25n
25N
25N

Els comptes de la Conselleria de Justícia per al 2021 augmenten un 8,3% respecte a 2020 fins a arribar als 551 milions d'euros

L’àrea d’Interior dedicarà 143,8 milions d’euros per a posar en marxa la VE, mantindre els operatius de resposta a les emergències i augmentar la dotació i els mitjans de la Policia Autonòmica

Els comptes de la Conselleria de Justícia per al 2021 augmenten un 8,3% respecte a 2020 fins a arribar als 551 milions d'euros
04/11/2020 -

La consellera de Justícia, Interior i Funció Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dimecres davant la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts els comptes del seu departament per a l’any vinent. El projecte de llei contempla una previsió de despeses i inversions de 551 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 8,3 per cent més respecte a l’exercici de 2020.

Segons ha explicat la consellera, aquests pressupostos, -que ha qualificat de “els més rellevants de la història de la Generalitat”-, permetran centrar tota la nostra capacitat política i administrativa per a frenar l’avanç de la pandèmia de la Covid-19, salvaguardar la vida i la salut de les persones i establir les bases per a la reactivació econòmica i social mentre la ciència troba el tractament”.

D’aquesta manera, els fons previstos per a l’àrea de Justícia previstos per a l’any vinent són 382 milions d’euros, la qual cosa implica un increment del 58% en sis anys. Per part seua, l’àrea d’Administració Pública triplica la seua dotació respecte al 2015, quan es van dedicar 5,8 milions d’euros en comparació amb els 16,5 que tindrà l’any vinent. Finalment, l’àrea d’Interior, que aconsegueix els 143,8 milions d’euros, que és el resultat d’un increment del 10 per cent en comparació amb els pressupostos de 2016.

Interior

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències gestionarà 90,5 milions d’euros per a cobrir, entre altres despeses, els 17 milions dels mitjans aeris previstos per a l’extinció d’incendis forestals, la renovació de la flota de vehicles terrestres i els 24 milions d’euros que l’agència aportarà als tres consorcis provincials de bombers. Una altra de les novetats dels pressupostos del 2021 a matèria d’emergències és l’habilitació de dues línies d’ajudes per a pal·liar danys ocasionats per incendis de campanyes anteriors per valor de 4 milions d’euros.

Per part seua, part de la dotació de 50,5 milions destinada a la Societat de Gestió Integral de Serveis d’Emergències servirà per a posar en marxa la Unitat Valenciana d’Emergències. “Amb la VE”, -ha dit la consellera-, “la valenciana serà la primera comunitat a comptar amb una dotació específica, qualificada i ben organitzada per a fer front a tota mena de situacions de crisis”. A més, es destinaran 1,5 milions per a la reforma de les seues seus operatives, i s’iniciaran els projectes per a construir la base central de la unitat, una altra base aèria a Benagéber i un parc d’Emergències d’Olocau. A això cal sumar 1,9 milions per a adquirir vehicles i equips personals.

Finalment, es destinaran 7,8 milions per a sufragar la rehabilitació integral de la comissaria central del pont d’assot de València de la policia autonòmica i les despeses derivades de l’augment de la plantilla fins als 500 efectius que marca el conveni amb el Ministeri de l’Interior, “i per a la renovació del qual ja hem iniciat les converses amb el govern central”, segons Gabriela Bravo.
Administració pública

Segons la consellera “la Covid-19 ha posat de manifest la importància crucial del públic i les seues conseqüències ens obliguen a enfortir els serveis públics de manera que l’administració valenciana estiga ben preparada. Per aqueix motiu, l’àrea de Funció Pública augmenta el seu pressupost en un 29% fins a arribar als 16,4 milions d’euros”.

Aquesta dotació econòmica s’invertirà per a gestionar el procés de regeneració i estabilització d’ocupació pública que l’administració valenciana desenvoluparà l’any vinent i que durà a terme “el major reclutament de capital humà dut a terme per la Generalitat des de la recuperació de l’autogovern en els anys 80”. En aquest sentit, per a 2021 està prevista la celebració de més de 221 processos selectius amb més de 4.900 places corresponents a les Ofertes d’Ocupació Pública de 2017 a 2019.

Justícia

En l’àmbit de la Justícia, la consellera ha destacat que els pressupostos del 2021 s’han dissenyat per a “atendre l’urgent sense oblidar l’important i, a això es dedicaran els 382 milions d’aquesta àrea per a, d’una banda, pal·liar els efectes de la Covid-19 i, per un altre continuar la transformació de la justícia valenciana”, segons ha explicat la consellera Bravo.

En matèria de la lluita contra el terrorisme masclista, la Conselleria de Justícia va destinar l’any passat 20.000 euros al dia per a combatre la violència de gènere i per al 2021 “aquest compromís s’incrementarà fins als 30.000 euros diaris”, ha anunciat la consellera, “gràcies als 9,6 milions d’euros que es destinaran a la Xarxa d’Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte”.

La dimensió assistencial de la Justícia es completarà amb els 48,7 milions d’euros que es destinaran al torn d’ofici “de manera que els advocats i procuradors valencians seran els millor pagats d’Espanya”, ha assegurat la consellera Bravo. A més, es posarà en marxa un projecte pilot anomenat ‘Justiprop’ que desplegarà oficines d’orientació jurídica en els jutjats de pau de les poblacions de més de 7.000 habitants.

D’altra banda, una de les partides més importants s’ha dissenyat perquè els jutjats valencians “estiguen preparats perquè la Justícia és un element capital en el procés de recuperació econòmica i social que ha d’afrontar el nostre país”. En aquest sentit, hi ha una aportació de 14 milions d’euros per al Pla de Reactivació de la Justícia que habilitarà unitats transversals de suport a les jurisdiccions més afectades per l’impacte de la pandèmia, especialment la jurisdicció social, civil i mercantil i crearà 10 nous jutjats que se sumaran als tres que entraran en funcionament a la fi d’aquest mateix any.

A més, la consellera ha explicat que es continuarà executant el pla d’infraestructures judicials amb una inversió prevista per a l’any vinent de 31,5 milions d’euros, un 14,7 per cent més que en 2020, per a afrontar el pagament de l’inici de les obres dels palaus de justícia de Vinaròs, la Vila Joiosa, Gandia i Llíria, així com la licitació de l’execució d’obres de la Ciutat de la Justícia d’Alacant, la rehabilitació de la seu del Tribunal Superior de Justícia a València i Torrent i la licitació dels projectes d’obra dels nous palaus de justícia a Sagunt, Dénia, Orihuela, Ontinyent i Villena. A més, es duran a terme diferents obres de millora en diversos edificis judicials: 15 a Alacant, 7 a València i 5 a Castelló.

Respecte als projectes de digitalització dels jutjats, d’eficiència energètica i de modernització tecnològica, la consellera ha detallat la inversió de més de 28 milions d’euros que, “al llarg dels pròxims tres anys, suposarà arribar a l’objectiu del ‘Paper 0’ en els jutjats”. A aqueix projecte s’unirà un altre per valor de 9,1 milions per a la creació d’una plataforma audiovisual que permetrà gravar tots els judicis, emmagatzemar-los automàticament i comptar amb un motor de cerca de vistes, proves i diligències en el núvol. Així mateix, permetrà transcriure a text els àudios en els dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana. Aquests projectes, segons la consellera, “permetran fer un gir copernicà per a situar a la Comunitat Valenciana en l’avantguarda de la iniciativa Justícia 2030 del govern central”

Per a la consellera Bravo, en el disseny d’aquests comptes “s’han conjugat dos verbs: protegir i recuperar per a harmonitzar dues prioritats: lluitar contra la Covid-19 i continuar enfortint els nostres serveis públics”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − un =