caixa popular

El Consorci de Museus presenta el paisatge vital i sentimental de Porcar, Lahuerta i Varela

El Consorci de Museus presenta el paisatge vital i sentimental de Porcar, Lahuerta i Varela
26/04/2018 -

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel diputat de cultura de la Diputació d’Alacant, César Augusto Asencio, i per la comissària de l’exposició, Victòria E. Bonet, ha presentat aquest matí l’exposició ‘De paisatges, passejos i paisans: Porcar, Lahuerta, Varela’, que acull el Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant fins al pròxim 1 de juliol.

Pérez Pont ha assenyalat que “aquesta exposició és fruit de la col·laboració entre els tres museus de belles arts, una col·laboració promoguda pel Consorci de Museus fa ara dos anys i de la qual també han sorgit altres exposicions, com la dels escultors Adsuara, Vicent i Peresejo, que posa en diàleg també l’obra d’aquests tres artistes de la nostra terra”.

El director del Consorci de Museus ha explicat que “l’exposició sobre Porcar, Lahuerta i Varela recorrerà els tres museus de Belles Arts de la nostra Comunitat entre 2018 i 2019, primer ho va fer a Castelló, ara a Alacant i tancarà el seu periple a València. Podem veure per primera vegada l’obra d’aquests tres pintors en una mateixa exposició, que porta la vertebració del territori a l’àmbit artístic”. En aquest sentit, Pérez Pont ha expressat que “els tres van ser ambaixadors de la seua terra i van reflectir en els seus paisatges la riquesa natural i patrimonial dels pobles i comarques de la Comunitat”.

El director del Consorci de Museus ha recordat així mateix que “l’exposició posa en valor els fons dels nostres museus de belles arts, ja que moltes de les peces que s’exhibeixen no estaven exposades al públic, i les exhibeix junt amb altres procedents de fundacions i importants museus estatals com el Reina Sofía o l’MNAC”.

L’exposició reuneix prop de 80 obres procedents tant dels tres museus de belles arts de Castelló, València i Alacant com d’altres institucions com l’MNAC, el Museu Reina Sofía de Madrid o la Fundació BBV, a més de col·leccions particulars.

Victòria E. Bonet, per la seua banda, ha explicat que “es tracta de tres pintors amb un estil molt particular, tres glòries de l’art valencià amb un punt en comú: els tres tenen les seues arrels en una formació academicista que van saber portar al terreny de la modernitat al llarg de la seua carrera. El paisatge va ser per a ells un gènere que els va permetre una gran llibertat creativa”.

La comissària de la mostra ha matisat que “per als tres el gènere del paisatge és un mitjà per a expressar la seua profunda admiració per la naturalesa i, al mateix temps, es converteix en una eina d’investigació formal. A pesar de ser artistes que tenen un mode molt personal de veure el paisatge, els uneixen alguns trets comuns, com la seua mirada constantment creativa i generosa, no hi ha paisatge petit, així com la importància del color i la síntesi pictòrica”.

L’exposició es situa a finals dels anys 20, quan València coneix un període de revitalització artística. Les exposicions, les conferències i les reunions van constituir un esperó per a la revitalització i dinamització de noves vies de producció artística. Emili Varela (1887-1951), Genaro Lahuerta (1905-1985) i Joan Baptista Porcar (1889-1974) van viure aquesta etapa de floriment en la nostra regió, es van veure afectats pel conflicte de la Guerra Civil i van conéixer una evolució marcada per la seua formació, la seua experiència personal i els seus referents pictòrics.

L’exposició al Mubag la inicia Varela, l’artista natal, per a després anar descobrint les obres de Lahuerta i Porcar.

La mostra s’ha presentat així mateix junt amb el seu catàleg, la qual cosa completa el treball d’investigació al voltant dels tres autors i les peces que s’exhibeixen.

Després de la seua exhibició, la mostra viatjarà, en 2019, al Museu de Belles Arts de València.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × tres =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris