25n
25N
25N

Mercadona i sindicats acorden un sou base de 1.300 € bruts al mes i ampliar el permís de paternitat a 7 setmanes

El nou conveni, fins a 2023, estableix el cobrament del 100% del salari en cas de baixa per incapacitat temporal, fins als 18 mesos

Mercadona i sindicats acorden un sou base de 1.300 € bruts al mes i ampliar el permís de paternitat a 7 setmanes
11/12/2018 -

Mercadona i els sindicats UGT i CCOO han signat aquest dimarts el nou conveni col·lectiu d’empresa i el Pla d’Igualtat, que entraran en vigor l’1 de gener de 2019 i tindran una durada de cinc anys. L’acord estableix un sou base mínim de 1.300 euros bruts al mes i una ampliació del permís de paternitat fins a les set setmanes, enfront de les cinc que marca la llei.

Al sòl base se sumen els complements de la política retributiva de la companyia, amb increments d’un 11% anual fins al tram 5, i un augment progressiu del salari base vinculat a l’IPC, a més de millores en els plusos de nocturnitat i fred.

Amb aquest marc laboral “més igualitari i social”, la cadena valenciana pretén consolidar la seua aposta per millorar el poder adquisitiu de la plantilla i el “fort compromís social” amb l’ocupació estable i de qualitat, destaca Mercadona en un comunicat.

Per a açò, el conveni incorpora mesures de caràcter social i reforça els seus compromisos en matèria de conciliació de la vida familiar i laboral. Entre les noves mesures, inclou l’ampliació del permís de paternitat fins a les set setmanes, enfront de les cinc que actualment arreplega la llei, i el cobrament del 100% del salari estant de baixa per incapacitat temporal fins als 18 mesos.

També introdueix l’ampliació de l’excedència per cura de fills fins que el menor complisca els 12 anys. En cas de tenir al seu càrrec directe un menor de 12 anys i gaudir d’una reducció de jornada, els treballadors podran sol·licitar un canvi de contracte a temps parcial fins als 15 anys –quan s’esgote l’edat màxima legal– i després tornar a temps total si ho desitgen.

En matèria d’excedències, el conveni contempla la possibilitat de sol·licitar-la amb reserva del lloc de treball fins a tres anys en cas de violència de gènere, així com altres drets específics en aquests supòsits.

SISTEMA DE FITXATGE

D’altra banda, el nou marc estableix un màxim de dos dies a la setmana de deu hores, incorpora la devolució de la ‘borsa d’hores’ en dies complets quan siguen 12 hores o més, establirà la implantació d’un sistema de fitxatge i fixa no partir jornades inferiors a cinc hores en temps totals.

Sobre dies lliures, inclou per als treballadors de l’àrea logística un mínim de set caps de setmana a l’any i calendaris anuals de la seua jornada laboral.

Mercadona també ha signat amb els representants sindicals el Pla d’Igualtat, amb el qual tracta de consolidar la seua línia d’actuació a favor de la igualtat d’oportunitats i reforçar els assoliments de l’anterior programa. Entre ells ha ressaltat que en 2017 el 47% dels llocs directius promocionats foren dones o que “l’equitat siga un valor irrenunciable en el model de la companyia, que aplica des de 1997, i de manera transversal el principi de ‘a igual responsabilitat, mateix sou'”.

Des de 1993, quan va iniciar la implantació del seu ‘model de qualitat total’, la signatura “no solament ha potenciat la pràctica de la igualtat entre dones i homes en l’accés a l’ocupació, a la formació i a la promoció interna, sinó també en l’àmbit de la conciliació de la vida familiar i laboral”, alguna cosa que la comissió d’igualtat creada a aquest efecte ha constatat durant la vigència de l’anterior pla.

Paral·lelament, les organitzacions sindicals i la cadena també han acordat la creació d’un observatori de caràcter paritari amb integrants de totes les parts signatàries per a dotar de major flexibilitat i eficiència a l’hora d’introduir millores relacionades amb les jornades laborals i la seua distribució.

Aquest òrgan estarà puntualment informat dels nous projectes que Mercadona tinga previst implementar, perquè puga traslladar prèviament a la companyia recomanacions relacionades amb la classificació professional, la jornada o la seua distribució.

“REIVINDICACIONS HISTÒRIQUES”

Per part dels sindicats, la responsable del sindicat estatal de comerç de FeSMC-UGT, Ana Micó, ha ressaltat que l’acord “aconsegueix acomplir a moltes de les reivindicacions històriques de les persones que treballen en Mercadona, i per descomptat de la Unió General de Treballadors”.

“Pujades salarials, reals i efectives, per a la totalitat de la plantilla sobre la base de l’IPC, sense compensació ni absorció, millores en les polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar, en les llicències retribuïdes i no retribuïdes, millores en logística, etcètera, han anat sumant valor de forma progressiva durant la negociació d’aquest conveni”, ha desgranat la representant d’UGT, per a posar en valor l'”exercici de responsabilitat i coherència” de recolzar el nou text per a unes millors condicions laborals i socials.

De CCOO, el secretari general de la Federació de Serveis, Jose María Martínez, ha valorat el conveni com “una eina per a afrontar els reptes que en el sector del comerç s’estan produint i que evidentment en Mercadona tenen el seu efecte, ja que permetrà que les organitzacions sindicals formen part dels nous projectes que es volen implementar de cara al seu impacte en les condicions laborals”.

Entre ells ha citat establir una anàlisi controlada de la jornada i la classificació professional o la introducció de millores en aspectes socials i salarials, aquesta última “una de les més importants en la història d’aquest conveni, ja que es garanteixen pujades reals per a tota la plantilla”.

Per tot açò, el director de la divisió de relacions sindicals de Mercadona, Jesús Yelo, ha manifestat el convenciment de la signatura que l’acord senta les bases d’un model laboral socialment responsable. “Les treballadores i treballadors són la causa de l’èxit i creixement de la companyia. Oferir mesures més socials i més igualitàries ens servirà, sens dubte, perquè les persones que formen Mercadona estiguen satisfetes i compromeses al 100% per a garantir un creixement sostenible i poder compartir-ho amb els cinc components de la companyia”, ha asseverat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 3 =

CCCC
torrent