La Conselleria d'Hisenda va destinar 7,4 milions en 2019 en ajudes a projectes empresarials per a la transformació del model econòmic

Els projectes pluriennals preveuen una inversió total de 140 milions d'euros i la generació de 1.400 llocs de treball

Guardar

Memoria_Model_Economic_19
Memoria_Model_Economic_19

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha destinat 7,4 milions d'euros en subvencions per a 16 grans projectes d'inversió empresarial que contribuiran a la transformació del model econòmic de la Comunitat Valenciana, tal com destaca la Memòria 2019 de les activitats realitzades en matèria de transformació del model econòmic valencià.

El document 'Nou Model Econòmic Valencià. Memòria 2019' recull les actuacions desenvolupades en l'últim exercici en matèria d'anàlisi, planificació, impuls, gestió, programació i difusió d'un nou model econòmic valencià amb una clara intenció de transparència.

En concret, la memòria destaca quatre àrees d'actuació desenvolupades amb l'objectiu de contribuir a la transformació econòmica, mediambiental i social, basat en el principi de la sostenibilitat que regeix totes les actuacions.

Es tracta del desenvolupament del 'Pla d'Acció per a la Transformació del Model Econòmic 2027'; l'anàlisi de nous models transformadors; el desenvolupament de càtedres de Transformació del Model Econòmic amb les universitats públiques; i les actuacions de suport i incentius afavoridors de la transformació i el desenvolupament econòmic.

Ajudes a grans projectes

Cal recordar que 2019 ha estat marcat per l'inici d'una nova legislatura i el segon Acord del Botànic i, en aquest context, la Conselleria d'Hisenda, a través de la Secretaria Autonòmica de Model Econòmic i Finançament, ha reorientat l'activitat en matèria de transformació del Model Econòmic que venia exercint cap a nous referents i objectius polítics entre els quals se sumen el Pacte Verd Europeu, el futur marc pressupostari de la Unió Europea i l'Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030.

En aquest context, la Conselleria d'Hisenda ha posat en marxa actuacions de suport i incentius afavoridors de la transformació i el desenvolupament econòmic a través de convenis, així com d'ajudes de caràcter pluriennal en règim de concurrència competitiva destinades a la subvenció de grans projectes d'inversió.

Aquests grans projectes transformadors preveuen una inversió total de 140 milions d'euros i la generació de 1.400 llocs de treball fins a 2021, en sectors econòmics com la indústria del transport, la fabricació de productes electrònics, la indústria agroalimentària, la industrial del metall i plàstic, i el comerç a l'engròs, per citar alguns exemples.

La diversitat de sectors econòmics que han rebut el suport de la Conselleria d'Hisenda constitueix un clar reflex que la transformació del model ha de ser transversal en tots els àmbits de l'economia valenciana.

Amb el suport a aquestes iniciatives empresarials, la Conselleria d'Hisenda pretén fer efectiva la transformació del model econòmic mitjançant la promoció del desenvolupament i consolidació del teixit empresarial productiu, especialment industrial, així com la creació i manteniment de l'ocupació; el suport a un model econòmic sostenible mediambientalment; i el foment de la investigació i el desenvolupament.

Pla d'Acció per a la Transformació

El desenvolupament del Pla d'Acció per a la Transformació del Model Econòmic 2027 ha sigut una de les prioritats d'aquest Departament durant 2019, tal com destaca la memòria.

El Pla d'Acció és un document viu, dotat d'eines de seguiment i avaluació, en procés continu de contrast, tant intern com social, i atent al context de l'economia global i les noves realitats socials. A més, el seu desplegament estratègic té un horitzó temporal ampli.

El document estructura el seu contingut a partir dels tres àmbits que l'articulen (econòmic, social i ambiental) i a través de línies estratègiques, objectius prioritaris, iniciatives i projectes tractors.

En aquest sentit, s'ha treballat en les diferents línies estratègiques i accions de seguiment, especialment a través dels treballs del Comité Tècnic de Seguiment i Avaluació, òrgan interdepartamental liderat per la Secretaria Autonòmica de Model Econòmic, la missió del qual és elaborar un sistema d'informació compost per indicadors macroeconòmics i indicadors operatius per al Seguiment i Avaluació del Pla d'Acció, i que conflueixen en la publicació d'un informe anual.

Xarxa de Càtedres

La memòria també destaca el desenvolupament de les Càtedres de Transformació del Model Econòmic amb la Universitat de València i l'UJI de Castelló, que ha permés posar en marxa una Xarxa de Càtedres amb totes les universitats públiques valencianes, amb l'objectiu de vincular l'activitat investigadora a la gestió i la planificació pública.

Les càtedres constitueixen un enllaç decisiu i funcional entre l'activitat educativa i investigadora de la universitat amb la gestió, planificació i execució de les actuacions que en matèria de transformació del model econòmic duu a terme la conselleria.

Les universitats, mitjançant aquesta col·laboració, proporcionen bases teòriques fonamentades en principis econòmics aplicables a la modernització de l'activitat econòmica, sempre sota el prisma de la sostenibilitat social i mediambiental.

Durant 2019, cadascuna de les Càtedres va comptar amb una dotació pressupostària de 30.000 euros que la Generalitat ha aportat a través d'una línia de subvenció.

Estudis sobre nous models transformadors

Finalment, la secretaria autonòmica ha desenvolupat diverses anàlisis i estudis sobre nous models transformadors com són l'Economia Taronja (Industrial Culturals i Creatives), Economia Blava (activitats econòmiques sobre l'entorn marí), i les Innovacions Monetàries i Financeres per a la pime valenciana, que intenten cobrir el doble objectiu d'exercir d'estímul sobre el teixit productiu i, al seu torn, identificar les accions necessàries per a contribuir al seu impuls des de l'administració.

Arxivat a:

Destacats