La contaminació de l'aire a València i Alacant va caure fins a un 70% en la segona quinzena de març

Guardar

plaça ajuntament valencia ep
plaça ajuntament valencia ep

La contaminació de l'aire urbà a València i Alacant ha caigut fins a un 70% durant la segona quinzena de març, en l'estat d'alarma en vigor, amb concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) pròpies d'estacions rurals. Aquesta reducció ha anat de la mà de la disminució del trànsit en un 80%.

Així ho constata l'informe d'Ecologistes en Acció 'Efectes de la crisi de la Covid-19 sobre la qualitat de l'aire urbà a Espanya' elaborat a partir de mesuraments oficials en 24 ciutats del país, que conclou que la reducció dràstica del trànsit s'està traduint en una millora sense precedents de la qualitat de l'aire en aquestes urbs, amb una contaminació molt per davall dels límits legals i les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut.

La inestabilitat atmosfèrica de març ha contribuït a la millora i les mesures de restricció de la circulació derivades del vigent estat d'alarma han provocat entre els dies 14 i 31 de març l'enfonsament del diòxid de nitrogen en les principals ciutats a conseqüència de la caiguda del trànsit motoritzat, ha explicat l'organització en un comunicat.

No obstant això, lamenta que "aquesta reducció de la contaminació s'ha produït en el marc d'una situació extrema, en absolut desitjable, que està originant greus problemes a moltíssimes persones", per la qual cosa ha mostrat la seua solidaritat amb les persones afectades per la pandèmia i les seues conseqüències, així com amb els serveis públics essencials que estan enfrontant l'emergència sanitària i social.

L'informe analitza les dades oficials de diòxid de nitrogen (NO2) recollits en 125 estacions de mesurament repartides entre les 24 principals ciutats espanyoles durant el mes de març de 2020 i dels deu anys anteriors. Presenta per tant una foto fixa de la qualitat de l'aire urbà en l'últim mes, abans i després de la declaració de l'estat d'alarma i les mesures de confinament.

Entre les seues principals conclusions, destaca que des de la declaració el 14 de març de l'estat d'alarma s'ha produït una reducció dràstica dels nivells de contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen en les principals ciutats espanyoles, un 55% menor als nivells habituals en aquestes dates durant l'última dècada.

A més, la millora de la qualitat de l'aire està sent general, tant en els centres de les ciutats com en les perifèries urbanes, igual que són generals les mesures de limitació de la circulació. Sí que persisteix una certa diferència entre la contaminació registrada, major en les estacions orientades al trànsit que en les de fons urbà.

Els nivells de NO2 registrats durant l'estat d'alarma són els més baixos per a la segona quinzena del mes de març de l'última dècada en totes les ciutats analitzades. Territorialment s'aprecia una menor reducció de la contaminació a les ciutats de la cornisa cantàbrica, deguda potser a factors meteorològics no identificats.

En canvi, les ciutats del litoral mediterrani són les que més han rebaixat els nivells de NO2, fins a concentracions a vegades pròpies d'estacions rurals de fons. Especialment remarcable és la baixada observada a València i Alacant, que han vist reduïts els seus nivells de NO2 fins al 70% i una reducció de trànsit del 80%.

"Després de veure aquesta disminució tan dràstica dels nivells de NO2 per la reducció de la densitat de trànsit, és important tindre en compte que la millor manera de millorar la qualitat de l'aire en l'entorn urbà és aplicar polítiques efectives de reducció de trànsit rodat", han subratllat els ecologistes.

Segons han explicat, diòxid de nitrogen (NO2) és el contaminant típic emés pels tubs d'escapament dels automòbils (a més de per les calderes industrials i domèstiques), per la qual cosa la seua evolució està directament lligada a les emissions del trànsit motoritzat, sent aquesta la seua principal font a les ciutats i el principal factor que influeix en la qualitat de l'aire urbà.

"El NO2 provoca cada any a Espanya al voltant de 7.000 morts prematures, segons l'Institut de Salut Carles III i l'Agència Europea de Medi Ambient. És un gas irritant que agreuja les malalties respiratòries i minvament la resistència a les infeccions, per la qual cosa la seua dràstica reducció és una bona notícia, en el context d'emergència sanitària actual", han agregat.

D'altra banda, i encara que no són objecte de l'informe, han informat també que les partícules en suspensió (PM10 i PM2,5) i l'ozó també han disminuït de manera notable en la segona quinzena de març i "la dràstica reducció de les emissions d'òxids de nitrogen (NOx), principal contaminant precursor de l'ozó, pot haver contribuït a aquesta circumstància, al costat del temps inestable i plujós".

"Aquesta dramàtica situació creada per la Covid-19 ve a corroborar alguna cosa en el que ve insistint Ecologistes en Acció i tota la comunitat científica: que la reducció del trànsit motoritzat a les ciutats té clars efectes en la disminució de la contaminació, alguna cosa que al seu torn suposa una important millora de la salut pública", han incidit.

Per això, consideren que "una vegada s'isca d'aquesta dura crisi, del confinament i les limitacions a la circulació de les persones, aquesta constatació hauria de marcar les polítiques de mobilitat urbana, implantant zones de baixes emissions ambicioses, recuperant el transport públic i potenciant la bicicleta i el trànsit per als vianants, com a mitjans de transport alternatius al vehicle privat".

Destacats