Continua la reversió de l'Hospital de Dénia: queden tres 'i mig'

Els tres socis del futur Botànic II aposten per la reversió de la gestió privada als hospitals valencians

Guardar

Hospital Dénia (EP)
Hospital Dénia (EP)

Durant la campanya de les Eleccions Autonòmiques va estar molt present, i una vegada passades també. La reversió de l'hospital de Dénia, de titularitat pública però amb una gestió privada, era una promesa llançada des dels tres partits progressistes. Tant es així, que el candidat i ara President en funcions, Ximo Puig, va assegurar 9 dies abans del 28 d'abril que "la reversió" era ja "irreversible", amb o sense acord amb les gestores. Dénia serà el segon hospital 'revertit dels 5 que tenen aquest tipus de gestió en la Comunitat.

El passat un d'abril es va complir un any de la reversió de l'Hospital de la Ribera, a Alzira; "un exemple", van assegurar des de la Generalitat, que és possible. Aquest va ser el primer centre sanitari que els populars, encara amb Eduardo Zaplana. El primer amb gestió privada i el primer a revertir-la. Des del col·lectiu "SanitatSolsUna", que assegura ser apolític, van criticar aquesta reversió perquè va generar "un augment de les llistes d'espera" i gasta "fins a un 70% més en la compra de material sanitari".

Unes dades, no obstant això, que no casen amb els oficials. Després de destacar les inversions -les compres de material sanitari-, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, va assegurar "un increment del 4'52% en les intervencions quirúrgiques". Durant el seu primer any es van realitzar 20.319 intervencions, i l'espera mitjana va baixar: de 62 a 54, 8 dies menys que amb la gestora privada en un any.

Una reversió que ja es demandava una dècada arrere des de Compromís i PSPV, perquè aquests models han suscitat polèmiques. CCOO va denunciar en diverses ocasions que els hospitals amb gestió privada demandaven un major pressupost malgrat atendre al mateix personal. Tant és així que en 2003 la gestora es va declarar en pèrdues i la Generalitat, ara ja amb Francisco Camps, va cancel·lar l'adjudicació i va pagar a la concessionària 25 milions. Una "indemnització" malgrat les pèrdues perquè, segons el PP, en cancel·lar el contracte perdia guanys. Alguna cosa que des dels partits progressistes va ser molt criticat.

Torrevella, Elx i Manises

El següent hospital és el de la Marina, a Dénia. El contracte amb les empreses privades ací, també signat pel PP, és fins a 2024. Malgrat això, des de la Generalitat aposten per rescindir i recuperar la seua gestió pública abans en pro "de l'interés general", segons va assegurar Puig durant la campanya.

Les negociacions per a la reversió de l'Hospital de Dénia van ser -ara continuen- complicades. Prou com per a, després de les reticències de la gestora, el President anunciara la seua volta a la sanitat 100% pública encara que no hi haguera un acord. "Realitzarem les inversions necessàries per a dotar d'atenció primària, perquè aquesta comarca reba el que es mereix", va asseverar Puig.

Encara que les tres formacions del Botànic coincideixen en la reversió, el tercer no en els mètodes. Per a UP-EUPV, liderat per Rubén Martínez Dalmau, al Consell ara en funcions li va faltar més força per a "complir la promesa" de reversió; reclama més contundència. Ara, en la X legislatura acabada de començar, hi ha nous llocs que pot reivindicar. Els hospitals de Torrevella, Elx i Manises encara tenen a empreses privades a càrrec de la salut dels ciutadans.

Destacats