El Consorci de Museus prorroga l’exposició de Vicente Rodes al Mubag fins a gener

Vicente Rodes és, probablement, el màxim representant del retrat al pastel en el segle XIX

Guardar

19.12.10 obra Vicente Rodes
19.12.10 obra Vicente Rodes

L’exposició ‘Vicente Rodes Aries. L’estudi del natural’ passarà els nadals al Mubag. La mostra organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb la Diputació d’Alacant i que finalitzava aquest diumenge, 15 de desembre, s’ha prorrogat fins al 24 de gener de 2020.

Es tracta de la major exposició dedicada a Vicente Rodes, amb la qual el Consorci de Museus recupera l’obra del pintor alacantí, després d’una extensa investigació.

Conegut com el ‘dit miraculós’ per la seua habilitat en el retrat al pastel, Vicente Rodes Aries (Alacant, 1783 - Barcelona, 1858) va retratar la burgesia i l’aristocràcia valencianes i catalanes del començament del segle XIX. Acadèmic supernumerari i de mèrit en l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i primer director de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Vicente Rodes és un dels artistes de més qualitat i producció retratística de la primera meitat del segle XIX. Malgrat la seua prolífica producció no se li havia dedicat fins hui cap exposició en més de 90 anys i la seua obra es trobava dispersa per diverses col·leccions tant públiques com privades, dins i fora de l’Estat espanyol.

Comissariada per Pilar Tébar i Sergio Pascual, l’exposició culmina el seu recorregut al Mubag després d’haver sigut presentada al Museu de Belles Arts de Castelló, el Museu de Valls (Tarragona) i al Museu de Belles Arts de València.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha manifestat que “la mostra ha anat evolucionant en cadascuna de les seus i ha incorporat obra, dibuixos preparatoris, pastels, així com documentació aportada per la família per a conformar un estudi i una presentació molt completa de tota la trajectòria de l’artista amb prop d’un centenar d’obres”.

Pérez Pont ha explicat que “amb aquesta exposició completem un capítol de la nostra història i recuperem per al públic l’obra de Vicente Rodes. Gràcies a les investigacions dels comissaris, Pilar Tébar i Sergio Pascual, s’han localitzat uns dibuixos que han permés situar l’inici de la seua producció en una data anterior a la ressenyada fins al moment a més d’exhibir un conjunt d’olis que es trobaven dispersos en diverses col·leccions o mostrar un gran nombre d’obra inèdita, restaurar diverses peces així com contextualitzar el seu treball i reconéixer la seua labor dins de l’Acadèmia de Sant Jordi, entre altres troballes”.

Més enllà dels olis que conserven els museus de belles arts de València i Alacant, fins ara el coneixement de la seua obra havia quedat restringit a les concises cites en els diccionaris de pintors o a estudis ja centenaris. La seua obra no s’havia vist més que en comptadísimes mostres col·lectives, realitzades a cavall entre els segles XIX i XX, i l’única mostra monogràfica d’entitat es va deure a la iniciativa del seu net, Fidel de Moragas i Rodes, en 1926 a Valls. Per aquest motiu un elevat nombre de les obres que formen part d’aquest projecte són inèdites al públic. Recentment s’han restaurat moltes d’aquestes gràcies a la col·laboració de l’Institut València de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I).

Pilar Tébar ha manifestat que “Vicente Rodes és, juntament amb José Aparicio, un dels pintors alacantins més importants de la primera meitat del segle XIX” i ha destacat especialment la primera part de la mostra dedicada als seus anys de formació, de la qual no es tenia constància documental fins al moment.

Va ser el retratista de la burgesia valenciana i catalana. Entre 1824 i 1834 es va fer un nom entre l’alta societat que buscava perpetuar el seu estatus. Dels seus retrats els va captivar la seua vivor, inventiva i espontaneïtat.

Segons els comissaris “es tracta de l’exposició més important dedicada a Vicente Rodes, que mostra la qualitat de la seua obra i la seua relació i influència en l’esdevenir històric de la València i la Barcelona de l’època”.

L’exposició és fruit de la col·laboració entre els tres museus de belles arts de Castelló, València i Alacant promoguda pel Consorci de Museus.

Destacats