25n
25N
25N

El Consell retorna el "copagament encobert" a 6.250 persones dependents que van deixar de percebre 27,2 milions d'euros

Es tracta d’una quantitat de diners que l’anterior Govern “va retallar a les persones amb la dependència reconeguda en les prestacions econòmiques que rebien i que va aplicar des de 2012 fins a 2015”

istock

El Consell retorna el "copagament encobert" a 6.250 persones dependents que van deixar de percebre 27,2 milions d'euros
24/06/2019 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha abonat a 6.250 persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana la devolució de 27,2 milions d’euros corresponents al “copagament encobert” que va aplicar l’anterior Govern en les prestacions econòmiques de les persones dependents entre els anys 2012 i 2015, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

La secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Elena Ferrando, ha explicat que, al llarg d’aquesta setmana “s’ha retornat d’ofici a 1.909 persones dependents un total de 7,2 milions d’euros corresponents a les reduccions que es van aplicar llavors en aquestes ajudes”, i que se sumen a les 4.014 persones que ja van cobrar la devolució el mes de novembre passat, per un import en aquell moment de 18,4 milions.

A més d’aquestes devolucions, s’ha realitzat també l’abonament de la quantitat d’1,6 milions a familiars de 327 persones dependents ja mortes i que també van patir aquestes retallades. A totes aquestes persones se’ls va informar per carta de la resolució que reconeix el dret del qual van ser privades i la quantia que li correspon.

Es tracta d’una quantitat de diners que l’anterior Govern “va retallar a les persones amb la dependència reconeguda en les prestacions econòmiques que rebien i que va aplicar des de 2012 fins a 2015”, segons s’explica en el comunicat. Aquestes “retallades” van ser anul·lades posteriorment en 2016 pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Ferrando ha recordat que “una de les primeres decisions del Consell va ser eliminar aquest ‘copagament encobert’ que venia a retallar les prestacions que percebien les persones dependents, de manera que algunes d’elles passaren a no cobrar més de 20 euros al mes per a fer front als serveis que requerien”.

Amb la devolució d’ofici del voltant de més de 25 milions d’euros corresponents a les “retallades” patides durant aqueixos anys, “es compleix el compromís adquirit de reparar el dret d’aquestes persones, i es retorna els diners que van deixar de percebre de manera injusta”, ha assenyalat la secretària autonòmica.

ELEVACIÓ DE LES PRESTACIONS

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives va iniciar en 2016 la revisió d’expedients de persones en situació de dependència per a elevar al màxim les quanties econòmiques a percebre i acabar amb aquestes retallades. Aquesta revisió va permetre que 9.469 persones pogueren passar a cobrar el màxim establit per l’Estat al no tindre en compte la capacitat econòmica de les persones beneficiàries a l’hora de calcular la prestació a rebre.

La secretària autonòmica ha assenyalat que, amb aquesta revisió d’expedients, “es va aconseguir l’eliminació d’aqueix copagament, que va generar moltes diferències i dificultats per a moltes famílies, ja que va suposar la rebaixa de prestacions, en alguns casos a nivells realment insuficients per a les persones en situació de dependència”.

Com a exemple del canvi en l’aplicació de la llei, Ferrando ha assenyalat que, en els casos d’una prestació econòmica vinculada al servei residencial o a un centre de dia, hi havia persones que percebien 20 euros al mes i, després de la revisió, elles o les seues famílies compten amb unes quanties que poden arribar fins als 833 euros, en el cas de grans dependents.

En els casos de prestació per persona cuidadora en l’entorn familiar, després de les revisions, les prestacions poden anar des dels 153 euros per a les persones amb un grau moderat fins als 442 en els casos de grans dependents.

La secretària autonòmica ha destacat el “gran impuls” que, en aquests últims quatre anys, se li ha donat al sistema valencià d’atenció a la dependència i que, per primera vegada des que es va posar en marxa, “atén a més de 80.000 persones a través d’algun servei o prestació”.

DADES DEPENDÈNCIA

“El Consell del Botànic està complint amb el seu compromís de rescatar persones”, ha afirmat Ferrando, qui ha destacat que, des de juliol de 2015 fins al dia de hui, s’ha tramitat 72.063 expedients, i s’ha destinat 965 milions d’euros al pagament de les nòmines de les persones dependents, “que cobren puntualment cada mes, i ja no pateixen retards de dos o tres mesos, com ocorria amb l’anterior Govern”, ha censurat.

Aquestes millores, ha incidit, “són una realitat, i així ho reconeix també l’Observatori Estatal de la Dependència, que situa a la Comunitat Valenciana entre les autonomies que més han millorat en la gestió del sistema de dependència, la qual cosa li ha permés abandonar el furgó de cua i situar-se en la mitjana nacional”.

ALACANT I CASTELLÓ

A la província d’Alacant, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha abonat a 2.057 persones en situació de dependència la devolució de 8,2 milions d’euros corresponents a aquest “copagament encobert”.

Ferrando ha explicat que, al llarg d’aquesta setmana, “s’ha retornat d’ofici a 658 persones dependents un total de 2,3 milions d’euros corresponents a les reduccions que es van aplicar llavors en aquestes ajudes”, i que se sumen a les 1.300 persones de la província que ja van cobrar la devolució el mes de novembre passat per un import en aquell moment de 5,5 milions.

A més d’aquestes devolucions, s’ha realitzat també l’abonament de la quantitat de 448.579 euros a les familiars de 99 persones dependents d’Alacant ja mortes i que també van patir aquestes retallades. A totes aquestes persones se’ls va informar per carta de la resolució que reconeix el dret del qual van ser privats i la quantia que els correspon.

D’igual manera, aquest departament ha abonat a 707 persones en situació de dependència de la província de Castelló la devolució de tres milions d’euros corresponents a aquest “copagament encobert”. La secretària autonòmica ha destacat que, al llarg d’aquesta setmana, “s’ha retornat d’ofici a 180 persones dependents un total de 659.000 euros corresponents a les reduccions que es van aplicar llavors en aquestes ajudes”, i que se sumen a les 490 persones de la província que ja van cobrar la devolució el mes de novembre passat per un import en aquell moment de 2,2 milions.

S’ha abordat també l’abonament de la quantitat de 226.695 euros als familiars de 37 persones dependents de Castelló ja mortes i que també van patir aquestes retallades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × dos =