caixa popular

El consorci Provincial de Bombers de València alerta de l'augment de rescats en muntanya

El Grup Especial de Rescat en Altura (GERA) va intervenir en 47 salvaments rurals en 2017 i ja ha participat en 9 en 2018

El consorci Provincial de Bombers de València alerta de l'augment de rescats en muntanya
03/04/2018 -

El Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) alerta de l’augment de serveis en muntanya i demana planificació abans de fer qualsevol ruta. En només dos anys, els rescats rurals han augmentat prop d’un 50%, passant de 129 en 2015 a 190 en 2017.

rescate ciclista Cofrentes. marzoDels 190 serveis comptabilitzats l’any passat, 47 van ser salvaments de persones desaparegudes o accidentades en la muntanya en els quals ha participat el Grup Especial de Rescat a Altura (GERA). “El Consorci compta des de 2017 amb aquesta unitat especialitzada, formada per 15 bombers rescatadors, i que va sorgir per a millorar la nostra resposta davant els rescats en muntanya, rescats complexos que requerisquen de tècniques de treball amb cordes, cerques, inundacions”, detalla el president del Consorci, Josep Bort.

En els tres mesos de 2018, el GERA ja ha intervingut en el rescat de 9 persones en la muntanya. “Cada vegada ix més gent a la muntanya, sobre tot, quan fa bon temps. Practicar esport a l’aire lliure és molt gratificant però hem de tenir precaucions a l’hora d’ajustar l’activitat a la nostra forma física, tècnica i materials”, explica Bort.

Per açò, el Consorci recomana que en aquests dies de Setmana Santa es planifique la ruta i que s’utilitzen materials i equips adequats per a la pràctica de l’esport. “Ens trobem amb persones que no porten ni aigua ni menjar, sense el mòbil carregat, sense roba i calçat adequats. La planificació és crucial”, lamenta Gerard Vila, coordinador del GERA.

A més, a la Comunitat Valenciana “el ventall de condicions meteorològiques és molt ampli i en alguns casos, es donen situacions extremes de calor, vent, fred o precipitacions”, recorda Vila.

El GERA treballa en col·laboració amb l’helicòpter de rescat de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències (AVSRE) en aquells serveis que ho requereixen. “En llocs inaccessibles per terra, amb l’helicòpter podem realitzar un rescat en 5 minuts, mentre que caminant podríem tardar una hora”, ressalta Vila.

En quant als llocs on es produeixen més rescats, destaquen zones com Xulella, La Murta d’Alzira i el Massís del Montduver.
Es tracta, en la seua majoria, de rescats de senderistes, ciclistes o escaladors. “Insistim en la planificació abans d’eixir a la muntanya i en cas que ocórrega un imprevist, cridar sempre al 112”, recomana Vila.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − dos =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris