25n
25N
25N

El Consell abona més de 52 milions d'euros en ajudes a la indústria agroalimentària en 2020

Malgrat les dificultats sanitàries i econòmiques, la Conselleria d’Agricultura compleix amb els pagaments en termini i al ritme de les autonomies més àgils d’Espanya

El Consell abona més de 52 milions d'euros en ajudes a la indústria agroalimentària en 2020
09/11/2020 -

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha abonat l’any 2020 un total de 52,52 milions d’euros en ajudes a la indústria agroalimentària.

Malgrat les dificultats sanitàries i econòmiques, la conselleria compleix amb els pagaments en termini i al ritme de les comunitats autònomes més àgils d’Espanya.

Així, a les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH), la conselleria ha abonat 37.445.747,58 euros del Fons Europeu Agrícola de Garantia (Feaga). Aquesta quantia s’ha distribuït entre 93 OPFH (21 d’Alacant, 19 de Castelló, i 53 de València) que, en conjunt, agrupen a més de 35.000 socis productors del sector de fruites i hortalisses de la Comunitat Valenciana.

Amb aquests fons comunitaris cofinancen els seus respectius programes operatius, amb els quals aborden anualment inversions en diferents àmbits: des de la planificació de la producció i l’oferta, amb inversions en les explotacions dels propis socis, passant per potents inversions en instal·lacions de transformació i condicionament, així com en estratègies de manteniment i millora de la qualitat i comercialització del producte.

També poden fer front a inversions en I+D+i, i fins i tot en mesures de prevenció i gestió de crisi, que s’activen davant desequilibris de l’oferta i la demanda.

La PAC exigeix no obstant això un cert equilibri financer dels programes operatius en totes aquestes mesures, i fins i tot obliga a mantindre una determinada despesa en actuacions mediambientals que, si bé en l’actual PAC 2014-2020 no és massa exigent, amb les negociacions de la pròxima PAC ho serà en major mesura.

En els primers quinze dies d’octubre de 2020 es van tramitar pagaments per import de 17,6 milions d’euros. La Conselleria d’Agricultura ha realitzat un esforç important durant aquests mesos perquè el finançament arribara a les OPFH de la manera més ràpida i eficient, i l’elevat grau d’execució del pressupost (98,7%) demostra un extraordinari exercici de programació de les organitzacions, i un important esforç de les unitats tècniques de la Direcció General de Política Agrària Comuna per a secundar-les.

Respecte de les inversions en cellers i instal·lacions enològiques amb càrrec al “Programa de Apoyo al Sector Vitivinícola Español” (PASVE), la conselleria abona 3,59 milions d’euros procedents del FEAGA.

Referent a això, en 2020 s’han tramitat 40 expedients de sol·licitud de pagament procedents de les convocatòries 2018 i 2019. Els imports pagats abans del 15 d’octubre de 2020 han sigut d’1.917.093,56 euros, i per limitació del sostre pressupostari impostos per les mesures de mercat extraordinàries (collita en verd, destil·lació de crisi, emmagatzematge privat) s’han hagut de diferir als últims mesos de 2020 (després del 15 d’octubre de 2020), 1.667.821 euros addicionals.

Sobre les ajudes a inversions en indústries agroalimentàries amb càrrec al Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020 (del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural-Feader), a la fi de 2020 es preveu llançar una nova convocatòria d’ajudes amb càrrec a aquesta mesura, però mentrestant es realitzen els pagaments compromesos per convocatòries prèvies.

Així, en el que va d’any s’han tramitat 6.846.046,23 euros, i estan pendents de justificar les inversions que han de fer els beneficiaris perquè se’ls abonen fins a 11,5 milions d’euros (anualitat concedida en 2020), i que es pagaran fins al 31 de desembre. Aquestes ajudes reben cofinançament del Feader, del Ministeri d’Agricultura, i de la Generalitat, segons les previsions del PDR-CV 2014-2020.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − 4 =