El Consorci de Museus reivindica "igualtat real" amb l'acció 'No sóc una bestiola estranya'

Guardar

igualdad real no soy bicho raro
igualdad real no soy bicho raro

Diversos grups dels centres ocupacionals Llum Verda, Juan de Garay i el Centre de dia El Cabanyal Creu Roja de València han eixit al carrer, al crit de 'No sóc una bestiola estranya', 'més solidaritat, menys violència', 'accessibilitat real' o 'tots som diferents', per a reivindicar a manera de protesta col·lectiva o manifestació cívica que "la igualtat no són només paraules".

Es tracta de l'acció 'No sóc una bestiola estranya', promoguda per l'Associació In -Art en col·laboració amb el Consorci de Museus i l'artista Ernesto Casero, a partir de la seua exposició 'Una història no tan natural' que s'exhibeix en el Centre del Carme fins al 2 de febrer, i concretament de la seua obra 'Protestes posthumanas'. La iniciativa es realitza amb motiu del Dia de les Persones amb Diversitat Funcional.

'Protestes posthumanas' és una creació composta principalment de dibuixos, encara que inclou altres elements gràfics, com a intervencions pictòriques en el mur, stencils i pancartes.

La peça gira entorn de certes idees relacionades amb el concepte de 'posthumanisme' que considera que el paradigma de l'Humanisme comporta implícits certs valors eurocentristes, colonialistes i especistas, i proposa un desplaçament de l'ésser humà des del centre de la naturalesa (l'Home de Vitruvi) a una posició de vertadera igualtat, tant en el pla filosòfic com ètic, amb la resta d'éssers vius.

Per a fer referència a aquestes idees proposa en la seua obra una sèrie de dibuixos basats en protestes 'fake', apropiant-se d'elements característics de l'estètica de protesta, com stencils, graffittis, pancartes, etc.

A partir d'aquesta peça, l'acció 'No sóc una bestiola estranya' ha proposat als centres ocupacionals treballar juntament amb l'artista en les seues pròpies reivindicacions dins del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, explica el consorci a través d'un comunicat.

Després d'un xicotet recorregut amb els seus lemes i demandes, les pancartes s'han depositat i exposat en una instal·lació al costat de l'exposició 'Una història no tan natural' del Centre del Carme i així, d'aquesta manera, dialogar i deixar patents les seues reivindicacions per a formar una societat més justa i igualitària.

EL MACA INAUGURA 'TIRANT DEL FIL'

Al mateix temps aquesta vesprada el Museu d'Art Contemporani d'Alacant inaugura la mostra 'Tirant del fil', dins de la 3a edició de Tots MACA, activitat que compta amb el suport del Consorci de Museus.

El regidor de Cultura, Antonio Manresa i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, inauguren aquesta vesprada l'exposició al costat de la conservadora del museu, Rosa Castells.

'Tirant del Fil', és un dels projectes seleccionats en la convocatòria pública 'Lloc Comú', del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, dins del seu programa 'Cultura en peus d'igualtat'.

Creat i realitzat per David Gil i Ester García de 'Daguten. Escola Gràfica de Barri' 'Tirant del Fil' ha comptat amb la inestimable i vital participació de Mercedes, Javier, Sandra, Verónica, Consuelo, Andrea, Miguel, Carolina i Miguel Ángel del Centre Ocupacional Terramar d'APSA.

Ells i elles, sota el nom de l'Equip Seri i la marca FAÇS, han redescobert la seua imaginació i el seu potencial creatiu fent d'aquest projecte un somni compartit on la serigrafia i altres tècniques d'estampació els han portat a un viatge a través de l'art i del disseny. Però això res més que són paraules. El resultat ve carregat d'emocions i magnífics dissenys que es presenten en aquesta exposició. L'Equip Seri, durant la inauguració, serigrafiarà en directe el cartell de la seua exposició.

Pérez Pont ha manifestat que "des de fa tres anys treballem en aquestes accions que en aquest 2019 han pres forma en el programa 'Cultura en peus d'igualtat', un projecte que conjumina diferents propostes de mediació cultural per a contribuir, des de l'àmbit de la cultura, a la igualtat de totes les persones en totes les àrees de la societat, així com reivindicar la capacitat de totes i tots a ser creatius, valorant el treball dels i les artistes amb diverses capacitats".

Destacats