Més estels en el cel de València amb els nous fanals

Des de 2014, València ha estalviat en el consum energètic un total de 4.629.727 euros

Guardar

iluminacion-valencia
iluminacion-valencia

València superava el consum energètic de Barcelona, ​​posicionant-se en els primers llocs del rànquing de contaminació lumínica d'Europa

València ha ostentat, durant molt de temps, un dels primers llocs en el rànquing de la contaminació lumínica d'Europa. De fet, en 2007, València gastava a l'any 1,5 milions d'euros només en llum. Una quantitat que superava el consum energètic de Barcelona, malgrat tenir una major població. I és que eixe balafiament de llum al qual ens tenia acostumats el Govern de Rita Barberà es devia al tipus de fanals instal·lats per tota la ciutat. Uns fanals en formal de bola, que il·luminaven cap al cel convertint a la nostra ciutat en un dels punts més lluminosos d'Espanya.

En aquell temps, l'anterior Govern valencià defensava la il·luminació massiva perquè consideraven que millorava la sensació de seguretat dels ciutadans. No obstant això, aquesta etapa ja va arribar a la seua fi per a convertir València en una ciutat molt més sostenible i eficient energèticament. D'aquesta manera, i gràcies al segon Pla d'Intervenció en l'Enllumenat Públic IDAE II, no solament s'aconseguirà un estalvi econòmic anual superior a un milió d'euros, sinó que es reduirà el consum energètic en un 85%.

Així, si l'any passat l'Ajuntament de València va substituir un total de 31.274 punts de llum, estalviant al voltant d'1,9 milions d'euros anuals, en aquesta ocasió, s'intervindrà sobre altres 8.098 fanals. En aquest sentit, en uns mesos, la meitat dels fanals amb les quals comptava València en 2015 hauran sigut substituïts per uns altres molt més eficients i menys contaminants en enfocar cap avall.

Campillo: 'Acabarem amb totes les boles que hi havia en la ciutat de València'

Sergi Campillo, regidor de Govern Interior, explicava que 'els fanals més contaminants són les que enfoquen cap amunt, en l'hemisferi superior. Per això, es recomana lluminàries que enfoquen cap avall. Amb el canvi que durem a terme acabarem amb totes les boles que hi havia en la ciutat de València', encara que sí que ha especificat que 'el fanal monumental amb una corona i l'escut de la ciutat no es canviarà'. Amb aquestes mesures, la qual cosa es pretén és 'permetre que en la ciutat puguen veure's més estels, dins de la nostra idea de renaturalitzar la ciutat'.

L'Alcalde de València, Joan Ribó, també va voler deixar clar, en la presentació d'aquest programa, que 'des de l'any 2014, el consum total d'electricitat en l'enllumenat públic ha descendit quasi en una quarta part, la qual cosa suposa un import de 4.629.727 euros'. Ara, gràcies al projecte IDAE II, i després d'amortitzar la inversió de quatre milions d'euros, que es produirà en 3 anys i 11 mesos, 'tot serà estalvi per a les arques públiques'.

Una ciutat més conscienciada amb el medi ambient

Joan Ribó ha recordat les diferents actuacions dutes a terme pel Govern de la Nau en dos anys i mig per a aconseguir una major eficiència energètica, tals com l'apagat selectiu de les zones sobreil·luminades, l'auditoria energètica en els edificis municipals per a millorar l'aprofitament dels recursos, la creació d'un grup de treball format per experts, la certificació energètica de 287 edificis municipals, la reinversió de l'estalvi aconseguit en més intervencions d'enllumenat públic, la substitució d'il·luminaries a tecnologia Led en 29 edificis, la instal·lació d'un programa informàtic d'eficiència energètica que ha generat un estalvi de 152.000 euros o la posada en funcionament d'equips d'energia reactiva en 36 edificis.

Igualment ha recordat Ribó altres iniciatives com el Programa 50/50 dirigit a la comunitat educativa o la intervenció global en 5 escoles, així com la intervenció, subvencionada per la Diputació, per a millorar les condicions d'habitabilitat i eficiència energètica en tres centres d'educació.

Destacats