El Consorci de Museus impulsa la igualtat de gènere “desempoderant el mascle alfa” en el MACA

Guardar

19.10.22 presentacion Macho Alfa
19.10.22 presentacion Macho Alfa

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, ha visitat aquest matí l’Aula de Desempoderament del Mascle Alfa, que s’ha instal·lat a la Sala D del Museu d’Art Contemporani d’Alacant.

A la presentació han assistit, així mateix, la conservadora del MACA, Rosa Castells, i els artistes Cyrille Larpenteur i Xelo Bosch.

La proposta, dirigida principalment a públic escolar, proposa una revisió de les col·leccions del MACA des d’una perspectiva de gènere, alhora que transforma l’espai en un lloc d’experimentació en pro de la construcció de noves identitats.

Pérez Pont ha lloat el treball desenvolupat pels artistes Cyrille Larpenteur i Xelo Bosch i ha assenyalat que “en totes les ciutats hauria d’existir una aula de desempoderament del mascle alfa, una oportunitat per a reflexionar i prendre consciència sobre l’origen de la violència masclista i com la nostra tradició, costums i comportaments estan impregnats d’aqueixa societat patriarcal generadora de múltiples desigualtats”.

Segons el director del Consorci de Museus, “amb la convocatòria ‘Reset’ treballem per la igualtat i la justícia social des del reconeixement de la dona en el món de l’art, que ha d’estar cada vegada més present en els fons i les col·leccions dels museus públics”, i hi ha afegit que “l’any passat aquesta convocatòria es va dedicar als museus d’art clàssic i en aquesta segona edició s’ha posat el focus en les col·leccions d’art contemporani, a Alacant, en el MACA, i a Castelló, en el Museu de Vilafamés, la qual cosa ens obri la porta al redescobriment d’aquests museus, que alberguen algunes de les col·leccions més representatives de la història recent de l’art espanyol”.

L’Aula de Desempoderament del Mascle Alfa és un espai didàctic mixt per a un públic d’homes i dones, entre els objectius de les quals està informar-se, reflexionar i aprendre a desempoderar-se a través de les aportacions feministes al camp de la ciència, la història, la literatura i l’art. L’aula es desenvolupa com un mapa mental en què es tracta la construcció del patriarcat, la invenció de l’estereotip del mascle alfa, la noció de desempoderament i les línies propositives per a desempoderar-se i trencar els estereotips assignats culturalment a través dels anys.

Els tallers comencen amb una visita guiada, que passen per la biblioteca i la col·lecció permanent del Museu, i reflexionen sobre el rol assignat a les dones en l’art.

En aquest recorregut l’alumnat tindrà l’oportunitat de retrobar-se amb la col·lecció ‘Sempere’ des d’una perspectiva de gènere: del total de 167 obres que componen la col·lecció, sols 9 són peces realitzades per dones, entre les quals destaca, per exemple, l’obra d’Esther Ferrer, de la qual es parlarà específicament en el taller.

Després d’aquesta reflexió, s’accedirà a l’Aula de Desempoderament en la qual es proposarà als xics una sèrie de passos que cal seguir, a manera d’experimentació, per a desempoderar-se, començant per prendre consciència dels privilegis que tenen per ser homes.

Segons Cyrille Larpenteur, “el desempoderament no és una pèrdua, sinó un desistiment de costums o estereotips que no condueixen sinó a comportaments de discriminació per a poder guanyar altres coses”.

L’Aula de Desempoderament del Mascle Alfa estarà oberta fins al 25 de novembre, amb entrada gratuïta.

Destacats