Consum analitza sensorialment les seues fruites i verdures per a aconseguir un calendari òptim

Guardar

Una empleada de Consum, en una zona de menjar
Una empleada de Consum, en una zona de menjar

La càtedra conjunta de Consum i la Universitat Politècnica de València (UPV) té en marxa un projecte per a mesurar la qualitat de la fruita i verdura des del punt de vista de la persona que les consumirà, amb l'objectiu d'aconseguir un calendari varietal que permeta seleccionar els productes òptims a cada moment.

Enguany s'ha format el panell de tast que ha realitzat l'anàlisi sensorial, mentre que l'instrumental s'ha dut a terme des del departament de Tecnologia dels Aliments. UPV. Els resultats dels dos processos ja estan recollits, amb el que falta la fase de neuromarketing que mesurarà l'"efecte inconscient" de la fruita en les persones, detalla la UPV en un comunicat.

L'objectiu és, en definitiva, "que la fruita s'adapte als gustos del consumidor i al que realment cerca". Es tracta d'un projecte multidisciplinari en el qual participen els departaments de Tecnologia dels Aliments i Producció Vegetal de la Politècnica, per a analitzar quina és la preferència del consum des d'un punt de vista sensorial, instrumental i neuromarketing.

Després de centrar-se durant anys en geomarketing, actualment la càtedra treballa amb Google Maps per a augmentar la visibilitat dels supermercats i deduir quins factors fan que l'algorisme torne les botigues més visibles, una cosa extrapolable a qualsevol sector".

Més enllà d'aquestes iniciatives, la UPV i Consum han renovat per tres anys més la seua col·laboració, que des de 2007 desenvolupa programes d'investigació i formatius. "Gràcies amb majúscules. Per a la Politècnica és un luxe col·laborar amb Consum", ha manifestat el rector, Francisco Mora.

El director general de la cooperativa, Juan Luís Durich, considera "molt positiva" la col·laboració d'aquests 12 anys: "Quan les empreses creixen, les persones que les impulsem ens fem majors, i cada vegada tenim més experiència, però necessitem l'impuls de la gent jove". Ha defensat així que la combinació entre experiència i la perspectiva de la gent jove formada "fa avançar al ritme que requereix la societat a cada moment".

"UN REALISME QUE NO ESTÀ EN ELS LLIBRES"

Des de la creació d'aquesta càtedra, alumnes de la UPV han tingut accés a les tècniques de gestió de la cooperativa i a una sèrie d'experiències que complementen la formació universitària. "És espectacular com el programa de fidelització de Consum maneja la informació del consumidor per a adequar els seus productes, ha destacat el director de la càtedra, Juan Manuel Buitrago.

De fet, la Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi natural de la Politècnica l'utilitza com a exemple d'aplicació de tècniques de màrqueting a la vida real, perquè "col·laborar amb Consum dóna aqueix realisme que no està en els llibres".

Adscrita a aquesta escola i al departament d'Economia i Ciències Socials de la UPV, la iniciativa pretén fomentar la investigació per a millorar els seus processos de producció i comercialització, mitjançant activitats d'investigació, formació i divulgació que complementen i contribuïsquen a una millor formació de l'alumnat.

Al costat de les activitats d'investigació, durant aquests 12 anys, la càtedra ha convocat beques d'ajuda a activitats de formació, premis de treball final de grau i màster i un guardó d'idees comercials. També ha organitzat conferències i ha oferit pràctiques en empresa.

Destacats