La Conselleria de Mobilitat inicia la licitació del Pla sectorial d'Acció Territorial de la 'Xarxa d'Itineraris No Motoritzats' de la Comunitat

El pressupost base és de 227.359 euros i s'ha establit un termini per a la seua realització de 36 mesos

Guardar

201117_XINM
201117_XINM

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha iniciat la licitació del contracte per a la redacció del Pla d'Acció Territorial de caràcter sectorial de la 'Xarxa d'Itineraris No Motoritzats de la Comunitat Valenciana (XINM'. El pressupost base de licitació és de 227.359 euros i s'ha establit un termini per a la seua realització de trenta-sis mesos.

Per al conseller responsable del departament, Arcadi España, "l'èxit del model de mobilitat sostenible basat en corredors no motoritzats implica tindre una xarxa entrellaçada que, amb uns criteris mínims de seguretat i comoditat, comunique les àrees urbanes amb els focus de generació de desplaçaments quotidians de la població". Per això, ha continuat, és fonamental identificar clarament aqueixos focus i planificar la seua connexió amb la malla de vials no motoritzats.

Així, "a fi d'estructurar en la Comunitat una vertadera xarxa-cicle per als vianants interconnectada que facilite la mobilitat sostenible, s'ha d'acabar i connectar els itineraris existents, a més de proposar altres nous que amplien la xarxa de vials no motoritzats", ha assenyalat.

També ha recordat que en 2017, la Generalitat va posar en marxa l'Estudi de Planejament de la Xarxa d'Itineraris no Motorizats (XINM) de la Comunitat Valenciana', que va finalitzar en 2019, amb l'objectiu fonamental de "comptar amb la definició d'una xarxa d'itineraris que fomentarà l'ús de les maneres de transport no motoritzats de manera que es localitzaren els colls de botella i itineraris prioritaris per a poder desenvolupar-los de manera ràpida, però emmarcada en la planificació".

1.017 quilòmetres quadrats de vies de ciclovianants

La XINM compta actualment amb 1.017 quilòmetres quadrats de vies de ciclovianants en servei, distribuïts al llarg de 119 ciclo-rutes, la longitud mitjana de les quals és de 8,8 quilòmetres quadrats, encara que és molt variable, des dels 300 m de la CR-645 als 76,7 quilòmetres quadrats de la Via Verda Ulls Negres.

La província amb un major nombre de quilòmetres de vies de ciclovianants és València, amb 417 quilòmetres quadrats, el 41% de la xarxa, seguida d'Alacant, amb 367 quilòmetres quadrats, un 36% i Castelló, amb 233 quilòmetres quadrats, el 23%.

La XINM travessa 173 termes municipals, la qual cosa representa un 32% del total de municipis de la Comunitat.Quant a les seues característiques funcionals, la gran majoria de les infraestructures que conformen actualment la xarxa són vies d'ús exclusiu ciclista, el 51,7%.

El conjunt de les actuacions proposades en l'Estudi de Planejament per a la seua inclusió en la XINM ascendeix a 2.350 quilòmetres quadrats de vies de ciclovianants, distribuïts al llarg de 225 ciclorrutes, de les quals 55 ja existeixen i serien completades. Amb tot això, la xarxa d'itineraris no motoritzats de la Comunitat Valenciana aconseguiria una longitud de 3.360 quilòmetres quadrats, distribuïts al llarg de 289 ciclorrutes.

Pla d'Acció Territorial Sectorial

Segons ha explicat el conseller, "a partir d'aquest treball, és necessari un Pla d'Acció Territorial Sectorial (PATS) per a integrar els criteris i condicionants ambientals al costat dels funcionals i territorials, al llarg de tot el procés d'elaboració, i s'assegure la participació de la ciutadania, així com de les institucions i organismes implicats, tenint en compte la protecció del medi ambient i la promoció del desenvolupament sostenible".

La redacció del pla inclourà tot el procediment precís per a l'Avaluació Ambiental Estratègica i s'establirà un Pla de Participació Pública. Després del període d'informació pública, es redactarà la proposta final del PATS amb les possibles modificacions que s'hagen produït i es recopilarà l'expedient d'avaluació ambiental i territorial estratègica.

Arxivat a:

Destacats