El Consell aprova el projecte de Llei de la Funció Pública Valenciana

L'Administració es compromet a efectuar els exàmens en el termini d'un any des de la seua convocatòria i el 50% de les places seran per oposició lliure

Guardar

Una oficina del PROP de València
Una oficina del PROP de València

El Ple del Consell ha aprovat el projecte de Llei de la Funció Pública Valenciana, elaborat per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

El text normatiu s'estructura en 11 títols, amb 191 articles i 29 disposicions addicionals, 12 transitòries, 4 finals i 5 annexos. Serà, en definitiva, l'eina per a adaptar l'Administració a les necessitats del segle XXI.

La norma està dissenyada per a solucionar els problemes detectats per la comissió d'experts constituïda el març de 2016, que va analitzar les manques i va aportar una diagnosi dels aspectes a millorar en la Funció Publica valenciana.

El text incorpora una nova visió de l'Administració Pública que impulsa la Generalitat, centrada en la transparència, la independència i la professionalització, que permeta la participació ciutadana i la millora dels processos de gestió i que faça factible la reducció de tràmits administratius i despeses innecessàries.

El projecte normatiu també està pensat per a rejovenir el capital humà de l'Administració; donar estabilitat a les plantilles actuals donada la seua alta temporalitat i, alhora, oferir més i millors oportunitats d'accés a la Funció Pública.

El projecte de Llei de la Funció Pública Valenciana és un text concebut per a regular el règim intern de la Generalitat amb les seues plantilles, però que beneficiarà a tota la ciutadania perquè s'ha dissenyat per a dotar d'una major eficiència i eficàcia els serveis públics a la seua disposició.

Ordenació de l'ocupació pública

Entre les novetats a destacar en relació amb la llei anterior, es redueix dràsticament el nombre de cossos i escales de l'Administració de la Generalitat, que passa d'un total de 201 cossos, escales i agrupacions professionals funcionarials a 91.

Per a flexibilitzar i agilitar la gestió, a més, s'introdueixen les denominades "agrupacions de llocs de treball", que inclou la possibilitat d'establir agrupacions funcionarials en determinats àmbits atesos els llocs de treball que fan tasques similars. Això permetrà racionalitzar la gestió dels processos de selecció en afavorir la polivalència dels funcionaris i facilitar la mobilitat interna i la carrera professional.

En un altre aspecte, la llei concreta que, almenys, el 50% dels llocs de l'oferta pública d'ocupació anual en el conjunt d'ocupació pública de la Generalitat es tramite pel sistema d'oposició lliure.

Quant als requisits d'accés, no pot exigir-se una sola titulació específica per a l'acompliment de les funcions públiques quan no es justifica per l'índole de tals funcions, en virtut del principi de "llibertat amb idoneïtat" d'exercici de les professions.

D'aquesta manera, desapareix l'exigència (actualment suspesa) del doble requisit de Grau i Màster quan no es requerisca per a l'exercici de la professió, en considerar-se que no existeix cap justificació objectiva per a imposar-lo.

Pel que respecta a la regulació de l'oferta d'ocupació pública, es redueixen considerablement els terminis dels processos de selecció del personal al servei de l'Administració de la Generalitat, amb la finalitat d'agilitar el relleu generacional en un context marcat pel significatiu envelliment de la funció pública autonòmica. A més, les proves hauran d'estar finalitzades en el termini d'un any a comptar des de la convocatòria.

Organització de l'Administració

La norma contempla la creació de la Comissió Intersectorial de l'Ocupació Pública, que serà un òrgan col·legiat de coordinació entre la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, competent en matèria de funció pública, i els òrgans gestors del personal de sanitat, educació i justícia, així com del sector públic instrumental de la Generalitat.

Així mateix, l'IVAP passa a denominar-se EVAP (Escola Valenciana de l'Administració Pública) i se li atorga el rang de direcció general. Se li atribueix, així mateix, un paper de primer ordre en els processos de selecció de la funció pública valenciana per a garantir l'objectivitat, imparcialitat i professionalitat d'aqueixos processos selectius, així com en la investigació i difusió de les matèries relacionades amb l'administració i la gestió pública.

Selecció del personal interí

En el que concerneix la selecció del personal interí, es manté lligada a la constitució de borses de treball vinculades al desenvolupament de les ofertes d'ocupació pública.

Una de les principals modificacions de la normativa és, precisament, que, per a inscriure's en aqueixes borses de treball, sempre caldrà superar, almenys, alguna prova del procés selectiu.

Requisit lingüístic

Sobre l'exigència del coneixement del valencià per a l'accés a la funció pública, s'exigeix com a requisit general de participació en els processos selectius, l'acreditació del coneixement del valencià en el grau que es determine reglamentàriament, respectant el principi de proporcionalitat i adequació entre el nivell d'exigència i les funcions corresponents.

L'objectiu és garantir l'atenció en les dues llengües oficials i compensar els dèficits que encara presenta el coneixement i l'ús del valencià per a poder fer efectiu el dret recollit en l'Estatut d'Autonomia que qualsevol persona puga dirigir-se i ser atesa en qualsevol dels dos idiomes.

En aquest sentit, i després de l'adequació de l'avantprojecte a l'observació essencial formulada en el seu dictamen pel Consell Jurídic Consultiu, la disposició final 3a de la llei estableix el termini d'un any des de la seua entrada en vigor perquè el Consell aprove la disposició reglamentària que regule l'acreditació del nivell de coneixement exigible del valencià.

Aquest reglament respectarà, en tot cas, els principis de proporcionalitat i adequació a les funcions corresponents, previstos en la mateixa llei, previ informe favorable quant a aquesta matèria de la conselleria competent en matèria de política lingüística.

Lluita contra la corrupció

Altra de les novetats reguladores per a protegir al personal empleat públic són les mesures per a lluitar contra la corrupció.

Així, es mantindrà en secret la identitat de qui denuncie pràctiques corruptes o qualsevol altre tipus d'actuacions irregulars d'alts càrrecs o personal de l'Administració de la Generalitat.

Provisió de llocs i mobilitat

Per a afavorir l'estabilitat en l'exercici de cada lloc, s'amplia, amb caràcter general, d'un a dos anys el termini mínim d'acompliment d'un lloc de treball per a poder concursar a un altre, excepte en els supòsits expressament previstos.

La llei introdueix que l'acompliment dels llocs de treball de prefectures de servei o llocs de nivell equivalent obtinguts pel procediment de concurs específic puguen ser objecte d'una valoració cada sis anys, en els termes que s'establisquen reglamentàriament, a l'efecte de la continuïtat del titular del lloc.

Quant a la lliure designació, s'indiquen quins llocs, per raó de la seua especial responsabilitat o confiança, es poden proveir per aquest sistema, i també es fita el marge de discrecionalitat de qui realitza el nomenament. Per a participar en les convocatòries de lliure designació serà requisit necessari una antiguitat mínima de tres anys com a personal funcionari de carrera del mateix grup o subgrup professional.

Perspectiva de gènere

En matèria de perspectiva de gènere, el projecte de llei incorpora una sèrie de mesures, la majoria de caràcter transversal, fruit de les propostes formulades per la comissió encarregada d'estudiar la reforma de la Llei 10/2010, d'Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana des de la perspectiva de gènere i recollides en el denominat Llibre Violeta.

Entre aqueixes mesures, cal destacar la revisió de l'ús no sexista del llenguatge i el caràcter vinculant de les mesures acordades en els Plans d'Igualtat. La norma reitera la prohibició de la discriminació directa i indirecta en matèria de drets individuals, tant en la retribució com en la formació, i aposta per la conciliació des de la corresponsabilitat.

En matèria de jornada de treball, es preveu l'adopció de mesures que precisament permeten la major compatibilitat entre el dret a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal empleat públic.

L'Administració també adoptarà les mesures necessàries en els procediments selectius per a garantir que les situacions d'embaràs de risc o part, degudament acreditades, no impedisquen la participació d'aqueixes dones en condicions d'igualtat. Tampoc es podrà produir el cessament del personal que es trobe en situació de risc durant l'embaràs o si gaudeix del permís de maternitat i paternitat.

Finalment, una altra novetat que es pretén introduir amb la llei afecta l'efecte de l'excedència voluntària per raó de violència de gènere. S'amplia el dret a la reserva del lloc de treball fins que es produïsca el cessament de la situació de violència que va generar l'excedència.

En el compromís contra la violència de gènere es preveu també que, en el marc dels acords que es puguen subscriure entre Administracions Publiques amb la finalitat de facilitar la mobilitat del personal de les mateixes (i atés que la mobilitat interadministrativa continua estant subjecta a importants restriccions), es tindrà especial consideració en els supòsits de mobilitat geogràfica de les empleades públiques víctimes de la violència masclista.

Arxivat a:

Destacats