El Consell declara 2021 com a Any García-Berlanga, en commemoració del centenari del naixement del cineasta valencià

Es crea la comissió que aprovarà el programa general dels actes commemoratius que es desenvolupen

Guardar

Berlanga
Berlanga

El Consell ha aprovat declarar l'any 2021 com a Any García-Berlanga, en commemoració del centenari del naixement del cineasta Luis García-Berlanga.

Així mateix, es crea la Comissió Commemorativa de l'Any García-Berlanga, que s'adscriu a la Presidència de la Generalitat i que s'encarregarà d'establir les pautes per a l'elaboració d'accions i activitats commemoratives i d'aprovar el programa general dels actes que es desenvolupen.

Seran membres de la comissió les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, que exercirà la presidència de la comissió; el Ministeri de Cultura i Esports, que exercirà la vicepresidència d'aquesta; la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports; la presidència de la Diputació Provincial d'Alacant, Castelló i València, així com l'Alcaldia de València.

També formaran part de la comissió les persones titulars de la Secretaria Autonòmica de Turisme; la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esports; la presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; la presidència del Consell Valencià de Cultura; la presidència de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya; la Direcció General de Cultura i Patrimoni; la Direcció General de Promoció Institucional i la direcció de l'Institut Valencià de Cultura.

A més, integraran la comissió una persona representant a la família del cineasta i la persona comissionada per a la commemoració de l'Any García-Berlanga. Així mateix, el president de la Generalitat podrà designar, mitjançant decret, fins a un màxim de vuit vocals, en atenció al seu prestigi i la seua contribució a la cultura i a les arts.

Funcions de la comissió

A la comissió li correspon l'establiment de les pautes per a la realització de les accions i activitats de l'Any García-Berlanga, l'aprovació del programa general dels actes commemoratius, així com la coordinació amb altres organismes o entitats, públiques o privades que desitgen participar en la commemoració.

Per a facilitar el desenvolupament de les seues funcions, es crearà un comité executiu integrat per la persona comissionada per a la commemoració de l'Any García-Berlanga, que el presidirà, i altres quatre persones pertanyents a la comissió.

Durant l'any 2021, l'Administració de la Generalitat i les entitats integrants del seu sector públic instrumental utilitzaran, en la papereria bàsica, comunicacions, suports publicitaris i altres elements identificatius, una marca representativa de la commemoració.

Luis García-Berlanga, nascut a València el 12 de juny de 1921 i mort a la seua casa de Somosaguas en 2010, "va ser un dels protagonistes més destacats del cinema espanyol del segle XX, com a guionista i com a director d'algunes de les pel·lícules més celebrades pel públic i per la crítica durant els més de cinquanta anys al llarg dels quals es va desenvolupar la seua carrera artística", tal com destaca el decret que declara 2021 com l'Any García-Berlanga.

El decret del Consell recorda també que el seu debut com a director va tenir lloc en 1951 amb la pel·lícula 'Aquesta parella feliç' i que, a partir d'aquest moment, i fins a 2002, quan va realitzar el seu últim curtmetratge, Luis García-Berlanga "va desenvolupar una obra cinematogràfica que el va convertir en una figura fonamental de la cultura espanyola i una de les quals més influència han exercit al nostre cinema, amb obres tan representatives de la seva època i inoblidables com a 'Benvingut Mr. Marshall', 'Calabuch', 'Plácido', 'El verdugo', 'Grandària natural', 'L'escopeta nacional', 'La Vaquilla' o 'Moros i Cristians'", entre altres.

"En totes elles es pot trobar un estil fílmic i una visió de la societat i dels éssers humans tan propis, originals i distintives que va ser necessari inventar un neologisme per a representar-les: berlanguià", assenyala el decret, que indica a més que la projecció internacional del cineasta no li va fer oblidar "la seua vinculació, personal i simbòlica, amb la Comunitat Valenciana".

De fet, "el sentit de la ironia, la sàtira i la mordacitat característiques de l'estil berlanguià són trets típics d'una manera de ser que caracteritza als valencians", indica el text.

Nombrosos premis i distincions

El decret recorda també el palmarés del director de cinema, amb nombrosos premis i distincions, entre els quals es troben els atorgats en festivals internacionals com els de Cannes, Venècia, Mont-real o Berlín, la nominació a l'Óscar de Hollywood, el premi Nacional de Cinematografia, els premis Goya o la Medalla d'Or de les Belles arts, així com l'elecció com un dels deu cineastes més rellevants del món en el Festival Internacional de Karlovy Vary.

Igualment, va obtenir el premi Príncep d'Astúries de les Arts, l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la medalla d'or de la Societat General d'Autors d'Espanya, doctorats 'honoris causa' per les universitats Complutense de Madrid i Politècnica de València, i va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles arts de Sant Ferran i membre del Consell Valencià de Cultura, entre altres.

Destacats