Continua la cerca de restes de les èpoques Visigoda i Romana en Sant Vicent de la Roqueta

Sandra Gómez advertix que “una de les prioritats és que este lloc siga accessible a tots els valencians i les valencianes”

Guardar

0131 Visita Sant Vicent de la Roqueta 1
0131 Visita Sant Vicent de la Roqueta 1

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, acompanyada pel diputat Vicent Sarrià, ha visitat este matí el monestir de Sant Vicent de la Roqueta, al carrer Sant Vicent Màrtir, on s'està duent a terme una intervenció arqueològica gestionada pel servici de Projectes Urbans de l’Ajuntament de València i que per a Gómez “és una de les majors joies històriques que tenim a la nostra ciutat”.

“És una alegria veure el treball que s'està realitzant en Sant Vicent de la Roqueta, que està demostrant amb tot este treball arqueològic que és una de les majors joies històriques que tenim a la nostra ciutat”, ha manifestat la vicealcaldessa Sandra Gómez. “Parla del nostre origen i evolució, de la identitat dels valencians i les valencianes, i al fet que és un lloc que recull tota la història des de l'època cristiana passant per la islàmica fins als nostres dies”, ha afegit Gómez.

“És un espai que en la visita de hui hem parlat que ens faran una proposta d'usos”, ha explicat la regidora de Desenvolupament Urbà, qui ha avançat que una de les prioritats és “que tota la història que està revelant este lloc siga accessible a tots els valencians i les valencianes”. En este sentit, Gómez ha assenyalat que “la planta baixa podem deixar-la per a explorar i interpretar la nostra història i òbviament també, que és un tema que genera expectació, quin ús dinàmic podem donar-li a la ciutat perquè la part de dalt té centenars de metres d'ús públic que creiem que són molt interessants per a aprofitar i explotar”.

Esta intervenció es va adjudicar el juliol de 2019 per 406.484,24€ (IVA inclòs) i un termini d'execució de 8 mesos. L'objecte del projecte d'intervenció arqueològica “està centrat en l'excavació d'aquelles zones que, segons la informació obtinguda en les intervencions realitzades des de 1985, pugueren aportar noves dades per a completar el coneixement sobre l'evolució històrica i arquitectònica del monestir i del seu entorn des d'època romana en l'actualitat”.

L'excavació va començar el dia 14 d'octubre de 2019. De les 21 prospeccions projectades s'han obert i excavat fins hui un total d'11, la qual cosa suposa el 50% de la superfície prevista inicialment, “totes elles amb resultats especialment significatius”. Fins hui no s'ha documentat cap nivell d'ocupació anterior a època islàmica i es continuarà la cerca de possibles restes d'època visigoda i romana en l'àrea en la qual va aparéixer, en 1985, el sarcòfag de plom datat en els segles IV i V. Segons els informes tècnics elaborats “no és factible, a la vista de les troballes, la recuperació de restes relacionades amb Sant Vicent o amb una basílica constantiniana”.

RESTES D'UNA ESGLÉSIA FORTIFICADA ANTERIOR

D'acord amb l'informe sobre l'estat actual del projecte d'intervenció arqueològica en el monestir de Sant Vicent de la Roqueta”, que este matí han visitat Sandra Gómez i Vicent Sarrià, anterior responsable municipal d'Urbanisme, “les primeres restes conservades d'arquitectura monumental poden datar-se en època del rei Jaume I i semblen correspondre a una església fortificada anterior a la de la portada tardo romànica amb les escenes de Sant Vicent”.

Els informes tècnics apunten igualment que les restes del primer monestir associat a l'església amb la portada de Sant Vicent estan datats a la fi del segle XIII, i que “en l'àmbit del claustre s'han identificat cinc fases constructives datades entre els segles XIII i XIX”. “La intervenció arqueològica ha permès identificar diverses estades de l'antic monestir i s'han recuperat diversos objectes mobles d'especial interès: elements arquitectònics, ceràmiques de taula, maons, monedes, etc”.

Les prospeccions pendents permetran excavar espais situats al costat de l'església, en la zona on va aparèixer l'enterrament d'època romana i en l'àrea ocupada per la capella i torre campanar, així com en l'àmbit del presbiteri demolit en 1837 on es trobava l'Altar Major. L'estudi i interpretació de les dades obtingudes, una vegada finalitzada esta intervenció arqueològica, “seran de gran importància per a la interpretació d'este singular Monestir vinculat per la tradició amb el martiri i el lloc on va rebre sepultura Sant Vicent Màrtir”.

Destacats