Convent Carmen incorporarà un hotel urbà multimodal a la seua oferta d'oci cultural

Un hotel que estarà acabat en 2021 se suma a les antigues propostes d’aquest espai cultural i d’oci que ha sigut recentment criticat pels veïns del barri

Guardar

ConventCarmen_interioriglesiafrontal
ConventCarmen_interioriglesiafrontal

El projecte Convent Carmen compleix aquest dissabte un any de vida. En 365 dies d'existència, aquest centre cultural privat situat en el centre històric de la ciutat ha acollit "239 esdeveniments culturals -78 en 2018 i 161 en el que portem de 2019- i 300.000 visitants, el 82% dels quals eren veïns de València".

Juan María Sánchez i Santiago Máñez, directors d'aquest espai d'oci i cultura, han sigut els encarregats d'informar sobre aquestes xifres, a més de presentar el seu nou i polèmic projecte: instal·lar un hotel urbà en el mateix Convent del Carmen les obres del qual finalitzaran durant la primera meitat de l'any 2021.

Sánchez ha declarat que ells entenen "els hotels com a plataformes que projecten la ciutat de València". A més, també ha afirmat que aquest genuí hotel, que es construirà respectant l'estructura original del mateix convent i el cost del qual no han volgut especificar, "intenta ser un edifici contextual, un hotel urbà multimodal, que catalitze la qualitat de vida, que servisca com a punt de trobada entre visitants locals i forans i que aconseguisca objectius enriquidors en matèria social".

UN HOTEL Urbà EN EL BARRI ANTIC DE VALÈNCIA

Convent Carmen va nàixer el 28 de setembre de 2018 com un centre cultural situat en el cor de València i obert a la ciutat que incloïa un mercat gastronòmic a l'aire lliure i un jardí de 2.000 m². Un any més tard, el projecte s'amplia amb la construcció d'un hotel urbà, el qual ocuparà el 25% de la superfície total del Convent Carmen.

Segons Sánchez, "aquest hotel multimodal es presenta com un aparador del disseny local que no s'entén sense tindre en compte el seu context i la seua ubicació". A més, aquest hotel comptarà amb 2 o 3 apartaments i unes 57 habitacions, les quals coincidiran amb les antigues cel·les i es construiran sota el concepte de "lògica de recolliment", la qual cosa significa que els llits i tots els mobles dels habitacles es podran guardar perquè hi haja més espai.

EL TURISME COM A MOTOR PRINCIPAL DEL PROJECTE

Els dos directors han recalcat que la majoria de persones que han visitat el Convent del Carmen durant l'últim any han sigut locals (82%). Només un 18% de visitants han resultat ser turistes. Sánchez ha aclarit que, amb la construcció d'aquest hotel "que emergeix del centre històric de la ciutat", es vol "equilibrar la balança" i "convertir-lo en un reclam per al turisme", ja que, segons Máñez, "el turista busca viure com un local, i el Convent del Carmen, donada la seua ubicació, els ofereix aqueixa possibilitat".

A més, els directors d'aquest centre d'oci que es presenta com un espai obert en tots els sentits -obert a noves formes de pensar, obert a tots els públics i a tota hora...- conceben el turisme "com una activitat social i cultural que pot enriquir al sector terciari de la ciutat de València".

LES CRÍTIQUES A CONVENT DEL CARMEN

Entre alguns dels objectius del projecte Convent Carmen, destaca el de solucionar el problema de la gentrificació en el barri del Carmen. Però, d'altra banda, l'Associació Amics del Carmen va sol·licitar ahir a l'Ajuntament de València el "cessament immediat" de l'activitat del local Convent Carmen com a "pas previ a una demanda per inactivitat en el compliment de les ordenances municipals".

A més, l'associació decreta que aquesta tramitació "anòmala" no és "un fet aïllat" sinó que "està en l'arrel de bona part dels problemes de gentrificació que pateix Ciutat Vella".

Per part seua, els directors de Convent del Carmen s'han escudat que ja han tingut més de 20 reunions amb les associacions veïnals que critiquen l'actuació d'aquest espai d'oci i cultura i que, segons les paraules de Máñez, "les protestes cap a aquest centre són residuals i no ens preocupen".

Destacats