El Consell ratifica el pla de desescalada dissenyat per Igualtat per als centres d'infància i adolescència i persones amb diversitat funcional

Guardar

monica oltra ep
monica oltra ep

El Ple del Consell ha ratificat les resolucions de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per les quals es regula el procés de desescalada i de transició a la nova normalitat després de l'estat d'alarma per la COVID-19, en els recursos, instal·lacions i serveis dels sectors d'infància i adolescència, i de diversitat funcional i salut mental.

Totes dues resolucions s'han treballat amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i s'han elaborat tenint en compte les directrius establides per les autoritats sanitàries per a preservar la salut i el benestar de les persones usuàries, així com de les treballadores i els treballadors dels centres.

Respecte a les mesures de seguretat i higiene les resolucions ratificades pel Ple del Consell estableixen que els centres d'atenció diürna, recursos vivencials i serveis ambulatoris, tant d'infància com de diversitat funcional, hauran de complir, en tot moment, les obligacions de prevenció de riscos laborals establides en la legislació vigent en cada fase del pla, tant amb caràcter general com de manera específica, per a prevenir el contagi per la COVID-19.

Així mateix, la disposició dels llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball es modificaran, en la mesura necessària, per a garantir la possibilitat de mantindre la distància de seguretat interpersonal mínima de dos metres entre les persones treballadores, i d'aquestes respecte a les usuàries. Quan no siga possible, per raó de l'activitat, s'haurà d'utilitzar l'equip de protecció previst en cada fase per a la mena de servei de què es tracte.

S'estableix també tindre en compte les mesures prescrites a cada moment per a evitar el contacte de les persones amb diagnòstic de COVID-19, amb símptomes compatibles amb el coronavirus o en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de COVID-19, amb altres treballadores o usuàries.

Respecte a la neteja i desinfecció de les instal·lacions, s'acorda que es farà amb la freqüència i les condicions estipulades en cada fase per als centres sociosanitaris o els llocs de pública concurrència, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents. Es garantirà una ventilació adequada de totes les dependències.

Equips de treball

En la planificació de la transició a les diferents fases, els centres i serveis, tant d'atenció a la infància i adolescència com els destinats a persones amb diversitat funcional i salut mental, començaran a prendre les mesures establides en el pla en funció de la fase de procés de desescalada vigent en l'àmbit territorial en què se situe el centre o servei.

S'estableix, així mateix, que els centres i serveis comptaran, excepte indicació contrària, amb aquells efectius que hagueren sigut reassignats, i que es reincorporaran als seus llocs ordinaris, adaptant-se els horaris d'atenció, sempre que siga possible, a les necessitats de conciliació de les treballadores i els treballadors, tenint en compte la vigència de la suspensió de l'activitat dels centres educatius.

Queden exceptuades de la incorporació a l'atenció presencial les persones amb pluripatologies per a les quals el contagi per COVID-19 puga suposar un greu risc. També queden exceptuades les dones embarassades. En aquests casos s'adaptarà el lloc de treball a unes funcions que no requerisquen atenció al públic o a funcions de treball telemàtic.

Visites de familiars

D'acord amb les resolucions de la conselleria ratificades pel Ple del Consell, s'estableixen les mesures concretes per a reprendre l'atenció i les visites en els centres i serveis de manera escalonada, tenint en compte totes les mesures i recomanacions sanitàries.

Respecte a les visites, l'equip directiu de cada recurs serà l'encarregat de programar les visites que seran, amb cita prèvia, i atenent un màxim diari del 20 per cent de les persones residents.

La resolució estableix que el nombre de visitants no podran ser superior a tres persones, que accediran a la visita d'un en un, exceptuant que tots convisquen en la mateixa casa. Es mantindrà la distància de seguretat de dos metres, amb mascareta i desinfectant-se el calçat i les mans amb solució hidroalcohòlica, i, a més, se'ls prendrà la temperatura abans d'entrar, restringint el seu accés si té o supera els 37,5 graus.

Les visites es realitzaran en espais habilitats per a tal fi, que preferiblement estaran a l'aire lliure, i amb la supervisió de personal tècnic del centre. Així mateix, es deixarà un mínim de 15 minuts entre l'una i l'altra per a la correcta neteja, desinfecció i ventilació d'espais.

En el cas dels centres residencials per a persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental, les visites es retardaran a la fase 2 a causa de la vulnerabilitat del col·lectiu, però en la fase 1 la direcció de cada recurs haurà d'elaborar un protocol de visites que contemple horaris, espais, mesures preventives i duració de les mateixes atenent criteris de benestar de les persones residents i de les seues famílies.

Els criteris seran iguals als d'infància, limitant les visites diàries a un màxim del 20 per cent de les persones residents, i no més de tres persones per visita, que entraran d'un en un excepte en els casos que convisquen en la mateixa casa, que podran entrar junts. Les mesures de protecció i distanciament social seran les mateixes que per a infància, igual que els protocols de neteja i desinfecció.

Atenció presencial i telemàtica

Tal com regula la resolució, els centres d'atenció diürna i ambulatòria per a persones amb diversitat funcional i salut mental començaran a preparar l'obertura progressiva abans de l'últim dia de la fase 1, amb la programació d'horaris i torns i avaluant de manera individual la capacitat de retorn de les persones usuàries, atenent criteris d'assistència voluntària i situació biopsicosocial de les persones i de les seues famílies.

En el cas dels centres d'atenció diürna d'infància i adolescència en situació de risc, durant la fase 1 es continuarà realitzant un seguiment adequat de cadascuna de les persones usuàries, preferentment de manera telemàtica i de manera presencial només en aquells casos en els quals s'havia prestat quan siga necessari. Però no els punts de trobada familiar, que comencen ja en aquesta fase amb les primeres trobades presencials.

En els centres residencials, tant d'infància i adolescència com de diversitat funcional i salut mental, es continuarà amb les activitats físiques esportives i eixides, d'acord amb la normativa vigent a cada moment.

Destacats