25n
Orgull
Orgull

Convalidat en Les Corts el decret sobre VTC amb l'únic vot en contra de Cs

Convalidat en Les Corts el decret sobre VTC amb l'únic vot en contra de Cs
10/04/2019 -

La diputació permanent de les Corts ha convalidat, amb el vot a favor de tots els grups menys Ciutadans (Cs), que s’ha oposat, el decret llei del Consell que regula el servei de transport públic de viatgers mitjançant vehicles amb conductor (VTC), que estableix l’obligació de contractar-ho amb una antelació d’almenys 15 minuts i compta amb una moratòria de dos mesos per motius tècnics.

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha justificat la urgència d’aquesta normativa davant la “distorsió” del mercat i el fet que els VTC “operen com a taxis” però sense veure’s sotmesos a les restriccions que se’ls imposen a aquests, la qual cosa genera un escenari de “competència desigual”. A més, ha subratllat que en la Comunitat s’ha aconseguit donar una solució en un context “pacífic, cosa que no ha passat en altres comunitats”.

En el torn a favor, la socialista Mercedes Caballero ha posat en valor que s’haja resolt “una distorsió que podia haver derivat en conflictivitat” i el text “tracta d’acontentar totes dues parts i establir un equilibri”. Així, ha subratllat que les plataformes tecnològiques que operen a la regió han manifestat la seua intenció de mantindre el servei i que l’informe d’Advocacia dóna cobertura jurídica al decret: “Es respecta aqueixa llibertat d’empresa que alguns partits posaven en dubte”.

La diputada de Podem Beatriu Gascó ha assenyalat que encara que el decret “no compleix del tot la finalitat en desplaçar als ajuntaments algunes de les responsabilitats que correspondrien a la Generalitat”, la qual cosa planteja el risc que hi haja finalment una regulació “heterogènia i confusa”, o no s’ha utilitzat per a assegurar la ràtio 1/30, estan a favor davant la necessitat de posar ordre en el sector.

Ha instat a diferenciar entre els qui presten un servei públic com el taxi i les empreses que “oculten els seus beneficis en paradisos fiscals”, al mateix temps que ha advertit que “l’enganyosa equiparació que promouen PP i Cs és un parany per als taxistes”.

La portaveu adjunta de Compromís Mireia Mollà, ha qüestionat que s’haja volgut plantejar el debat com “un enfrontament irreconciliable entre el sector del taxi i les VTC, entre diferents models de negoci, entre modernitat i el vell” perquè del que s’està parlant és del transport públic discrecional i el taxi té la seua activitat controlada però els cotxes VTC no, encara que “quasi s’ha venut encobert com un servei de taxi”.

“La irrupció d’aquest fals taxi no és la d’un nou model de negoci, sinó de les velles relacions laborals ja superades, una economia terriblement individualitzada que contribueix a la privatització del servei públic. Benvingudes aqueixes VTC, però aquelles que estan regulades i poden conviure amb un transport públic digne com és el del taxi”, ha agregat, avançant que a Elx, el seu municipi, plantejarà ampliar la precontratación a una hora.

PP: UNA NORMA “INÚTIL I INTRANSCENDENT”

El ‘popular’ Alfredo Castelló ha criticat les “bandades” del Consell a l’hora de regular el taxi al llarg de la legislatura i la “incongruència” que en la llei del taxi “les competències locals desapareixien i ara pot haver-hi 8.100 regulacions a Espanya”. Ha afirmat que voten a favor de la convalidació perquè aquest decret no modifica “absolutament res” respecte al que va promulgar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, facultant a les comunitats a regular aquesta qüestió.

Ha explicat que amb aquest text es regula “l’1% del transport interurbà que es realitza en la Comunitat, la resta el regularan els ajuntaments”. Per això, no creu que siga dolent, sinó que “simplement repeteix el que diu Ábalos, és inútil, escanyolit, intranscendent, fútil, el mal el va fer el de Ábalos”, un Reial decret que veu inconstitucional. “Abans no paraven de pensar a muntar el pollastre, ara no deixen de fer el polit”, ha afirmat.

CS NO VOL SER “PARTÍCIP” D’ACOMIADAMENTS EN VTC

Per part seua, la portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez, també ha criticat que el ministre es llevara “la creïlla calenta” i el derivara a les comunitats, i ha criticat que puga haver-hi a Espanya 17 regulacions diferents i fins i tot una per municipi, una cosa desgavellada i absolutament irresponsable”.

Cs, ha indicat, aposta per un pla integral de mobilitat “des de la cooperació” de tots els sectors implicats i conscient que els VTC obliguen a canvis, però cal “possibilitar totes les opcions de negoci, no posar-li portes al camp”.

Al seu judici, aquest decret és “un desafortunat còpia i pega de la normativa de Colau” a Barcelona i la formació taronja no vol ser “partícip de l’atropellament als treballadors de les VTC ni col·laborar amb l’acomiadament de centenars de persones”.

CONTINGUT DEL DECRET

El text estableix per als transports interurbans la precontratación de 15 minuts -habilita als ajuntaments per a decidir sobre l’urbà–i haurà de quedar constància dels mateixos en un registre de comunicacions. S’exceptuen d’aquesta previsió els serveis que s’hagen de realitzar de forma immediata, com a conseqüència d’urgències, emergències i assistència en carretera.

Els vehicles adscrits a les autoritzacions no podran circular per les vies públiques a la recerca de clientela ni propiciar la captació de persones viatgeres que no hagueren contractat prèviament el servei. No es permet, per tant, la geolocalització, com tampoc l’estacionament en les vies públiques, havent de fer-lo en garatges o aparcaments no situats en ella, igual que l’estacionament en llocs de concentració i generació de demanda de serveis de transport com a ports, aeroports, estacions de ferrocarril i d’autobusos, centres comercials i d’oci, instal·lacions esportives, hotels, parades de taxis, hospitals o qualsevol altre establiment similar, que puga propiciar la captació de clientela.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 − 6 =