25n
25N
25N

El Consell i la CEV coincideixen en la necessitat que les empreses valencianes participen en la transformació digital i ecològica que impulsa Europa

El Consell i la CEV coincideixen en la necessitat que les empreses valencianes participen en la transformació digital i ecològica que impulsa Europa
24/06/2020 -

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana van celebrar ahir un seminari web sobre el finançament europeu com a instrument per a la reactivació econòmica i social de la Comunitat Valenciana, que ha comptat amb 120 participants procedents del teixit empresarial valencià, així com la patronal, els sindicats, els instituts tecnològics i centres d’investigació, les cambres de comerç, les universitats o les entitats locals.

El webinari ha comptat amb les intervencions de la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament de la Generalitat Valenciana, María José Mira; el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig; el director general de Model Econòmic, Finançament i Política Financera, Juan Pérez; el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo i el CEO de l’empresa fondoseuropeos.eu, Francisco Estevan.

Salvador Navarro ha destacat en la seua intervenció la importància d’acostar l’Administració als ciutadans i de “disposar, com en el cas de Hope, de la millor informació per a afavorir que les empreses i els agents socials troben suport econòmic en el seu esforç per desenvolupar projectes que contribuïsquen al creixement social i empresarial de cara a la reactivació econòmica de la nostra societat”. El president de la CEV ha recalcat així mateix que “és el moment de dissenyar els millors projectes perquè Europa es fixe en nosaltres i perquè les nostres empreses formen part de la transformació digital i ecològica que Europa busca i necessita”.

Per part seua, Mª José Mira ha explicat que el Pla Hope de la Generalitat naix a conseqüència de “la necessitat detectada de disposar d’una plataforma des de la qual accedir de forma centralitzada a les diferents ajudes disponibles en el context de reestructuració econòmica actual, amb informació sobre les línies de finançament per a empreses, famílies o autònoms”.

La secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament ha destacat l’èxit del Pla Hope i ha assenyalat que “és una clara mostra de coordinació entre les administracions, afegint que l’objectiu de la Generalitat és aconseguir més finançament i més fons per a la nostra terra”.

Finançament europeu i transformació del model econòmic

En la seua intervenció, el director general de Model Econòmic, Finançament i Política Financera de la Generalitat, Juan Pérez, ha apuntat que “el finançament europeu dels pròxims anys és una oportunitat per al canvi i transformació de l’actual Model Econòmic, sent clau per a fer canvis estructurals”.

“Ens enfrontem a diferents reptes com el dels canvis tecnològics disruptius, les necessitats derivades del major envelliment de la població o les conseqüències del canvi climàtic generat per un creixement massa invasiu”, ha assenyalat Pérez, qui ha afegit que “Europa té una estratègia clara, amb dos grans pilars: el Pacte Europeu Verd i l’Agenda Digital”.

Segons Pérez, “Europa vol territoris més intel·ligents, més verds i més socials, on les iniciatives locals seran fonamentals” i ha apuntat que “s’obrin múltiples oportunitats en diferents sectors, com l’energètic, amb energies netes i renovables; l’industrial, amb producció circular i baixa en emissions; el de la construcció, amb eficiència energètica en edificis; el del transport, amb una mobilitat sostenible i intel·ligent; el mediambiental, amb ciutats verdes i l’agrícola, amb el gran objectiu de portar els productes de la granja a la taula”.

El director general de Model Econòmic, Finançament i Política Financera ha coincidit amb els plantejaments del president de la CEV, Salvador Navarro, en assenyalar que “és el moment que les empreses i les institucions comencen a preparar-se per a dissenyar projectes que afavorisquen una transformació verda i digital, ajuden a agilitar i modernitzar les administracions, potencien una economia més resilient, i reduïsquen la independència en alguns sectors estratègics.”

Canvi digital, Pacte Verd i Pilar Social

El director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo, ha manifestat en la seua intervenció que “estem en un moment important per a la integració europea” i ha assenyalat que “el Canvi Digital, el Pacte Verd i el Pilar Social són claus per a afrontar el pròxim període 2021-2027, que és el més ambiciós de la Unió Europea fins al moment”.

Iranzo ha assenyalat que “aquest nou marc integra la iniciativa Next Generation EU, dotada amb 750.000 milions d’euros en tres pilars diferents: un primer pilar per a ajudar els Estats a eixir de la crisi, un altre per a permetre la reactivació de l’economia dels Estats membres i un tercer sobre les lliçons apreses de la crisi en matèria sanitària i de salut.

El marc 21-27 de la Unió Europea

El secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat, Joan Calabuig, ha reflexionat sobre el futur dels fons europeus en el marc 2021-2027 i les noves oportunitats de creixement entorn de dues grans prioritats: la transformació digital i la transformació verda. “La major part dels fons europeus es concentrarà fonamentalment en els primers anys del marc pressupostari 2021-2027 de la Unió Europea, per la qual cosa cal donar-se molta pressa”, ha assenyalat Calabuig.

“Les prioritats i oportunitats de la UE per als pròxims anys se centren en la digitalització de la indústria, l’administració, la sanitat, el comerç minorista, l’ensenyament online o la connexió de les àrees despoblades”, ha apuntat Calabuig, qui ha afegit que “els reptes del New Green Deal passen per convertir Europa en un continent climàticament neutre, convertir els sistemes elèctrics en 100% renovables, reduir les emissions o fomentar la mobilitat sostenible, la renovació urbana i la resiliència de les societats”.

Pla HOPE: el cercador d’ajudes intel·ligent

El CEO de fondoseuropeos.eu, Francisco Estevan, ha explicat el funcionament del cercador d’ajudes intel·ligent Hope. “És una plataforma pionera que ofereix de manera agregada, ordenada i sistematitzada els recursos públics d’àmbit autonòmic, nacional i europeu, amb la finalitat de fer-los més accessibles a la ciutadania i al teixit empresarial de la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat Estevan.

El Pla HOPE és una iniciativa de la Generalitat Valenciana que té com a objectiu acostar a les persones i les empreses totes les ajudes i incentius públics contribuint a la reactivació econòmica i social de la Comunitat Valenciana, transformant el llenguatge dels diaris oficials en missatges comprensibles i orientant als usuaris sobre les seues possibilitats d’optar a les ajudes.

Durant el primer mes de funcionament, HOPE (http://planhope.gva.es/) ha rebut més de 120.000 visites i ha publicat més de 60 ajudes, de les quals s’han realitzat entorn de 1.500 formularis d’autoavaluació. El portal està en continu procés d’actualització complementat amb la incorporació de noves funcionalitats i recursos per a fer front a la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + 13 =