25n
25N
25N

La Conselleria de Política Territorial elabora un estudi sobre els valors del litoral de la Comunitat Valenciana

 La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha elaborat un estudi territorial sobre els valors del litoral de la Comunitat Valenciana que atén aspectes geomorfològics, mediambientals i patrimonials

La Conselleria de Política Territorial elabora un estudi sobre els valors del litoral de la Comunitat Valenciana
04/02/2021 -

Segons ha explicat el conseller de Política Territorial, Arcadi España, “aquest treball, dut a terme per la Direcció General de Política Territorial per a una millor comprensió del territori, pot ser de gran utilitat per a rellançar el model turístic del litoral quan se supere l’actual fase pandèmica, així com per a mitigar els efectes del canvi climàtic i adaptar-se de manera convenient als seus efectes”

L’estudi s’emmarca en el procés d’aprofundiment i desenvolupament del Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda de la Comunitat Valenciana (Pativel), i part d’una delimitació de fins a 36 sectors del litoral valencià per criteris geomorfològics i ambientals entre els quals es troben, per exemple, la presència de zones humides, les desembocadures al·luvials, els caps i els camps de dunes.

Aquests sectors al seu torn se subdivideixen en trams, i cadascun d’ells compta amb una fitxa descriptiva on s’analitzen fins a 16 indicadors característics del litoral com l’orientació de la costa, el tipus de material, tant l’original com l’artificial aportat, la presència de dunes actives i fòssils, les tipologies d’erosió, les alteracions humanes, entre altres.

A més, i com a síntesi del diagnòstic territorial, s’estableix una valoració de la qualitat de les platges en un rang de 2 a 10. Així, en la Comunitat Valenciana s’han identificat fins a 18 trams dels 162 estudiats com a autèntiques platges (trams) 10 pels seus valors geomorfològics, ambientals i patrimonials.

D’entre aquests destaquen a Castelló Sol de Riu, a Vinaròs, Cap i Corb, a Alcalà de Xivert, Irta, etc. A València, figuren l’Ahuir, a Gandia, el Saler, a València, o les platges de la Marjal dels Moros. A la província d’Alacant, on existeix la proporció més gran de valors 10, destaquen la Granadella, el Cap de la Nau, el Morro de Toix i Cap Negret, entre altres.

Arcadi España, Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Arxiu.

“Aquests trams costaners identificats com a excel·lents -ha destacat Arcadi España- es conserven en el seu estat enterament natural i a més posseeixen un extraordinari valor geomorfològic, ambiental i de patrimoni cultural i científic“.

Aquesta anàlisi, ha afegit el conseller, “s’ha traslladat a una base de dades en format fitxa composta per 162 trams analitzats, que serà de gran utilitat per a la presa de decisions dels agents públics a l’hora de tindre en compte aspectes com l’augment del nivell de la mar, l’impacte dels temporals marins, els efectes del canvi climàtic, les accions antròpiques i les respostes a les actuacions de regeneració costanera, que són cada vegada més freqüents com s’ha pogut comprovar aquests últims anys amb la generalització dels temporals marins i els seus efectes destructius a les platges de la Comunitat Valenciana”.

A més, els trams naturalitzats de les costes valencianes catalogats per com d’elevat i molt elevat interés (qualificats amb 10 o 8), estan protegides íntegrament per la legislació ambiental i el Pativel, “amb el que es reforça, la conservació d’uns valors molt importants per a la millora dels actius ambientals, territorials i paisatgístics de la Comunitat, però també per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, així com per al reforç de l’activitat turística que, cada vegada més, demanda productes més ambientals i relacionats amb segments de turisme saludable”, ha subratllat Arcadi España.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − 5 =