25n
25N
25N

La Conselleria comença a concretar les causes del tancament de platges i, amb això, les possibles solucions

Des de Medi Ambient s’apunta a una futura col·laboració amb ajuntaments d’interior per a augmentar la “xarxa de clavegueram” i solucionar el problema

La Conselleria comença a concretar les causes del tancament de platges i, amb això, les possibles solucions
11/07/2019 -

Ahir a la vesprada es va tancar la platja de La Pobla de Farnals, mentre les del Puig i Massamagrell estaven a l’espera de les anàlisis per a saber si podien obrir les aigües al bany o no. Fins hui ja s’han vist afectades 10 platges valencianes diferents i el cas és el mateix: una concentració més elevada del recomanat del bacteri. Després de dies d’incertesa, des de la Conselleria ja comença a concretar les causes i, sobretot, les solucions.

Segons ha explicat el Director General de l’Aigua, Manuel Aldeguer, dependent de la Conselleria de Medi Ambient de Mireia Mollà, si ara es tanquen les platges, és per la unió de casualitats al costat de la “responsabilitat” de les administracions, que fan molts mostrejos exhaustius. Gràcies a això, assegura, ara podran dur a terme un pla per a localitzar els “punts negres” i avançar cap a la solució del problema.

Segons ha detallat Aldeguer, hi ha una normativa vigent respecte a la qualitat de l’aigua que els porta a fer “aproximadament 4.000 anàlisis a l’any” entre les diferents platges de la Comunitat, habitualment una per setmana. Segons ha relatat, els mostrejos de la Generalitat s’uneixen, cada vegada més, amb els d’aquells municipis que, “preocupats per les seues platges”, també fan les seues pròpies anàlisis. “Es fan, llavors, moltes analítiques, que faciliten localitzar qualsevol problema, per xicotet que siga“, relata.

Séquies i goles

EP

Això és un exemple de per què alguns dels tancaments, com el la Devesa, es va produir per una alta presència del bacteri ecoli malgrat que poques hores després ja havia passat l’alarma.

Des de la Conselleria, principal responsable d’analitzar i solucionar el problema, s’ha dut a terme una investigació per a conéixer l’origen. Mar endins no s’ha trobat res, per la qual cosa “no està relacionat amb creuers” o un altre tipus d’embarcacions. També han eliminat la possibilitat de les plantes de tractament d’aigües: “Hem descartat les depuradores. Va ser el primer que revisem, perquè podria ser molt greu donada la quantitat de matèria fecal”.

Finalment, s’ha estret el cércol a les diferents séquies i goles que desemboquen en el mediterrani. Aldeguer ha assenyalat que, tradicionalment, moltes edificacions utilitzaven les séquies i azarbes -lloc on pararan les aigües que sobren després dels regs- per a ús comú. Això encara ocorre en antigues edificacions que no estan connectades al clavegueram, per la qual cosa quan se supera el límit de l’azarbe o la séquia arriba a desembocar, arriba el bacteri ecoli i enterococs al mar.

Rigorosos

“Ja estem convocant una reunió amb els ajuntaments més importants afectats, la Confederació i tècnics”, ha assegurat el Director. Volen elaborar, primer, un pla per a evitar que aquesta matèria fecal arribe al mar “en temps sec”, perquè amb la pluja és, assegura, “inevitable“.

La solució del problema implica col·laborar amb els ajuntaments d’aquells municipis pròxims a les séquies, i així elaborar un pla “d’instal·lació de xarxes de clavegueram i connexions a les xarxes de depuració”.

Des de Conselleria han assenyalat que, si bé és habitual que es detecten alts nivells d’aquest bacteri després d’una pluja elevada -com la d’aquesta setmana, que ha provocat el tancament de les platges de Puçol i Massamagrell-, assenyalen que “encara que altres comunitats trien no analitzar l’endemà de la pluja”, ací “volen ser rigorosos“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + 2 =

Informacion coronavirus
escalante
Informacion coronavirus