25n
Orgull
Orgull

Consuelo Císcar reconeix que va malversar en l'IVAM i accepta un any i mig de presó

Consuelo Císcar reconeix que va malversar en l'IVAM i accepta un any i mig de presó
07/08/2021 -

L’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Consuelo Ciscar, ha reconegut que va malversar fons del museu per a afavorir la carrera del seu fill artista, Rafael Blasco (conegut com a ‘Rablaci), així com el delicte de prevaricació administrativa, i ha acceptat la condemna d’un any i mig de presó i dos anys i mig d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic.

També han reconegut els fets l’exdirector econòmic administratiu, Juan Carlos Lledó, que ha acceptat un any de presó, i l’empresari Enrique B. Martínez Murillo, que ha acceptat un any de presó per malversació i dos mesos i quinze dies de presó per un delicte de falsedat en document mercantil.

Així figura en l’escrit d’acusació al qual s’han adherit totes les parts, les acusacions de Fiscalia i l’Advocacia de la Generalitat, i les defenses dels tres acusats Consuelo ciscar (l’advocat Juan Molpeceres), Juan Carlos Lledó (Paco de Antonio) i Enrique Martínez (Juan Carlos Navarro).

L’acte de la secció quarta de l’Audiència de València que condemna a Císcar, avançat per eldiario.es, considera provat que Císcar va organitzar exposicions del seu fill en diferents països, coincidint amb les que ella projectava en l’IVAM, “a fi de costejar, en alguns casos, la seua assistència a les inauguracions de les mostres del seu fill amb fons públics del museu”, una pràctica pactada amb Lledó i l’empresari que organitzava les exposicions, i assenyala que entre 2008 i 2014 Císcar va disposar “en benefici propi” dels mitjans materials i personals del museu públic per a “promocionar la carrera artística del seu fill”. En canvi, Rafael Blasco Císcar “sempre es va mantenir al marge de totes les decisions que la seua mare anava prenent respecte a la seua carrera”.

En l’escrit d’acusació, al qual ha tingut accés Europa Press, es detalla que els acusats han reconegut la seua participació en els fets amb anterioritat i que han aconseguit 18.974 euros de fons públics que van ser desviats a fins particulars, amb el compromís d’abonar la resta en el termini de 20 mesos.

En concret, Consuelo Císcar es considera autora del delicte continuat de prevaricació administrativa i del delicte continuat de malversació de cabals públics. Pel delicte continuat de prevaricació administrativa, Císcar accepta la pena d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic durant 2 anys i 6 mesos. Pel delicte continuat de malversació de cabals públics, s’imposa un any i sis mesos de presó i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de 2 anys i 6 mesos.

Per part seua, Juan Carlos Lledó Rosa és cooperador necessari del delicte continuat de prevaricació administrativa i del delicte continuat de malversació de cabals públics. Pel delicte continuat de prevaricació administrativa, s’estableix la pena d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per 1 any i mig. Pel delicte de malversació de cabals públics, s’imposa la pena d’1 any de presó i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic durant 1 any i 6 mesos.

Així mateix, l’empresari Enrique B. Martínez Murillo és cooperador necessari del delicte continuat de malversació de cabals públics i de falsedat en document mercantil. Per la malversació, s’acorda la pena d’un any de presó i inhabilitació d’1 any i 6 mesos. Pel delicte de falsedat, es fixa la pena de dos mesos i quinze dies de presó, amb accessòria legal i dos mesos de multa amb quota diària de 20 euros. La pena de dos mesos i quinze dies de presó se substitueix per cinc mesos de multa amb quota diària de 20 euros.

Així mateix, hauran d’indemnitzar, conjuntament i solidàriament, a l’IVAM en 50.000 € pels fons públics desviats i 25.000 euros pel mal objectiu causat en la reputació de l’entitat pública a conseqüència de la contínua publicació dels fets en els mitjans de comunicació social.

Aquesta quantitat reportarà l’interés legal corresponent, de conformitat amb el que es disposa en l’art. 576 LEC. Els acusats han d’abonar també les costes.

Es tracta de la peça principal del cas IVAM i existeix una segona peça d’aquest procediment en la qual s’ha investigat un presumpte frau milionari amb l’adquisició de reproduccions d’obres de l’escultor mort Gerardo Rueda.

Durant tota la instrucció, Consuelo Císcar va sostenir que no va utilitzar els recursos del centre d’art per a promocionar la carrera del seu fill perquè tant la trajectòria en el món de l’art de ‘Rablaci’ com la seua pròpia eren “excel·lents”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + 12 =