en les campanyes electorals amb les remuntades, perquè tenim un programa de transformació i guanyem molt amb campanya dialogant amb la resta de candidates i candidats, i veient que podem plantejar un programa més progressista, més transformador i amb més ganes.

Com valora que la cita electoral siga el 28 d'abril, coincidint amb un pont a la ciutat de València. Creu que hi haurà una alta participació?

Malgrat que les dades no són les millors perquè tenim la Setmana Santa i el dilluns de Sant Vicent... sabem que les valencianes i els valencians estan conscienciats en fer un pas endavant i aniran a votar per correu o presencialment. Perquè estem en un moment decisiu, és un moment o bé de consolidar la transformació que hi ha hagut durant la legislatura de transició dels últims quatre anys en el marc del Botànic; o bé tornar enrere. Si la gent es queda en casa, no va a votar, correm el perill de tornar enrere en els avanços democràtics que hi ha hagut respecte als drets de la dona, en la possibilitat d'implementar polítiques verdes per a poder tindre un planeta on viure, en la lluita contra la corrupció... estic convençut que els valencians i valencianes no van a tornar enrere.

"L'ADN de Podem es molt democràtic. Per això, la història l'escriu la gent"

Ens juguem molt en aquest 28 d'abril?

Ens juguem moltíssim. En primer lloc, ens juguem la dignitat com a valencianes i valencians. Les dècades de govern del PP ens han menyspreat, han acabat amb la nostra consciència honesta i trobe que s'ha fet molt mal. En segon lloc, ens juguem no tindre polítiques progressistes, que han ajudat molt a millorar la qualitat de vida els últims quatre anys. En tercer lloc, que trobe que és el més important, ens juguem un govern progressista a Espanya. Trobe que és molt important entendre que el que passe en el marc valencià va de la mà del que passe en el marc espanyol. Per tant ens juguem els dos, i ens juguem molt.

Rubén Martínez Dalmau, Unides Podem-EUPV

Aleshores creu que és positiu o negatiu que coincidisca aquest avançament autonòmic amb les generals?

Realment jo, en general, pense que és neutre. Si hagueren tingut lloc les eleccions en maig, no haguera passat res. Però entenc que siga en abril o en maig, van de la mà. Són eleccions que, finalment, van a plantejar si hi ha una opció progressista de canvi en el marc valencià o espanyol, o no. Per això és tan important entendre que el vot de Podem és doble, val per al canvi en el marc valencià i per al canvi en el marc espanyol. En eixe sentit, un vot de Podem són dos vots al progressisme.

Com va Podem a mobilitzar al seu electorat en aquesta cita tan important per als valencians?

En primer lloc, anem amb confluència amb Unides Podem, això ens ha donat moltíssim oxigen, perquè anem amb una candidatura germana, que és Esquerra Unida. De fet, Unides Podem-Esquerra Unida va a plantejar una fórmula guanyadora que estic convençut que va a marcar la diferència amb el passat. En segon lloc, recorde una cosa ben important, el fet que no es puguen aplicar polítiques d'Estat en el marc valencià si no són polítiques d'Estat que ens donen des de l'Estat espanyol. Per tant, aquesta relació entre el marc valencià i l'estat és importantíssima, per això Unides Podem es presenta en confluència en el marc valencià i en l'àmbit espanyol. Després, a partir de maig caldrà veure què passa amb els municipis, i ací també haurem d'apostar per candidatures de progrés. Per ara, és fonamental entendre que si no tenim un govern progressista en l'àmbit valencià liderat per Unides Podem ni en el marc espanyol, segurament tindrem un retrocés en comptes d'un avanç.

"És el moment de consolidar la transformació d'esta legislatura o de tornar enrere"

Ha dit en moltes ocasions que si la suma de blocs es dóna per fet, Podem estarà dins del Consell d'un nou Botànic. Penses que va ser una decisió encertada quedar-se fora per a controlar-ho en aquesta legislatura?

En teoria, era una decisió molt encertada. La idea era que Podem, des de Les Corts Valencianes anava a fer de motor legislatiu, crear una sèrie de polítiques legislatives molt encertades. De fet així s'ha fet, amb la llei de l'Agència Antifrau, d'eficiència energètica... tot un amalgama d'accions legislatives des del parlament molt avançades, però des del marc executiu hauria d'haver-se tirat del carro pel govern del senyor Puig. Crec que això és el que ha fallat. Teníem uns capitans, Compromís i el PSOE tirant del carro, i no ha funcionat. Moltes coses que vàrem plantejar, no s'ha fet. L'Hospital de Dénia, que pot revertir-se perfectament i tornar a mans públiques amb un decret del consell... per què no s'ha fet? No ho sé. Ho vaig preguntar al senyor Puig, i no va parlar clarament. També el buidament del marc competencial de les diputacions... les diputacions, que han sigut centre de corrupció, que perfectament podrien haver empoderat a la Generalitat i els municipis. Podem presenta la llei de Diputacions i al final no la posaren endavant.

La taxa turística. Ara està el Partit Socialista reunit amb la gent, els grans hotelers... per a dir que mai hi haurà una taxa turística de València, No es dóna compte que està hipotecant el futur ecològic valencià, i a més treballant a favor de que continuen precaritzades les persones que tiren les seues llavors en el sector turístic. En Balears, la taxa turística ha sigut un èxit enorme, el major encert que ha plantejat el govern. En Berlín, Amsterdam, París, o Barcelona, hi ha la taxa turística i ha augmentat el nombre de turistes... si el senyor Puig vol governar a favor dels grans empresaris que es beneficien amb el turisme de masses, que ho diga d'eixa forma.

Aleshores, què ha passat? Ara ens hem adonat que el model teòric que teníem d'un Podem en l'àmbit legislatiu, que estava motoritzant el canvi, i un Consell que estava d'alguna forma conduint aquest canvi, no ha funcionat. Per això ara volem entrar en el Botànic.

Veu possibilitats de que Ximo Puig pacte amb Toni Cantó? O faria un pacte diferent?

No sé el que va a fer Ximo Puig, perquè jo vaig parlar amb ell, i no es mulla. Li vaig dir en un debat: «Senyor Puig, vosté és conscient que hem de reeditar un acord entre el Partit Socialista i Unides Podem, tant en València com a Espanya, i vosté ha de recolzar també la presència del PSOE amb Unides Podem en l'àmbit espanyol». És el president de la Generalitat, no pot tirar balons fora. Des d'aquesta perspectiva, trobe que el Partit Socialista no és de fiar... i a mi m'agradaria que ho fóra. M'agradaria que el senyor Puig diguera: «No hi ha cap possibilitat que governem amb Ciudadanos, ni a nivell espanyol ni valencià». Em quedaria tranquil, i la major part de la gent també. Però no ho diu.

"Si hi ha un govern progressista al País Valencià però no a Espanya, no s'aplicaran polítiques progressistes"

Si existira la hipòtesi d'un acord al govern nacional entre Sánchez i Rivera, Podem no donaria suport a un Botànic 2?

El problema no és si Podem dona o no suport al Botànic, sinó que si hi ha un govern progressista al País Valencià però no a Espanya, no vas a poder aplicar polítiques progressistes. És a dir, un acord entre el PSOE i Rivera a Espanya seria un govern centralista,que no estaria a favor de modificar el sistema de finançament valencià, un model que no creu en una Espanya plurinacional i progressista, sinó en una Espanya nacional i centralista. Seria impossible aplicar polítiques progressistes, i trobe que és el senyor Puig al que cal preguntar què faria en aquest cas.

Hem vist, malauradament, casos de l'Arquebisbe contra els homosexuals. Vosté ha dit que si existira una Conselleria de feminismes i LGTBI, això estaria més controlat i mai passaria.

El que sembla mentida és que en ple segle XXI no hi haja polítiques per acabar amb els masclismes contra la dona o contra les persones homosexuals, bisexuals o transsexuals. Això sembla mentida que hui en dia no estiga clar, que en el segle XXI encara hi haja lliçons o suposades teràpies per acabar amb l'homosexualitat o amb qualsevol altre tipus d'opció sexual. Això no és tolerable en un estat democràtic. Per tant, és necessari crear una Conselleria de Feminismes i LGTBI que siga transversal i que impregne la política de la Generalitat Valenciana i les polítiques autonòmiques amb aquesta diversitat feminisme i a favor de les polítiques d'integració en qualsevol tipus d'opció sexual.Anem a treballar una Conselleria de Feminismes i LGTBI que treballe a favor de la igualtat material de les dones respecte als homes i de la tolerància sexual.

En la Diputació hem Podem i Esquerra Unida han fet un treball importantíssim amb les víctimes del franquisme. Quines són les propostes que teniu d'aquest tema?

Nosaltres som una opció que ha apostat des del principi en la memòria històrica i en fer justícia. Un país que no fa justícia amb la memòria històrica, no pot avançar. Es mantenen les injustícies, la dominació d'uns front als altres, no poden conéixer qui som ni tindre la sensació que el nostre passat està sanejat. Per tant, nosaltres entenem que és molt important fer justícia amb les víctimes de la repressió, del franquisme i això no pot passar mai més. Ho dic particularment, perquè està tornant a passar. Podemos ha sigut l'única força de la democràcia espanyola des de la transició que ha sigut víctima d'un programa d'aniquilació per part del govern espanyol. Hi ha hagut un programa, des del clavegueram de l'Estat que ha intentat, des del 2015 o 2016, davant de l'augment de popularitat de Podemos, acabar per tots els medis amb qualsevol possibilitat de governar o fer coalició amb altra força política.

Com s'ha fet? Fabricant proves falses, inventant comptes, utilitzant diners de fons reservats per a pagar a gent que se'n va a Nova York a entrevistar a gent... i els dóna igual si és veritat o no, volen que hi haja un intent de prova. O tenint a periodistes com el senyor Inda, que trau els documents sabent que són falsos i fabricats... això no ho podem tolerar. Hi ha una relació directa entre el que va passar en l'època del franquisme i les clavegueres de l'Estat que ara mateix treballen contra una opció democràtica com és Podemos. Això no ho podem consentir. Jo estic convençut que el PP, el que hi ha darrere d'aquest govern, darrere de les maniobres contra una opció democràtica com Podemos, en qualsevol altre estat democràtic, seria un partit il·legalitzat. És a dir, no podria presentar-se a les eleccions.

iglesias_paterna

Podem va a denunciar o a actuar contra tota la situació de desprestigi del partit i de la mateixa persona?

Ara mateix està baix secret de sumari, i hem de veure què passa quan isquen les sentències. Estic convençut que una volta s'acrediten els fets, Podem farà les accions que haja de fer contra les persones responsables d'una persecució política contra unes idees democràtiques. S'ha creat una policia política per a perseguir a la gent de Podem. Això no és tolerable en un estat democràtic.

Hem escoltat fins i tot a persones de l'extrema dreta parlar d'il·legalitzacions de determinats partits que sempre es dirigeix tant a Podem com a partits de Catalunya. Què pensa?

Pense que els partits que haurien d'estar il·legalitzats són els que van en contra dels principis democràtics. Veiem l’article 1.2 de la Constitució, que els que s'anomenen «constitucionalistes» no han llegit mai, «la sobirania ha de residir en el poble». És el fonament democràtic de qualsevol construcció en l'Estat contemporani. Qualsevol tipus de política que vaja contra el fonament democràtic, hauria automàticament de ser una política descartada en el nombre àmbit democràtic.

A tota Europa està el fenomen de l'extrema dreta, però el que només passa a Espanya és que els partits de la dreta «normal», per dir-ho així, diuen de pactar obertament.

A mi em pareix que són opcions casposes. És a dir, ara veus el cas finlandés, on hi ha hagut unes eleccions i els partits democràtics han dit a l'extrema dreta que no van a pactar amb ells. No van a pactar amb un partit que diu que les dones han de ser menys que els homes i quedar-se en la cuina; que Espanya és «una grande y libre» i que no existeix la possibilitat de crear una plurinacionalitat en l'Estat. No podem pactar amb un partit que diu que està molt bé matar amb animals o que nega la violència de gènere. Per tant, si el PP o Ciudadanos foren opcions responsables, ells mateixos haurien plantejat un cordó sanitari contra l'extrema dreta, no ho han fet. Al contrari, s'ha deixat contaminar per eixos discursos i ara estan parlant d'armes, avortament, crispació, el catalanisme... tens tots els partits de la dreta. Però el principal i responsable va ser Ciudadanos, que hauria d'haver jugat a ser un partit de centre que donara joc a un costat i a l'altre. En el moment que Ciudadanos assumeix les teories de Vox, com si el principal problema fora si tenim bous o no, la defensa de la llengua espanyola, etc, automàticament, la política es divideix en dos blocs, el de l'extrema dreta i el bloc progressista. Jo espere que la gent s'adone que votar a Ciudadanos és votar una opció populista i responsable amb què és realment Espanya.

"Els partits que van contra els principis democràtics haurien d'estar il·legalitzats"

Està en perill el valencià amb les tres dretes?

Per a Isabel Bonig i el PP, està en perill en castellà. Però el valencià no. Bonig diu que fa falta una opció valenciana subalterna al castellà, per a Ciudadanos igual. Jo entenc que el valencià, mentre hi haja un acord del Botànic que siga potent amb una visió de país amb opcions progressistes, continuarà sent la llengua dels valencians. Perquè nosaltres vivim en un país bilingüe. Tan valencians són els que parlen el valencià com els que parlen castellà. Per això, la riquesa que tenim del bilingüisme s'ha d'explotar, no pot ser un problema com diuen Cantó o Bonig. El bilingüisme ha de ser aprofitat com una competència que marca la diferència amb Cuenca, o la gent que viu en Córdoba. Aleshores, des d'aquest punt de vista, nosaltres tenim una riquesa, som bilingues, i podríem fer aquesta entrevista perfectament en castellà, no? Eixa riquesa s'ha de posar en valor. Hem d'entendre que l'aprenentatge de les dues llengües per part dels valencians és importantíssim.La producció audiovisual i periodística en les dues llengües és importantíssima, en eixe sentit vosaltres ho feu molt bé a València Extra. Entenc que és molt important que el bilingüisme siga vist com una riquesa, no com un problema.

Rubén Martínez Dalmau, Unides Podem-EUPV

I està en perill la nova televisió valenciana amb aquestes tres formes de dretes?

Jo preguntaria que si en els més de 100 mil euros que va cobrar Toni Cantó per un programa de Canal 9 quants metges podríem pagar. Que una persona que ha estat vivint de Canal 9 cobrant barbaritats per fer programes amb nivells d'audiència poc rellevants, i que ara diga que cal llevar À Punt... À Punt, ara mateix és un mitjà de comunicació vertebrador. Ens pot agradar més o menys, a mi tampoc m'agrada molt, faria molts canvis, augmentant pluralitat... però és un problema del seu consell executiu, una qüestió més apropiada respecte a com funciona. Però jo no qüestionaria l'existència d'A Punt. Malauradament, no només A Punt, qualsevol mitjà de comunicació en valencià, si pugen les tres dretes, s'acabarà.

Què pensa que pot aportar Podem en un Botànic 2 dins del Consell?

Moltíssim. Jo no parle de reedició, sinó d'anar més enllà del Botànic. El Botànic 2 no pot ser només el mateix en una segona versió, sinó que la segona part ha de ser millor que la primera. Un Botànic desbordat, amb la presència i el lideratge d'Unides Podem tindria la capacitat de poder aplicar polítiques valentes, transformadores, que no tindria cap mirament en dir als de l'Hospital de Dénia que anem a tornar a la gestió pública; de dir que l'AP7, única via vertebradora de nord a sud en el marc valencià, s'ha acabat pagar l'impost per a passar, que ha de ser gratuïta. Que la gent està anant als seus treballs i vertebrant-se el País Valencià amb l'AP7. S'acabarien els barracons, les llistes d'espera que han sigut un problema greu en l'àmbit valencià. Trobe que el consell del Botànic no ha tingut encara la capacitat d'acabar amb elles. Un Consell valencià, un desbordament del Botànic amb el lideratge d'Unides Podemos tindrà molta més capacitat per a millorar la vida de les valencianes i valencians.

Pablo Iglesias visita València en els pròxims dies. Què pot aportar ell perquè els valencians voten a Podem?

Unides Podem-EUPV

Moltíssim, perquè Pablo Iglesias va ser en el seu moment la metxa que va encendre la fi del bipartidisme. Fins que va arribar Podemos en 2014-2015, que es presentà a les europees, quan ningú donava res i finalment va traure un fum d'eurodiputats... Ací el PP i el PSOE es tornaven el poder. Jo entenc que la gent del Partit Socialista, el PP ho entenc més encara, però el PSOE ens mira amb mals ulls, perquè entenc que els hem trencat el xiringuito. És a dir, ells tenien un xiringuito amb el PP i hem vingut nosaltres i hem dit que la política està per a la gent, no per a la gent que té carnet.Això va fer Pablo Iglesias i Podemos va canviar la història d'aquest país. En els propers manuals de la història espanyola hi haurà un abans i un després del 15M i de la seua correlació política que va ser Podemos.

Per què creu que l'últim dia d'actes de campanya tots els partits han triat valència com a últim acte? Venen els líders nacionals, Ciudadanos, PP, Vox...

El fet que en l'últim acte vinga un senyor des de Madrid a tancar la campanya valenciana, què vols que et diga? No ho veig com una cosa particularment a favor a ningú. La campanya valenciana s'ha de tancar amb les valencianes i els valencians. Per tant, jo vull que vinga Pablo Iglesias en meitat de la campanya a dir que està ací i està amb la seua gent. Ara, no tinc molt clar que siga molt positiu que vinguen des de Madrid últim dia de campanya. Jo almenys m'ho pensaria.

Què ha aportat Rubén Martínez Dalmau a aquesta candidatura?

Jo també puc aportar molt, però sempre aportaré allò que vulga la gent. Jo sóc un demòcrata convençut i, per tant, estaré on la gent em diga que he d'estar. No sé si coneixeu la meua trajectòria: sóc un professor d'universitat, titular de Dret constitucional. Conec molt bé l'àmbit jurídic espanyol, europeu, he sigut també investigador de la UE. Tinc una trajectòria com a constitucionalista arreu del món molt interessant. Per tant, jo puc aportar eixos coneixements.

Però sobretot puc aportar que he sigut un candidat de consens. En Podemos tots els càrrecs públics i els candidats i candidates s'han d'escollir per primàries. No es pot prendre cap decisió que no vinga d’allò que diu la gent que forma part de Podemos i, per tant, jo finalment em vaig presentar a unes primàries amb una candidatura molt forta. Hi havia altres opcions i jo em vaig quedar amb la primera amb nou punts de la segona. Per tant, es pot dir que sóc un candidat de consens amb un programa transformador, una capacitat per a liderar i sent, a més a més, el candidat més jove que es presenta, trobe que són elements que podem posar en valor.

"Sóc un demòcrata convençut i estaré on la gente em diga que he d'estar"

Quines sensacions té dels actes que ja ha fet?

Enormement il·lusionat. Realment portem en precampanya molt de temps. Jo vaig fer una ruta només em van escollir com a candidat de Podem, ara Unides Podem, «Dalmau de ruta». Vaig anar de nord a sud del País Valencià, entrant en els pobles, en ciutats, parlant amb la gent. Això va ajudar molt a construir un programa on la gent diu el que vol, el que necessita. Una de les coses que a mi em va impressionar, era una reunió que vaig tindre justament en Benidorm, amb les cabaneres d'hotel. Em van dir que per fi venia alguna persona a escoltar, no a contar la seua història. Això em va agradar molt, perquè efectivament en eixa ruta volíem escolar a la gent i ho vàrem incorporar en un programa vertaderament transformador. Ara tenim una eina d'acció importantíssima. És fonamental entendre que el que estem veient és gent molt il·lusionada des del primer moment, amb moltes ganes de canvi, de parar els peus a les dretes i dir «ací estem nosaltres». Estic convençut que anem a tindre uns resultats molt bons.

Unides Podem-EUPV

Destacats