25n
25N
25N

L'horta valenciana es blinda davant l'especulació

El PAT de l’horta contempla mesures per a dinamitzar l’economia de l’activitat agrícola

L'horta valenciana es blinda davant l'especulació
03/12/2018 -

L’horta valenciana s’ha reduït considerablement amb el pas dels anys, en part, per l’avanç sense control de la construcció, que ha acabat amb importants hectàrees d’aquest recurs natural que, a més, forma part de la nostra identitat. No obstant això, en els últims anys, la ciutadania i diferents associacions han pres consciència en la necessitat de preservar l’horta. Una conscienciació que també ha recolzat el Consell amb l’aprovació del nou Pla d’Acció Territorial i Dinamització (PAT) de l’Horta de València.

Amb aquest PAT, aprovat divendres passat en el ple del Consell, s’aconseguirà preservar més d’11.000 hectàrees de sòls agrícoles, així com recuperar prop de 250 hectàrees d’horta i un centenar d’edificacions tradicionals. I és que a més de treballar a preservar i recuperar aquests espais, es garantirà la continuïtat dels corredors ecològics i la millora dels serveis ambientals de l’horta per a lluitar contra les inundacions, mitigar el canvi climàtic o promocionar els productes de proximitat.

Entre els objectius del nou PAT de l’horta valenciana també es troba la necessitat de desenvolupar accions destinades no solament a fer valdre el patrimoni cultural que representa l’horta, sinó també a tornar a dinamitzar l’activitat agrícola mitjançant accions que milloren la qualitat de vida dels agricultors, així com amb la incorporació de noves activitats econòmiques, compatibles amb l’activitat agrícola a l’ús, que convertisca l’horta en un recurs més productiu.

I com ja s’està fent en diferents sectors de la societat, el Pla d’Acció Territorial i Dinamització de l’Horta també està en clau femenina. De fet, estableix mesures per a aconseguir una presència equilibrada d’homes i dones en les activitats econòmiques, visibilitzant el treball de les dones que es dediquen a l’horta, a més d’incorporar-les a la titularitat de les explotacions.

Actuacions integrals contra les amenaces que pateix l’horta valenciana

L’envelliment de la població dedicada a l’activitat agrària, l’especulació urbanística, la contaminació de les aigües per abocaments urbans, la falta de conscienciació respecte al que representa l’horta valenciana, juntament amb la falta de viabilitat del model agrícola, entre altres factors, ha generat una deterioració d’aquest patrimoni cultural que des de les institucions han de posar solucions per a pal·liar les amenaces que pateix l’horta.

El Consell, a través de l’aprovació d’aquest PAT, han fet un pas més. Així, s’arrepleguen diferents actuacions que pretenen atallar els problemes que afecten l’horta. En aquest sentit, a més de protegir més d’11.000 hectàrees d’horta, amenaçades per processos urbanístics, mitjançant la classificació de sòl no urbanitzable protegit, defineix espais de creixement urbanístic futur per als municipis – zones rurals comunes- que la seua suma de les superfícies no podrà superar, en cap cas, la de l’horta.

Una altra de les accions destacades són les mesures de suport als agricultors i agricultores, que els permetran complementar les seues rendes, a través d’activitats, com la restauració, el turisme rural o els punts de venda directa, amb l’objectiu de pal·liar els escassos recursos econòmics que, a vegades, deixa el treball agrícola.

Finalment, es posa especial recalcament en la recuperació de l’entorn natural i la preservació de la biodiversitat amb la creació de connectors ecològics i territorials, que afavoriran el moviment de les espècies, o el manteniment de la vegetació arbòria existent i les bones pràctiques agrícoles que permetran menors emissions de CO2 o la recàrrega dels aiguamolls.

En definitiva, una pla d’actuació integral que protegirà l’horta valenciana, i que contribuirà a situar-la en la posició privilegiada que li correspon perquè, com ha apuntat la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, “els camps ja no siguen un solar a l’espera de ser edificats”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − quinze =